Vinkkejä yrittäjän eläkesuunnitelmiin

 


Oikea aika työelämän sadonkorjuulle

Oletko jo miettinyt eläkkeelle jäämistä? Eläkkeelle siirtymistä on hyvä suunnitella ajoissa. Lue lisää vaihtoehdoista ja niiden vaikutuksesta eläkkeen määrään:

Elli Ennakko ja osittainen vanhuuseläke

Yrittäjä E. Ennakko haluaa ennen vanhuuseläkkeelle siirtymistä keventää työskentelyään ja tehdä vain nelipäiväistä työviikkoa. Hän ottaa 50 % kertyneestä eläkkeestään maksuun osittaisena vanhuuseläkkeenä.

Yrittäjä voi ottaa 61 vuotta täytettyään osittaisena vanhuuseläkkeenä 25 % tai 50 % eläkkeestä maksuun. Eläke ei edellytä yritystoiminnan jatkamista, mutta jos yrittäjä työskentelee eläkkeen rinnalla, YEL-vakuutuksen tulee olla voimassa. Osittainen vanhuuseläke pienentää aina tulevan varsinaisen vanhuuseläkkeen määrää.
Antti Alin ja vanhuuseläke alimmassa eläkeiässä

Yrittäjä A. Alin on tehnyt hyvin pitkän työuran yrittäjänä. Hänen lapsensa ovat jatkamassa elämäntyötä ja siirtymässä yrityksen johtoon, hän itse puolestaan ansaitusti eläkkeelle heti alimmassa eläkeiässä.
Yrittäjän vanhuuseläke voi alkaa alimman eläkeiän täyttämistä seuraavan täyden kuukauden alusta. Tarkista oma eläkeikäsi >>
Kaarina Kartuttaja ja vanhuuseläke ylimmässä eläkeiässä

Yrittäjä K. Kartuttaja aikoo jatkaa puurtamista ja eläkkeen kerryttämistä aina ylimpään eläkeikään saakka. Hänelle kertyy eläkettä vuosittain YEL-tulon perusteella. Lisäksi hän saa lykkäyskorotuksen noin 5 vuodelta, joka korottaa pysyvästi vanhuuseläkettä.

Eläkettä kertyy yrittäjän YEL-työtulon mukaan 1,5% vuodessa (53-62-vuotiaille 1,7% vuosina 2017-2025). Lisäksi saa lykkäyskorotuksen 0,4 % per lykätty kuukausi alimman eläkeiän jälkeen. Jos eläkkeelle jäämistä siirtää esim. vuodella, saa kertyneeseen eläkkeeseen 4,8 % pysyvän korotuksen.
Jaakko Jatkaja ja vanhuuseläkkeellä työskentely

Yrittäjä J. Jatkaja on jäänyt vanhuuseläkkeelle, mutta jatkaa entiseen tapaansa yrittäjätoimintaa. YEL-vakuutus hänellä ei ole enää voimassa eikä eläkettä kartu.

Vanhuuseläke ei edellytä yrittäjätoiminnan päättämistä . Vanhuuseläkkeellä ollessa ei ole ansaintarajoja eikä vakuuttamisvelvollisuutta. Yrittäjä voi halutessaan ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen, jolloin hänelle karttuu myös lisää eläkettä.
                                                                                           

Eläkkeen hakemisen askeleet

1Katso eläkearvio
Saat arvion vanhuuseläkkeestä, osittaisesta vanhuuseläkkeestä ja sen jälkeisestä vanhuuseläkkeestä kätevästi eläkepalvelusta. Palvelussa voit myös vertailla keskenään eri vaihtoehtoja ja muun muassa eläkkeelle siirtymisen ajankohdan vaikutusta eläkkeesi määrään.
 
 Elo, verkkopalvelutKatso eläkearvio eläkepalvelusta >
Ha2e eläkettä
Eläkettä kannattaa hakea noin paria viikkoa ennen sen haluttua alkamista. Helpoiten teet verkossa, jolloin hakemuksesi siirtyy myös suoraan käsittelyymme.
 HElo, verkkopalvelutae eläkettä eläkepalvelussa >
Toi3mita verokortti
Odota rauhassa eläkepäätöstä. Se tulee sinulle postitse kotiin. Saatuasi eläkepäätöksen, toimita Eloon eläkettä varten verokortti.

Nauti eläkeajasta. Unelmoi. Tee kaikkea sitä, mitä et ole ehtinyt työkiireiltäsi tehdä


Eläkeunelmat

”Elämä omaan tahtiin.”

”Säilyttää virkeys, uskallus ja uteliaisuus.”

”Pysyä terveenä. Jos terveys pettää, unelmatkin häviää.”


Suomalaiset unelmoivat etenkin matkustamisesta, hyvästä terveydestä, ulkomailla asumisesta ja riittävästä toimeentulosta.

Aika tehdä eläkeunelmista totta?

Hae vanhuuseläkettä tai osittaista vanhuuseläkettä verkossa.