Postin lakko hidastaa postin kulkua. Verkkopalvelussa voit hoitaa vaivattomasti vakuutus- ja eläkeasiasi niin lakon aikana kuin sen jälkeenkin.

Lisätietoja uutisessa >

Tietoa kuntoutusetuudensaajalle

Opiskelija, toimita meille tammikuun aikana tieto opintojen etenemisestä 


Toimi näin:
1.    Varmista, että olet ilmoittautunut läsnäolevaksi opiskelijaksi kevätlukukaudelle.
2.    Kirjaudu pankkitunnuksilla Koski-palveluun: www.opintopolku.fi/koski.
3.    Mene kohtaan ”Jaa suoritustietoja”. Valitse jaettavat suoritustiedot ja kopio linkki itsellesi.
4.    Lähetä linkki Eloon suojatun sähköpostiyhteyden välityksellä oheisella painikkeella:

Laheta-painike-suomi

 
Toimintatapa korvaa kirjallisen opiskelutodistuksen ja opintorekisteriotteen toimittamisen. Jos siis toimitat meille linkin suoritustietoihisi, sinun ei tarvitse toimittaa meille enää lomakkeita.

Vaihtoehtoisesti voit toimittaa Eloon kirjallisesti oppilaitoksen täyttämän opiskelutodistuslomakkeen ja opintorekisteriotteen. Linkki opiskelutodistus-lomakkeeseen (PDF) >
Lomakkeet voit toimittaa Elon verkkopalvelussa pankkitunnuksilla kirjautumalla osoitteessa www.elo.fi/elakepalvelu.

Jos opintosi eivät etene suunnitellusti, otathan yhteyttä meihin, puh. 020 694 723.

Etuuden verotus

Kun saat kuntoutuspäätöksen, pyydä verottajaa laskemaan ennakonpidätysprosentti sinulle maksettavalle kuntoutusetuudelle. Kuntoutusrahaa ja -avustusta verotetaan etuutena, kuntoutuskorotusta eläketulona. Veroprosentin laskentaa varten tarvitset päätöksen lisäksi tiedot muista tuloistasi sekä niistä toimitetuista ennakonpidätyksistä. Tilaa verokortti verottajalta. Verottaja toimittaa verokortin suoraan Elolle.

Etuudestasi pidätetään 40 % veroa, jos verotietosi ei ole käytettävissä ennen ensimmäistä maksua. Liikaa pidätetyn veron osuus palautetaan tilillesi (noin viikon kuluttua), kun verottajan laskema verokortti on saapunut Eloon. Veron palauttaminen on kuitenkin mahdollista vain kuluvan vuoden aikana maksettujen etuuksien osalta.

Kulukorvaukset, esimerkiksi matka- ja asumiskustannusten korvaukset, ovat verovapaita eikä niitä huomioida verotuksessa. Huomioithan, että kulukorvauksia voit hakea 6 kuukautta takautuvasti.
Lisätietoa korvattavista kulukorvauksista saat Telan kuntoutussuosituksesta >

Hoida eläke- ja etuusasiasi verkossa

Eläkepalvelussa voit mm.:
  • Tarkistaa seuraavan maksupäivän ja veroprosentin.
  • Ilmoittaa muuttuneesta tilinumerosta tai yhteystiedosta.
  • Hakea ammatillisen kuntoutuksen matkakorvausta.
  • Valita paperittoman palvelun, jolloin saat etuuttasi koskevat asiakirjat suoraan verkkopalveluun.

Ohjeita ammatillisen kuntoutuksen opiskelijoille

avonainen kirja
Opintojen alkaessa
Toimita opiskelutodistus

 

Toimita opiskelutodistus Eloon opintojen alkaessa. Kuntoutusetuus voidaan maksaa vasta todistuksen saapumisen jälkeen. Helpoiten toimitus onnistuu liitteiden toimituksen kautta, joka löytyy eläkepalvelusta osoitteessa www.elo.fi/elakepalvelu.

Matkakorvaukset
 
Voit saada korvausta ammatillisen kuntoutuksen matkakustannuksista. Lue tarkemmin matkakustannuksista ja niiden korvaamisesta Telan ohjeesta >

 

Voit hakea matkakorvauksia verkossa osoitteessa www.elo.fi/elakepalvelu. Eläkepalveluun kirjaudut omilla verkkopankkitunnuksillasi.

Korvaukset vieraalla paikkakunnalla asumisesta

 

Kuntoutujalle, jolla on asumiskustannuksia sekä koti- että kuntoutuspaikkakunnalla asumisestaan, korvataan lisäkustannukset kuntoutuskuukausien ajalta Verohallituksen verovapaista matkakustannusten korvauksista antaman päätöksen mukaisella osapäivärahalla. Korvausta voi hakea eläkepalvelun kautta osoitteessa www.elo.fi/elakepalvelu. Palveluun kirjaudut omilla verkkopankkitunnuksillasi. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan selvitys lisäkustannuksista sekä kopio vuokrasopimuksesta.

 

Normikorvaus

 

Elo korvaa tutkintoon johtavista opiskeluista aiheutuneita kustannuksia Telan ohjeen mukaisesti >. Maksua varten tarvitsemme opiskelutodistuksen, jonka voit toimittaa eläkepalvelun Liitteen toimittaminen kautta. Palveluun kirjaudut verkkopankkitunnuksillasi osoitteessa www.elo.fi/elakepalvelu. Maksu suoritetaan erikseen kevät- ja syyslukukaudesta.

 

Opintojen keskeytyminen tai viivästyminen

 

Olethan yhteydessä Elon kuntoutusasiantuntijaan, mikäli opintosi keskeytyvät tai viivästyvät. Aiheettomasti maksetut etuudet voidaan periä takaisin.

 

Oppisopimus

 

Oppisopimuksessa sovitaan aina paikallisessa oppisopimustoimistossa. Oppisopimuksen alkaessa toimita Eloon kopio työsopimuksesta, oppisopimus sekä oppilaitoksen opiskelutodistus. Oppisopimuskoulutuksissa noudatetaan pääsääntöisesti opiskelijoihin liittyviä ohjeistuksia.

 

Työskentely opintojen rinnalla

 

Voit työskennellä opintojen rinnalla ansaintarajan puitteissa. Henkilökohtainen ansaitarajasi on kerrottu kuntoutusetuuspäätöksellä.
Opiskelijan toimenpiteet lukukauden alkaessa
Toimita opiskelutodistus Eloon etuuden ja kulukorvauksen maksua varten. Voit toimittaa opiskelutodistuksen eläkepalvelun liitteen toimittamisen kautta. Palveluun kirjaudut verkkopankkitunnuksillasi osoitteessa www.elo.fi/elakepalvelu.

Syyslukukauden alkaessa, elokuussa
Etuutta maksetaan syyslukukaudelle, kun olemme saaneet uuden opiskelutodistuksen. Samalla todistuksella maksamme myös kuntoutuksen kulukorvauksen.

Kevätlukukauden alkaessa, tammikuussa
Etuutta maksetaan kevätlukukaudelle, kun olemme saaneet uuden opiskelutodistuksen. Samalla todistuksella maksamme myös kuntoutuksen kulukorvauksen. Toimitathan verokortin, sillä kuntoutusraha- ja korotus ovat ennakonpidätyksen alaista tuloa.
Kesäajan toimeentulo
Elo maksaa kuntoutusetuuden myös lomakuukausilta. Loma-aika suositellaan käytettäväksi opiskeluun tai työharjoitteluun.

 

Valmistuminen
Onnea valmistumisesi johdosta! Nyt sinun on aika siirtyä työelämään.

 

Muistathan lopuksi vielä toimittaa Eloon tutkintotodistuksesi eläkepalvelun liitteen toimittamisen kautta osoitteessa www.elo.fi/elakepalvelu. Palveluun kirjaudut verkkopankkitunnuksillasi.

Me Elossa olemme apunasi

Annette LiusVoit hoitaa verkossa eläke- ja kuntoutusasiasi aina, kun sinulle sopii. Tavoitat meidät myös numerosta 020 694 724 arkisin klo 8–16.30.