Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Tulorekisteri selkeyttää tulojen ilmoittamista

/ Artikkeli / Työnantaja

vastuuraportti_2021_tyossa_hedelma_1200
Vuodesta 2019 lähtien tulojen ilmoittaminen on helpottunut. Nyt riittää, että TyELin piirissä olevat tulot ja muut tulot ilmoitetaan yhteen paikkaan; tulorekisteriin. Tulorekisteri on sähköinen tietokanta, jonne työnantajat ja muut suorituksen maksajat ilmoittavat tiedot maksetuista palkoista, eläkkeistä ja muista etuuksista. Harkintaa vaativia rajatapauksia kuitenkin löytyy.

Aiemmin työnantajan tuli huolehtia siitä, että maksetut palkat ja muut korvaukset ilmoitettiin useaan paikkaan kuten verottajalle ja työeläkeyhtiölle. Nykyisin riittää se, että ilmoituksen tekee tulorekisteriin. Helpoin ja yleisin tapa onkin se, että tiedot menevät tulorekisteriin suoraan palkkahallinnosta tai tilitoimistosta.

– Tulorekisterissä on selkeät palkkalajit, jotka vastaava nykyisin käytössä olevia palkkahallintaohjelmia. Koodisto sisältää tarvittavat tiedot eri palkkalajeille. Esimerkiksi kilometrikorvaus ei kerrytä eläkettä, ylityö tai iltalisät puolestaan kerryttävät. Tämä helpottaa työnantajaa huomattavasti, Elon palveluasiantuntija Katja Taponen opastaa.

Vaikka tulorekisteri helpottaa tulojen ilmoittamista, on omaa harkintaa silti joskus käytettävä. Esimerkiksi tilanteessa, jossa työntekijä saa luentopalkkion luennosta, joka ei kuulu hänen normaaliin työkuvaansa, palkkio ei kartuta eläkekertymää. Myöskään erilliset, työsuhteen ulkopuoliset toimeksiannot eivät kartuta eläkettä.

Ikärajoille on omat sääntönsä. Alle 17-vuotiaana tehty työ ei kartuta eläkekertymää. Palkkailmoitus tulee silti tehdä, mutta se kuuluu tapaturmavakuutuksen piiriin. Yläikäraja puolestaan on 69 vuotta. Sen jälkeen tehdyn osalta työnantaja ei maksa työeläkevakuutusmaksuja.

Jos palkkaa satunnaisesti tai kausiluontoisesti henkilön töihin, esimerkiksi lapsenvahdin tai koiralle ulkoiluttajan, joutuu silloin maksamaan työntekijän eläkevakuutusmaksun. Eläkevakuutusmaksua ei kuitenkaan tarvitse maksaa, jos maksu on alle 68,57 euroa kuukaudessa.

Jos työntekijä tekee keikkatyötä ja työnantajat ovat tilapäisiä, voi työnantaja valita työeläkekumppanin halutessaan joka kerran erikseen. Selkeintä luonnollisesti on sitoutua yhteen ja samaan työeläkekumppaniin pidemmäksi ajaksi.

Tarkkana työsuhdepolkupyörän ja palkitsemisen kanssa

Taposen mukaan Elolle tulee paljon kysymyksiä siihen, kartuttaako nopeasti yleistynyt työsuhdepolkupyöräetu eläkekertymää.

 Kun työsuhde päättyy, henkilö lomautetaan tai leasingsopimus loppuu, voi pyörän lunastaa itselleen. Työsuhdepolkupyöräedun maksamiseen voi käyttää esimerkiksi e-passia ja jäljelle jäävän loppuosan voi maksaa itse. Tällöin se ei kartuta eläkekertymää. Itse maksettaessa etu on myös verovapaata. Jos sen sijaan työnantaja maksaa loppuosan, rinnastetaan loppuosa palkkaan ja silloin se tulee eläkekertymän alaiseksi, Taponen selvittää.

Toinen usein kysytty kysymys liittyy palkitsemiseen. Yritysten erilaisissa käytännöissä maksaa esimerkiksi bonuksia, ilmenee myös raja-tapauksia, joiden kanssa tulee olla tarkkana. Hyvä esimerkki on vaikkapa joulubonusten maksaminen työntekijälle. Jos kysymyksessä on vakiintunut käytäntö, rinnastetaan bonus palkkaan ja silloin se lasketaan osaksi palkkaa ja se kartuttaa eläkekertymää.

Jos kysymyksessä ei ole vakiintunut käytäntö, käytetään silloin harkintaa tapauskohtaisesti. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että kaikki ennakonpidätyksen alaiset ja työsuhteeseen perustuvat tulot kartuttavat eläkettä, Taponen sanoo.

Jotkut yritykset palkitsevat työntekijöitään mahdollisuudella lunastaa työnantajansa optioita eli työntekijällä on mahdollisuus merkitä osakkeita, jotka voi sitten ostaa halvemmalla tai saada jopa ilmaiseksi tietyin ehdoin ja tietyn ajan kuluessa. Tämä vaatii selkeän sopimusjärjestelmän. Sitä, katsotaanko optiot ennakonpidätyksen alaiseksi, tarkastellaan tapauskohtaisesti.

Jos työntekijä saa eläkkeelle jäädessään rahalahjan, kartuttaa se eläkekertymää. Jos työntekijä saa 50 vuotta täyttäessään lahjakortin, se puolestaan ei kartuta eläkettä. Jos yritys täyttää esimerkiksi 50 vuotta ja kaikki työntekijät saavat rahalahjan, kartuttaa se eläkettä.

Ulkomaan eläkevakuuttamisessa on omat sääntönsä. Jos työntekijä työskentelee ulkomailla yli puoli vuotta, pitää hänelle määritellä ns. vakuutuspalkka, joka tarkoittaa samaa työtä tekevän palkka kyseissä maassa. Tässä huomioidaan mahdolliset etuudet kuten autokuljetus, siivooja tai lapsenvahti, jotka huomioidaan palkkana ja sitä verrataan samaan tehtävään Suomessa. Tällöin palkka on pienempi etuuksista johtuen.

Katjan vinkit tulojen ilmoittamiseen:

1) Kaikki maksut tulee ilmoittaa vain yhteen paikkaan: tulorekisteriin.

2) Tulorekisterin palkkakoodistot ovat selkeitä ja ohjaavat käyttäjää.

3) Rajatapauksissa soita rohkeasti Eloon – me osaamme auttaa.

Siirry tulorekisteriin > 

 


Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>