Jumplink
Meny
Logga in
Sökning
Språk
EN
FI

Elos placeringsavkastning var 2,8 procent och kostnadseffektiviteten förbättrades avsevärt

Placeringsmarknaden avkastade bättre än väntat tack vare den goda ekonomiska utvecklingen. Avkastningarna på aktiemarknaden differentierades kraftigt särskilt i slutet av våren både geografiskt och per sektor. Ränteavkastningarna var positiva i början av året trots central-bankernas räntehöjningar. Våra driftskostnader sjönk redan för andra året i följd, och vi förbättrade således vår kostnadseffektivitet.

Nyckeltal för januari–juni 2023

  • Resultatet av placeringsverksamheten till verkligt värde var 34,1 (-1 141,3) miljoner euro.
  • Nettointäkterna av placeringsverksamheten var 2,8 (-4,5) procent. 
  • Placeringarnas marknadsvärde uppgick till 29,0 (28,0) miljarder euro.
  • Solvensnivån var 121,0 (123,6) procent och solvenskapitalet var 1,5-faldigt (1,5-faldigt) i förhållande till solvensgränsen.
  • Premieinkomsten uppgick till 2,2 miljarder euro. Pensioner och andra ersättningar utbetalades ungefär till samma belopp. 

– Våra driftskostnader sjönk på ett utmärkt sätt, och vi förbättrade således vår kostnadseffektivitet. Tack vare den ökade effektiviteten kommer vi att betala 7 miljoner euro i återbäring på omkostnader till våra kunder. Inverkan syns vid sidan av kundåterbäringarna i våra kundfakturor i februari–mars 2024, berättar Elos verkställande direktör Carl Pettersson.

Lagstiftningen om pension för företagare ändrades genom att precisera fastställandet av företagarnas arbetsinkomst och genom att inleda regelbundna justeringar av arbetsinkomsten. Vi inledde de lagstadgade justeringarna i början av juni. 

– Arbetet med att förankra vår nya strategi fortsatte, och i enlighet med verksamhetsplanen inledde vi utvecklingen av serviceprocesser och ledarskap. Våra kunder har också märkt den positiva förändringen och gett oss god respons, konstaterar Pettersson.

Placeringsmarknaden avkastade bättre än förväntat

– Avkastningsutvecklingen på aktie- och räntemarknaden avspeglar investerarnas förväntningar på en stegvis avtagande inflation utan någon betydande avmattning i den ekonomiska tillväxten. Detta skulle sannolikt innebära en vändning i centralbankernas penningpolitik, bedömer Elos vice verkställande direktör Hanna Hiidenpalo.

Avkastningen på Elos aktieplaceringar var 4,3 (-8,2) procent. Avkastningen på noterade aktier var under början av året 6,7 (-17,2) procent. Bäst avkastade de noterade aktierna på den amerikanska aktiemarknaden med tillväxtföretagen som lokomotiv. Avkastningen på Elos kapitalplaceringar var 1,7 (11,2) procent. 

Centralbankerna fortsatte att höja styrräntorna i jämn takt under det första halvåret. I Förenta staterna höjdes räntorna tre gånger, medan Europeiska centralbanken höjde sin ränta upp till fyra gånger. De kortare marknadsräntorna steg tillsammans med styrräntorna, men de långa räntorna var oförändrade eller sjönk till och med något. Elos ränteplaceringar avkastade 2,2 (-3,5) procent.

De osäkra ekonomiska utsikterna och höjningen av räntenivån inverkade på fastighetsplacerings-marknaden. Handeln var fortfarande dämpad, byggverksamheten minskade och avkastningskraven ökade. Det allmänna marknadsläget avspeglades också i avkastningen på Elos fastighetsplaceringar, vilken var 0,2 (3,4) procent. 

Antalet ansökningar om invalidpension var 6 procent större än året innan

Särskilt antalet ansökningar om invalidpension bland personer över 60 år ökade. Ökningen gällde framför allt transport, byggsektorn, industri och handel. Andelen allvarliga psykiska sjukdomar har inte ökat, men man ansökte allt oftare om invalidpension på grund av lindrigare utmaningar med den psykiska hälsan. Upp till 38 procent av dem som ansökte om invalidpension på grund av psykisk ohälsa var under 34 år.  År 2022 var motsvarande andel 35 procent.

Utsikterna för den närmaste framtiden

De ekonomiska utsikterna påverkas fortfarande av räntehöjningarnas inverkan på den ekonomiska tillväxten och sysselsättningen. De viktigaste riskerna på placeringsmarknaden är en stegrande inflation och en fortsatt hög räntenivå.

– Både bostadshandeln och byggverksamheten har försvagats och det syns ingen klar vändning till det bättre inom byggverksamheten, om inte realinkomsterna återhämtar sig eller räntenivån sjunker. De finländska företagens förväntningar på den framtida verksamhetsmiljön har försvagats, men sysselsättningen är fortsättningsvis på en god nivå, konstaterar Hiidenpalo.

Jämförelsetalen inom parentes är siffror per 30.6.2022.

Närmare upplysningar:
Verkställande direktör Carl Pettersson, begäran om intervju, planeringschef för kommunikationen Sara Salomaa, Tfn 044 550 5450 
Vice verkställande direktör Hanna Hiidenpalo, tfn 020 703 5668 
Ekonomidirektör Sarianne Kirvesmäki, tfn 020 703 5134

Elos delårsrapport 31.3.2023 (pdf) >  
Elos delårsrapport 31.3.2023 presentation (pdf) >

Sök efter artiklar och nyheter