Jumplink
Meny
Logga in
Sökning
Språk
EN
FI

Elos delårsrapport 1.1–30.9.2023: Placeringsintäkterna var 2,7 procent och nedskrivningar på fastighetsinvesteringar minskade avkastningen

/ Nyheter

Placeringsmarknaden gav en måttfull avkastning under redovisningsperioden. Geografiskt sett ökade skillnaderna i avkastningarna på aktiemarknaden. Ränteavkastningarna var positiva trots centralbankernas räntehöjningar. Tack vare den förbättrade kostnadseffektiviteten kommer Elos prognostiserade överskott på 7,7 miljoner euro att återbetalas till kunderna.

Jämförelsetalen inom parentes är siffror per 30.9.2022.

Nyckeltal för januari–september 2023

  • Totalresultatet var -90,9 (-1 382,5) miljoner euro.
  • Nettointäkterna av placeringsverksamheten uppgick till 2,7 (-4,9) procent, dvs. 0,8 miljarder euro. Placeringarnas marknadsvärde uppgick till 28,8 (28,0) miljarder euro. Medelavkastningen på placeringarna under tio år var 5,3 procent. Detta motsvarar en realavkastning på 3,3 procent.
  • Premieinkomsten uppgick till 3,3 (3,3) miljarder euro. Pensioner och andra ersättningar utbetalades för 3,3 (3,1) miljarder euro.
  • Solvensnivån var 120,3 (122,2) procent och solvenskapitalet var 1,4-faldigt (1,5-faldigt) i förhållande till solvensgränsen. 

– Då hela året betraktas var Elos intäkter på en god nivå. Under årets tredje kvartal gav både aktie- och masskuldebrevslånen en svag avkastning. Bakom de svaga avkastningarna fanns en oro för en fortsatt stram penningpolitik. Avkastningarna på fastighetsmarknaden var också under tryck och vi gjorde en nedskrivning på 93 miljoner euro i de direkta fastighetsinvesteringarna i slutet av september, berättar Elos verkställande direktör Carl Pettersson.

Geografiskt sett ökade skillnaderna i avkastningarna på aktiemarknaden. Den amerikanska och japanska aktiemarknaden har gett en god avkastning, medan avkastningen i Finland och Kina har varit klart negativ innevarande år. Avkastningen på Elos aktieplaceringar innevarande år var god, 4,0 (-10,1) procent, fastän avkastningarna på noterade aktier var negativa under det tredje kvartalet. Avkastningen på noterade aktier var 4,5 (-20,3) procent och avkastningen på kapital¬placeringar 3,8 (11,4) procent. 

Centralbankerna fortsatte att höja sina styrräntor, men man kunde redan se tecken på att höj-ningscykeln avtar. I Förenta staterna och i euroområdet vände de långa marknadsräntorna åter uppåt, men antalet kreditstörningar var fortfarande lågt. Elos ränteplaceringar avkastade 2,4 (-3,2) procent från början av året.

Det allmänna läget på fastighetsinvesteringsmarknaden och de ökade avkastningskraven ledde till att avkastningen på fastighetsinvesteringar minskade. Justeringen av de direkta fastighetsinveste-ringarnas värde tryckte ner avkastningen på fastighetsinvesteringarna på minus. Den goda sprid-ningen av fastighetsportföljen fungerade även i det krävande marknadsläget och de långsiktiga utsikterna är fortsatt goda. Fastighetsplaceringarna avkastade -1,6 (5,3) procent.

Kunderna gynnas av vår kostnadseffektivitet

– Som det enda arbetspensionsbolaget återbetalar Elo ett prognostiserat överskott på 7,7 miljoner euro till kunderna. Tack vare vår förbättrade effektivitet betalar kunderna dessutom en klart mindre skötselavgift år 2024, säger Pettersson.

Pensionslagstiftningen för företagare ändrades i början av året och Elo inledde justeringar av arbetsinkomsten i början av juni. Fram till slutet av redovisningsperioden hade Elo justerat sammanlagt nästan 16 000 företagares arbetsinkomst. 

– Kundernas kontakttaganden ökade något och utifrån responsen upplevdes vår justeringsprocess som tydlig. För en del av våra kunder kom höjningen av arbetsinkomsten vid en oläglig tidpunkt, då inflationen orsakar ett högt kostnadstryck. I en sådan situation framhävs betydelsen av en dialog mellan kunden och pensionsbolaget, konstaterar Pettersson.

Utsikterna för den närmaste framtiden

Förväntningarna på den ekonomiska tillväxten nästa år är moderata, men enligt prognoserna kan en omfattande recession undvikas. Det är ännu osäkert om inflationen avmattas tillräckligt och således kan även ytterligare räntehöjningar komma i fråga. Det väntas inte någon snabb vändning vad gäller centralbankernas räntesänkningar. 
Effekterna av den förhöjda räntenivån känns kraftigt i Finlands ekonomi. Byggindustrin och fastighetshandeln är i recession och för att kunna ta sig ur den krävs en sjunkande räntenivå.

Närmare upplysningar:

Verkställande direktör Carl Pettersson, begäran om intervju, planeringschef för kommunikationen Sara Salomaa, Tfn 044 550 5450

 

Delårsrapport 1.1.-30.9.2023 (pdf)

Delårsrapport presentation 1.1.-30.9.2023 (pdf)

 

Sök efter artiklar och nyheter