Työeläkeote

Työeläkeotteelta näet eläkettä kartuttaneet ansiotietosi ja työhistoriatietosi. 

Toimi näin:

1. Tarkasta ote huolellisesti

Jos tietosi ovat oikein, sinun ei tarvitse tehdä mitään.

Jos tiedoissasi on virhe tai puute, pyydä korjaus.

2. Varmista onko korjauspyyntö tarpeen

Vastaa muutamaan kysymykseen. Voit lähettää korjauspyynnön, jos tiedoissasi on korjattavaa.

Korjauspyynnön käsittelyaika noin 6 kuukautta. Saat kirjallisen vastauksen selvittelyn tuloksesta.

3. Valitse sähköinen ote

Ota käyttöösi sähköinen ote ja tarkista otteesi juuri silloin kun sinulle parhaiten sopii.

Sinulle ei lähetetä otetta enää postitse.

Sähköinen työeläkeote

Työeläkeotteen voit tarkistaa milloin vain sähköisesti eläkepalvelussa. Samalla voit valita käyttöösi sähköisen työeläkeotteen ja ilmoittaa mahdollisista työeläkeotteen virheistä tai puutteista.

Sähköiselle työeläkeotteelle päivittyy vuoden 2018 ansiotiedot tammi - maaliskuun välisenä aikana. Vuoden 2019 ansiotietoja saattaa näkyä jo ennen edeltävän vuoden tietojen päivittymistä. Jos tarkistat työeläkeotteesi verkkopalvelussa maaliskuun jälkeen, et saa työeläkeotetta kuluvana vuonna enää postitse. Jos olet valinnut käyttöösi sähköisen työeläkeotteen, sinulle ei lähetetä otetta enää postitse.

Työeläkeote postitse kotiin

Työeläkeote lähetetään 18–67-vuotiaille Suomessa asuville henkilöille, jotka eivät vielä ole eläkkeellä ja työskentelevät yksityisellä alalla. Otteen lähettää se työeläkeyhtiö, jossa työskentelysi on ollut vakuutettuna edellisen vuoden lopussa. Jos työskentelysi on päättynyt jo aikaisemmin, työeläkeotteen lähettää viimeisin sinut vakuuttanut yhtiö.

Ote lähetään vakuutetuille joka kolmas vuosi. Elo postittaa työeläkeotteet vuonna 2019 elo- ja lokakuun välisenä aikana. Otteen saavat tammi-huhtikuussa syntyneet. Vuonna 1960 tai aiemmin syntyneille Elo lähettää otteen vuosittain.

Työeläkeotteen usein kysytyt kysymykset ja vastaukset

Kuva: kysymysmerkki
Miksi työeläkeotteeltani puuttuu tämän vuoden tiedot?
Paperisella työeläkeotteella näkyy pääosin ansiotiedot edeltävän vuoden loppuun saakka. Sähköisellä otteella näkyy myös kuluvan vuoden ansiotietoja. Halutessasi voit tarkistaa työeläkeotteesi milloin vain sähköisesti osoitteessa www.elo.fi/elakepalvelu.
Miksi työeläkeotteeltani puuttuu viime vuoden tiedot?
Vuoden 2018 tiedot päivitetään työeläkeotteelle tammi-maaliskuun välisenä aikana. Vuoden 2018 sosiaalietuudet, joista karttuu eläkettä, näkyvät työeläkeotteella pääosin huhtikuusta 2019 alkaen. Vuoden 2019 ansiotietoja saattaa näkyä työeläkeotteella jo ennen edeltävän vuoden ansiotietojen päivittymistä.
Mistä tiedän, täyttyykö kohdallani vuorotteluvapaan tai aikuiskoulutustuen vaatima työhistoriaedellytys?

Työttömyyskassat ja Kela käyttävät työeläkeotteen tietoja laskiessaan vuorotteluvapaata hakevan työhistorian pituuden. Lisätietoja työhistorian pituuden laskemisesta saat omasta työttömyyskassastasi. Jos et kuulu työttömyyskassaan, saat apua Kelasta.

Aikuiskoulutustukea haetaan Työllisyysrahastosta, joka käyttää myös työeläkeotteen tietoja laskiessaan vaadittavaa työhistorian pituutta. Lisätietoja saat Työllisyysrahastosta tai voit hyödyntää heidän tarjoamaa työhistorialaskuria.

Olen suorittanut eläkettä kerryttävän tutkinnon, miksi tieto ei näy otteella?
Tutkintotiedot näkyvät otteella valmistumista seuraavan vuoden keväällä. Ennen vuotta 2005 tehdyt tutkinnot eivät ole kerryttäneet eläkettä.
Työeläkeotteeltani puuttuu julkisen sektorin tietoja, miten toimin?
Julkisen sektorin eläkevakuuttajana toimii Keva. Mikäli otteelta puuttuu julkisen sektorin ansiotietoja, ilmoita siitä Kevaan.
Miksi elinaikakerroin pienentää eläkettä?
Elinaikakertoimen tarkoitus on pitää elinajan pitenemisestä johtuvat eläkekustannukset kurissa ja kannustaa jatkamaan työntekoa. Jos keskimääräinen elinikä jatkaa nousuaan, elinaikakerroin pienentää kuukausieläkettä. Jos haluat säilyttää sen eläkkeen tason, jonka olisit saanut ilman elinaikakertoimen vaikutusta, sinun on työskenneltävä pidempään. Elinaikakerrointa ei voi poistaa, mutta sen vaikutusta voi lieventää.
Mitä ovat LEL- ja TaEL-ansiot?

LEL-ansiot ovat ajalla 1962 - 2007 ansaittuja ansioita, jotka on vakuutettu rakennus-, maatalous-, metsä- ja satama-alan töissä.

TaEL-ansiot ovat 1986 - 2007 ansaittuja ansioita, jotka ovat ansaittu taiteilijana tai toimittajana tehdystä työstä. Vuosina 1998 - 2007 TeEL-ansioita on voinut tulla myös yksityisen alan lyhyistä työsuhteista, ns. pätkätöistä.

Vuoden 2007 alusta voimaan tullut uusi työntekijäin eläkelaki (TyEL-laki) korvasi TaEL- ja LEL-eläkelait.

Työeläkeotteelta kannattaa tarkistaa, että LEL- ja TaEL-työsuhteiden vuosiansiot on rekisteröity oikein. Jos LEL- ja TaEL-ansiot ovat väärillä kuukausilla, mutta vuosiansio on oikein, ei se vaikuta eläketurvaasi eikä se vaadi ilmoittamista työeläkeyhtiöön.

Mitä tarkoittaa ansioperuste?
Etuuden tai eläkkeen perusteena oleva ansio tai palkaton etuus, josta on sovittu karttuvan eläkettä.
Mitä tavoite-eläkeikä tarkoittaa?
Tavoite-eläkeikä on ikä, johon asti tulisi tehdä töitä korvatakseen elinaikakertoimen kuukausieläkkeeseen tekemän pienennyksen.
Miten lykkäyskorotus vaikuttaa eläkkeeni määrään?
Pidempään työskentelystä palkitaan. Saat korotuksen eläkkeeseesi, jos jatkat työskentelyä yli alimman vanhuuseläkeikäsi. Tämä lykkäyskorotus on 0,4 % lykätyltä kuukaudelta. Esimerkiksi jos jäät vanhuuseläkkeelle vuotta myöhemmin, korottaa se eläkkeesi määrää 4,8 %.

Me Elossa olemme apunasi

Annette LiusVoit hoitaa verkossa eläke- ja kuntoutusasiasi aina, kun sinulle sopii. Tavoitat meidät myös numerosta 020 694 726 arkisin klo 8–16.30.

 

Hoida eläke- ja etuusasiat verkossa www.elo.fi/elakepalvelu

+ Kattavat sähköiset palvelut 24/7

+ Käyttö helppoa ja turvallista

+ Eläkepäätös jopa 40 % nopeammin

+ Sähköiset asiakirjat

+ Chat käytössä arkisin

 

Lue lisää eläkepalvelusta ja miten hakeminen etenee >

Siirry eläkepalveluun >