Suoraan sisältöön

Vinkkejä yrittäjän eläkesuunnitelmiin

Oikea aika työelämän sadonkorjuulle

Oletko jo miettinyt eläkkeelle jäämistä? Eläkkeelle siirtymistä on hyvä suunnitella ajoissa. Pohdi ainakin nämä vaihtoehdot ja niiden vaikutus eläkkeen määrään:

1


Eläkettä etukäteen

Yrittäjä voi ottaa 61 vuotta täytettyään osittaisena vanhuuseläkkeenä 25 % tai 50 % eläkkeestä maksuun. Eläke ei edellytä yritystoiminnan jatkamista, mutta jos yrittäjä työskentelee eläkkeen rinnalla, YEL-vakuutuksen tulee olla voimassa. Osittainen vanhuuseläke pienentää aina tulevan varsinaisen vanhuuseläkkeen määrää.

2


Vanhuuseläkkeelle alimmassa eläkeiässä
Alimmassa eläkeiässä voi siirtyä vanhuuseläkkeelle. Vaikka yritystoimintaa vielä jatkaisi, YEL-vakuutusta ei ole enää pakko pitää voimassa. Jos ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen, siitä karttuu eläkettä aina ylimpään eläkeikään saakka. Lisäksi työskentelystä yli alimman eläkeiän palkitaan lykkäyskorotuksella, jonka määrä on 0,4 % lykättyä kuukautta kohti. Vuoden lykkäämisellä koko karttuneen eläkkeen määrää korotetaan pysyvästi 4,8 %.

Tarkista oma eläkeikäsi >

3


Vanhuuseläke ylimmässä eläkeiässä

Eläkkeen kerryttämistä voi jatkaa aina ylimpään eläkeikään saakka. Yrittäjälle kertyy eläkettä vuosittain YEL-tulon perusteella. Lisäksi hän saa lykkäyskorotuksen noin 5 vuodelta, joka korottaa pysyvästi vanhuuseläkettä.

Eläkettä kertyy yrittäjän YEL-työtulon mukaan 1,5% vuodessa (53-62-vuotiaille 1,7% vuosina 2017-2025). Lisäksi saa lykkäyskorotuksen 0,4 % per lykätty kuukausi alimman eläkeiän jälkeen. Jos eläkkeelle jäämistä siirtää esim. vuodella, saa kertyneeseen eläkkeeseen 4,8 % pysyvän korotuksen.

4


Vanhuuseläkkeellä työskentely
Vanhuuseläkkeellä ollessa voi jatkaa aivan entiseen tapaan yrittäjätoimintaa. Vanhuuseläke ei edellytä yrittäjätoiminnan päättämistä. Vanhuuseläkkeellä ollessa ei ole ansaintarajoja eikä vakuuttamisvelvollisuutta. Yrittäjä voi halutessaan ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen, jolloin hänelle karttuu myös lisää eläkettä.

Eläkkeen hakemisen askeleet

1


Katso eläkearvio

 Saat arvion vanhuuseläkkeestä, osittaisesta vanhuuseläkkeestä ja sen jälkeisestä vanhuuseläkkeestä kätevästi eläkepalvelusta. Palvelussa voit myös vertailla keskenään eri vaihtoehtoja ja muun muassa eläkkeelle siirtymisen ajankohdan vaikutusta eläkkeesi määrään. Katso eläkearvio eläkepalvelusta >

2

Hae eläkettä

 Eläkettä kannattaa hakea noin paria viikkoa ennen sen haluttua alkamista. Helpoiten teet verkossa, jolloin hakemuksesi siirtyy myös suoraan käsittelyymme.

3

Toimita verokortti

Odota rauhassa eläkepäätöstä. Se tulee sinulle postitse kotiin. Saatuasi eläkepäätöksen, toimita Eloon eläkettä varten verokortti.

Eläkeunelmat

Nauti eläkeajasta. Unelmoi. Tee kaikkea sitä, mitä et ole ehtinyt työkiireiltäsi tehdä.

Hyväksy videoevästeet, jotta voit katsoa videon.

”Elämä omaan tahtiin.”

”Säilyttää virkeys, uskallus ja uteliaisuus.”

”Pysyä terveenä. Jos terveys pettää, unelmatkin häviää.”


Suomalaiset unelmoivat etenkin matkustamisesta, hyvästä terveydestä, ulkomailla asumisesta ja riittävästä toimeentulosta.

Lisää eläkeunelmia >

Me Elossa olemme apunasi

Annette LiusVoit hoitaa verkossa eläke- ja kuntoutusasiasi aina, kun sinulle sopii. Tavoitat meidät myös numerosta 020 694 726 arkisin klo 8–17.