Vanhuuseläkkeen hakeminen

Näin haet vanhuuseläkettä

Hae vanhuuseläkettä verkossa eläkepalvelussa. Palveluun tunnistaudut omilla pankkitunnuksillasi.

Painike: Siirry Elon eläkepalveluun

Voit myös hakea vanhuuseläkettä vanhuuseläkehakemuksella.

Vanhuuseläkehakemus (pdf) >

Merkitse hakemukseen, mistä ajankohdasta haluat eläkkeesi alkavan. Eläke voi alkaa aikaisintaan työsuhteesi päättymistä seuraavaan kuukauden alusta. Muista ilmoittaa työnantajallesi ajoissa eläkkeelle siirtymisestäsi. Yrittäjätoiminnan ei tarvitse päättyä vanhuuseläkkeen alkaessa.

Eläke voidaan maksaa takautuvasti enintään kolmelta eläkkeen hakemista edeltävältä kuukaudelta. Tämä kuitenkin edellyttää, että työsuhde tai yrittäjätoiminta on jo päättynyt ennen eläkkeen alkamista.

Hae eläkettä noin pari viikkoa ennen eläkkeelle siirtymistä

Eläkehakemus kannattaa tehdä vasta noin pari viikkoa ennen eläkkeelle siirtymistä, sillä vanhuuseläkkeen määrään vaikuttavat kaikki ansiot aina eläkkeelle siirtymiseen saakka. Pyydämme palkkatiedot suoraan työnantajaltasi ja eläkepäätöksen voimme antaa vasta, kun työnantajasi on lähettänyt viimeisimmät palkkatietosi ja vahvistuksen työsuhteesi päättymisestä. Eläkepäätös postitetaan sinulle kotiin.

Ilmoita verotieto Eloon

Työeläke on veronalaista tuloa. Eläkkeen alkaessa eläkkeensaajan tulee itse pyytää verottajalta eläkettä varten ennakonpidätysprosentti. Verottaja ilmoittaa sen sekä eläkkeensaajalle että suoraan työeläkeyhtiö Eloon.

Saat verokortin käymällä verotoimistossa, soittamalla verohallinnon valtakunnalliseen palvelunumeroon, puh. 029 497 000 tai osoitteesta www.vero.fi/verokortti 

Tarvitset verokortin tilausta varten tiedot eläkkeesi määrästä sekä selvitykset muista tuloistasi ja ennakonpidätyksistäsi.

Eläkkeestäsi pidätetään vero verottajan ilmoittaman pidätysprosentin mukaan heti, kun verottaja on toimittanut pidätysprosentin Eloon. Jos verotietosi ei ole ennättänyt Eloon ennen ensimmäisen eläkkeen maksua, pidätetään eläkkeestäsi 40 % veroa verolainsäädännön mukaisesti. Palautamme kuitenkin liikaa pidätetyn veron osuuden tilillesi noin kahden viikon sisällä siitä kun olemme vastaanottaneet verokortin.

Vanhuuseläkkeen hakeminen työttömyyspäivärahan jälkeen

Jos olet syntynyt ennen vuotta 1958, saat työttömyyspäivärahan lisäpäiviä ja olet täyttänyt 62 vuotta, voit hakea vanhuuseläkettä. Eläkkeeseen ei tehdä varhentamisesta johtuvaa vähennystä. Eläkettä tulee hakea vanhuuseläkehakemuksella, johon liitetään mukaan todistus työttömyyspäivärahan lisäpäivistä. Pyydä todistus työttömyyskassastasi tai Kelasta. Hakemuksen on oltava eläkeyhtiössä eläkkeen alkamista edeltävän kuukauden aikana. Eläkkeen myöntäminen edellyttää, että olet saanut eläkkeen alkamista edeltävän kuukauden aikana työttömyyspäivärahaa vähintään yhdeltä lisäpäivältä.

Jos täytät alimman eläkeikäsi kesken päivärahakauden, voit halutessasi hakea vanhuuseläkettä. Jos harkitset eläkkeen hakemista tässä vaiheessa, sinun kannattaa olla yhteydessä meihin. Eläkettä haetaan vanhuuseläkehakemuksella. Hakemuksen liitteeksi ei tarvita työttömyystodistusta.

Lue lisää

Tietoa vanhuuseläkkeestä >

Vanhuuseläkkeen määrä >

Työskentely vanhuuseläkkeen rinnallla >


Ota yhteyttä

Eläkeneuvonta (ark. 8–16.30)  

020 694 726 

Eläkepalvelu 

Eläkkeen aika?

Kun aika on kypsä työelämän sadonkorjuulle, tee vanhuuseläkehakemus verkossa.

www.elo.fi/elakepalvelu