Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Ikä on vain numero - ei syy syrjinnälle

/ Blogi

Marketta Ekholm ja Nora Almari

 

Voi kuulostaa kliseiseltä, mutta Elossa pyrimme siihen, että ikä on vain numero, joka ei työsuhteen aikana tule lainkaan näkyviin. Tavoitteenamme on, että kaikki elolaiset voisivat tuntea olevansa yhdenvertaisia työhön otettaessa, työnteon aikana ja työn päättämistilanteissa.

Ikä on vain yksi monesta asiasta, joka voi vaikuttaa yhdenvertaisuuden kokemukseen työelämässä. Syrjinnän kokemukseen voivat vaikuttaa iän lisäksi esimerkiksi sukupuoli, etninen tai kansallinen alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto tai vakaumus, mielipiteet, vammaisuus, terveydentila, seksuaalinen suuntautuminen tai muu henkilöön liittyvä syy. Näin ei tietenkään pitäisi olla. Vastuullinen työnantaja huolehtii, että työyhteisössä syrjintää ei tapahdu mistään syystä eikä kenenkään toimesta ja puuttuu tilanteeseen heti sellaista havaitessaan.

Elossa meillä on ehdoton nollatoleranssi epäasialliseen käytökseen, johon syrjintäkin lukeutuu. Olemme kuvanneet epäasiallisen käytöksen selvittelyprosessin eri osapuolten näkökulmista ja ohjeet ovat kaikkien saatavilla intrassamme. Työstämme joka toinen vuosi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman, jossa seuraamme tasa-arvon toteutumista mm. sukupuolen ja iän suhteen. On tärkeää myös muistaa, että työntekijälle ei saa aiheutua kielteisiä seuraamuksia syrjintää koskevan asian nostamisesta tietoisuuteen.

Ikähaitarin molemmat päät huomioitava

Kun Elo tutki vuonna 2019 suomalaisen työelämän yhdenvertaisuutta, yli puolet vastaajista piti ikää syynä epätasa-arvoiselle kohtelulle tai vaikeuksille saada töitä. Erityisesti 18–29-vuotiaat ja yli 50-vuotiaat olivat havainneet työnhaussa vaikeuksia. Elon omassa yhdenvertaisuustutkimuksessa samat ikäluokat nostivat esille heikommaksi koetun mahdollisuuden koulutukseen ja uralla etenemiseen.

Suomalainen yhteiskunta tarvitsee pitkiä työuria ja niitä ei synny, jos ikään liittyvät asenteet eivät muutu. Nuorille täytyy antaa mahdollisuuksia kiinnittyä työelämään onnistuneesti, jotta työntekoon muodostuu hyvä suhde. 50-vuotiaalla puolestaan on noin viisitoista vuotta työuraa vielä edessä. Ikähaitarin molempien ääripäiden sitoutumista ja innostusta ei saa hukata.

Olemme pohtineet sitä, mistä kokemus ikäsyrjinnästä voi johtua. Jos yhtiössä on esim. korkea keski-ikä, myös ylemmän keski-iän edustajia on paljon. Voisiko kokemus tulla siitä, että kaikkia ei voida esim. kouluttaa?

Oma innokkuus, motivaatio, suoriutuminen ja halu kehittyä ovat avainasemassa työelämän kaikissa valinnoissa, oli kyseessä koulutus, palkitseminen tai uralla eteneminen. Vastuulliselle työnantajalle ikä tai vaikka sukupuoli on merkityksetön valintaperuste.

Tässä tullaankin haastavaan asiaan. On tärkeää tiedostaa, mikä ei ole syrjintää. Erilainen kohtelu työelämässä voi olla oikeutettua, jos kohtelu perustuu työtehtäviä koskeviin todellisiin vaatimuksiin. Jokainen luonnollisesti katsoo tilannetta omista lähtökohdistaan ja siksi syrjityksi tulemisen kokemuksia syntyy, vaikkei siitä olisikaan kysymys.

Monimuotoinen työyhteisö tavoitteena

Meillä blogin kirjoittajilla on yli 30 vuoden ikäero ja vaikka ikäryhmämme ovat yleisesti kokeneet haasteita työllistymisessä, ei omalla kohdallamme tilanne ole ollut näin. Molemmille on kertynyt vahva kokemus yhdenvertaisesta ja tasa-arvoisesta työyhteisöstä.

Yhdenvertaisuus on Elolle ehdoton tavoite ja näin homogeenisessä työyhteisössä sen saavuttaminen ei tunnu mahdottomalta. Meidän on kuitenkin tärkeää saada Eloon työntekijöitä erilaisilla taustoilla pystyäksemme ymmärtämään asiakkaitamme syvällisesti. Monimuotoisempi ja silti yhdenvertainen Elo, siinä on meille tavoitetta tuleville vuosille.

Elo on mukana Vastuullinen työnantaja -kampanjassa. Käymme vuoden 2021 aikana eri kirjoittajien silmin läpi kaikki vastuullisen työnantajan kuusi periaatetta. Huhtikuun aiheena siis syrjimättömyys, toukokuussa puhumme työelämän tasapainosta ja hyvinvoinnista. Pysythän kuulolla!

Lue juttusarjan muut osat tästä:

Perhevapaa hitsaa perheen yhteen

Hyvä esihenkilö hioo timantteja

Merkityksellisyys luo mielekkyyttä

Palkka työn vaativuuden mukaan

Onnistuneen hakijakokemuksen avaimet


Marketta Ekholm ja Nora Almari

Marketta Ekholm ja Nora Almari

Nora Almari toimii Elossa työkykyjohtamisen koordinaattorina sekä työsuojeluvaltuutettuna ja Marketta Ekholm henkilöstöpäällikkönä.

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>