Korona - ajankohtaista tietoa kuntoutuksesta ja eläkkeistä
Sivu päivitetty 23.3.2020 klo 12.53
Tälle sivulle on koottu tietoa koronan vaikutuksista kuntoutukseen ja eläkkeisiin sekä muita asioita, jotka on hyvä huomioida erityisesti nyt koronatilanteessa. Sivua päivitetään tarvittaessa tilanteen kehittyessä.
Kuntoutus
Koronaepidemialla ei ole vaikutusta kuntoutuksen hakemiseen, kuntoutuspäätösten käsittelyyn, kuntoutustoimenpiteiden suunnitteluun eikä itse kuntoutuksen toteutukseen.
Kuntoutusrahasi maksamista jatketaan lyhytkestoisen keskeytyksen ajan, jos et pysty menemään töihin työnantajan koronaan liittyvän ohjeistuksen vuoksi. Maksamisen edellytyksenä on, että työkokeilu jatkuu keskeytyksen jälkeen.
Alkaneesta työkokeilusta voi olla poissa maksimissaan kuukauden verran koronaan liittyvän syyn takia. Syy voi olla sairastuminen tai työnantajan ilmoitus, ettei töihin voi tulla. Oma päätös siitä, ettei mene työkokeiluun ei ole peruste, jolla maksamme kuntoutusrahaa. Jos poissaolo on kuukautta pidempi, keskeytetään kuntoutusrahan maksu. Voimme tällöin maksaa kuntoutusrahaa keskeytystä seuraavan kuun loppuun.
Jos työkokeiluun ei voi mennä karanteenin takia, maksamme ensimmäisen kuukauden ajalta etuuden. Jos karanteeni jatkuu yli kuukauden, keskeytämme etuuden ja voit hakea tartuntatautipäivärahaa.
Tilanteissa, joissa työkokeilu ei ole ehtinyt alkaa, kuntoutusrahaa ei makseta.
Jos oppisopimuskoulutus keskeytyy, voimme maksaa kuntoutusrahan kuntoutujalle keskeytymistä seuraavan kuun loppuun. Kuntoutujan kannattaa selvittää voiko oppisopimusta jatkaa etäopiskelulla, jolloin voimme jatkaa kuntoutusrahan maksamista.
Jos kuulut riskiryhmään ja kuntoutuksesi keskeytyy sen vuoksi, ole yhteydessä meihin.
Kuntoutuksessa olevan opiskelijan ohjeet koronatilanteessa
Toimi näin:
1. Yritä edistää opintoja etäopiskelulla, jos muu ei ole mahdollista.
2. Jos työharjoittelu ei toteudu koronan takia, edistä opistojasi muutoin. Elokuussa katsotaan kokonaisuus opintojen etenemisestä ja huomioidaan tilanne.
3. Jos valmistumisesi siirtyy koronan takia, voimme jatkaa kuntoutusrahan maksamista sillä perusteella.
4. Jos opintosi eivät ole ehtineet alkaa ja on tiedossa, etteivät ne alakaan nyt, niin näissä tilanteissa ei makseta kuntoutusrahaa.
Katsomme elokuussa opintojesi etenemisen. Jos opintojesi eteneminen on hiipunut keväällä koronan johdosta, huomioidaan se joustavasti.
Koronaan liittyvän poikkeustilan vuoksi, ammatilliseen kuntoutukseen liittyviä matka- ja majoituskorvauksia voi hakea 1.3.2020 jälkeisistä kuluista ainoastaan takautuvasti toteutuneiden matkojen ja majoitusten mukaan.
Tiedot korvauksista tallennetaan Elon verkkopalvelun "Maksutiedot"-välilehden kohtaan "Kulukorvaukset". Tiedot ovat nähtävillä heti korvaushakemuksen hyväksymisestä alkaen.
Kätevimmin hoidat kuntoutusasiasi verkossa www.elo.fi/elakepalvelu.
Eläkepalvelussa voit kuntoutusasiaasi liittyen mm. hakea kuntoutusta ja toimittaa hakemukseen liitteitä, täyttää kuntoutussuunnitelman, hakea matka- tai majoituskorvausta sekä lähettää meille viestejä.
Muut yhteystiedot löydät Ota yhteyttä -välilehdeltä >
Eläke
Koronaepidemialla ei ole vaikutusta eläkkeiden hakemiseen, myöntämisen edellytyksiin, hakemusten käsittelyyn eikä eläkkeiden maksamiseen.
Tutustu tarkemmin eri eläkkeisiin:
Perhe-eläke >
Koronaepidemialla saattaa olla vaikutusta työkyvyttömyyseläkkeen ansaintarajaan.
Lue lisää koronan vaikutuksesta työkyvyttömyyseläkkeen ansaintarajaan >
Työkyvyttömyyseläkkeen ansioraja
Valmiuslain voimassa ollessa työnantaja on voinut määrätä sinut valmiuslain perusteella työhön, jossa vuosilomalain, työaikalain ja työsopimuslain säännöksistä on voitu valmiuslain perusteella poiketa, ja tästä johtuen työstä saadut työansiosi ovat saattaneet ylittää työkyvyttömyyseläkkeen rinnalle asetetun ansaintarajasi. Tällaisen työnantajan valmiuslain perusteella antaman työmääräyksen johdosta saaduilla työansioilla ei ole ollut vaikutusta työkyvyttömyyseläkkeesi maksamiseen, vaikka ansaintarajasi olisi ylittynyt.
Valmiuslain mukaiset poikkeusolot ovat päättyneet ja työkyvyttömyyseläkkeensaajien, osatyökyvyttömyyseläkkeensaajien, kuntoutustuen ja osakuntoutustuen saajien osalta palataan normaaliin ansiovalvontaan 1.7.2020 alkaen. Tämän ajankohdan jälkeen maksetut työansiot eivät vaikuta eläkkeesi maksamiseen, jos työansiot eivät ylitä työkyvyttömyyseläkkeen rinnalle asetettua ansaintarajaasi.
Työttömyysturva
Jos sinut lomautetaan tai joudut työttömäksi, saat ensisijaisesti toimeentulosi työttömyysturvasta. Työttömyysturvaa maksaa Kela peruspäivärahana tai työmarkkinatukena sekä työttömyyskassat ansiosidonnaisena työttömyyspäivärahana. Yrittäjä ei voi lomauttaa itseään eikä sen perusteella saada työttömyysturvaa, mutta yrittäjän perheenjäsenellä voi olla oikeus työttömyysturvaan lomautuksen ajalta.
Lisätietoa työttömyysturvasta saat Kelasta tai omasta työttömyyskassasta.
Työ- ja elinkeinoministeriössä on valmisteilla koronaepidemian vuoksi muutoksia työttömyysturvaan, mm. omavastuuajan poistamisesta lomautustilanteissa sekä yrittäjien työttömyysturvan parantamisesta. Lue ajankohtainen tieto Työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilta >
Työeläketurva
Työeläketurva eri tilanteissa:
- Mikäli olet jo eläkeiässä lomautetuksi tai työttömäksi tullessasi, voit hakea vanhuuseläkettä. Lue lisää vanhuuseläkkeestä ja työttömän vanhuuseläkkeestä >
- Osittainen vanhuuseläke ei ole sidoksissa työskentelyyn eikä se vähennä mahdollisen työttömyyspäivärahan määrää. Lue lisää osittaisesta vanhuuseläkkeestä >
- Mikäli olet osatyökyvyttömyyseläkkeellä työttömäksi tai lomautetuksi tullessasi, voit saada eläkkeen rinnalla työttömyyskorvausta. Lue lisää turvasta työkyvyttömyyden heikentyessä >
Työeläkkeen kertyminen lomautuksen tai työttömyyden ajalta
Ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan ajalta kertyy eläkettä 1,5 %. Eläkkeen määrää laskettaessa huomioidaan etuuden perusteena oleva ansiosta 75 %.
Kelan maksamat työttömyysetuudet eivät kerrytä eläkettä, mutta huomioidaan työkyvyttömyyseläkkeiden tulevan ajan eläkettä laskettaessa kuten ansiopäivärahakin.
Voit hoitaa eläkeasiasi verkossa aivan kuten ennenkin. Eläkepalvelussa voit katsoa oman työeläkeotteesi, katsoa arvion tulevan eläkkeesi määrästä, hakea eläkettä sekä eläkkeensaajana hoitaa eläkeasioitasi nopeasti ja turvallisesti. Palveluun kirjaudut www.elo.fi/elakepalvelu >
Muut yhteystietomme löydät Ota yhteyttä -välilehdeltä >
Eläkkeensaaja
Vanhuuseläkkeessä ja osittaisessa vanhuuseläkkeessä ei ole ansaintarajoja vaan voit työskennellä niiden rinnalla rajoituksetta.
Työkyvyttömyyseläkkeellä ollessasi eläkkeessäsi on ansaintaraja. Valmiuslain voimassa ollessa työnantaja on voinut määrätä sinut valmiuslain perusteella työhön, jossa vuosilomalain, työaikalain ja työsopimuslain säännöksistä on voitu valmiuslain perusteella poiketa, ja tästä johtuen työstä saadut työansiosi ovat saattaneet ylittää työkyvyttömyyseläkkeen rinnalle asetetun ansaintarajasi. Tällaisen työnantajan valmiuslain perusteella antaman työmääräyksen johdosta saaduilla työansioilla ei ole ollut vaikutusta työkyvyttömyyseläkkeesi maksamiseen, vaikka ansaintarajasi olisi ylittynyt.
Valmiuslain mukaiset poikkeusolot ovat päättyneet ja työkyvyttömyyseläkkeensaajien, osatyökyvyttömyyseläkkeensaajien, kuntoutustuen ja osakuntoutustuen saajien osalta palataan normaaliin ansiovalvontaan 1.7.2020 alkaen. Tämän ajankohdan jälkeen maksetut työansiot eivät vaikuta eläkkeesi maksamiseen, jos työansiot eivät ylitä työkyvyttömyyseläkkeen rinnalle asetettua ansaintarajaasi.Tutustu työskentelyyn eläkkeen rinnalla >
Voit hoitaa eläkeasiasi verkossa aivan kuten ennenkin - nopeasti ja turvallisesti. Eläkepalvelussa voit mm. Maksutiedot -välilehdeltä katsoa eläkkeesi maksutiedot, tulostaa eläketodistuksen ja ilmoittaa tilinumeron muutoksesta. Palveluun kirjaudut www.elo.fi/elakepalvelu >
Muut yhteystietomme löydät Ota yhteyttä -välilehdeltä >