Suoraan sisältöön

Luovuus on yrittäjän voimavara – 3 vinkkiä luovuuden ruokkimiseen

/ Artikkeli

Nakokulma_helmikuu2021_1500px_luovuus

Luova ajattelu auttaa näkemään haasteet mahdollisuuksina ja ottamaan käyttöön koko oman potentiaalin. Miten yrittäjä saa itsestään luovuuden irti haastavinakin aikoina?

Luovuus määritellään yleensä kyvyksi luoda jotain uutta. Usein ajatellaan, että luovuutta on taito piirtää tai maalata, säveltää, kirjoittaa kirjoja tai suunnitella huonekaluja ja rakennuksia. Ihan jokainen meistä voi kuitenkin olla luova ja synnyttää uusia ideoita ja ajatuksia. Luovuutta on se, että osaa katsoa maailmaa monesta eri näkökulmasta ja nähdä ympärillään vaihtoehtoja.

Varsinkin yrittäjille luovuus voi toimia tärkeänä voimavarana. Menestyvän yrityksen pyörittäminen edellyttää uusien toimintatapojen ja mahdollisuuksien näkemistä ja niihin tarttumista. Eli sitä, että ajattelee luovasti ja saa sitä kautta kilpailuetua.

Luovuus auttaa haastavissa tilanteissa

Erityisesti haasteellisista ajoista selviämiseen tarvitaan usein ripaus luovuutta. Luova ajattelu auttaa hahmottamaan tilanteita uudella tavalla ja ottamaan haasteet vastaan mahdollisuuksina. Esimerkiksi koronan aiheuttamana poikkeusaikana moni yrittäjä keksi luovia ratkaisuja selvitäkseen haastavasta tilanteesta. Uuteen tilanteeseen reagoitiin nopeasti muun muassa ottamalla käyttöön uusia työtapoja tai digitalisoimalla tuotteita ja palveluita.

Yrittäjän arki on usein kiireistä, ja ajan löytäminen luovalle ajattelulle voi toisinaan tuntua hankalalta. Kiire ja stressi eivät tunnetusti ruoki luovuutta, sillä uusia ideoita tuottavaan ajatteluun tarvitaan nimenomaan aikaa. Kiireen keskellä onkin hyvä muistaa, että jo hetkeksi pysähtyminen voi olla ratkaiseva tekijä siinä, että löytää ratkaisun ongelmaan.

Yrittäjä, näin saat itsestäsi luovuuden irti – kolme vinkkiä

1. Varaa kalenterista aikaa luovuuden ruokkimiselle

Luova idea syntyy usein silloin, kun tekee vanhan asian uudella tavalla tai yhdistää vanhan uuteen. Altista siis itsesi uusille ajatuksille. Jos arkesi on kiireistä, varaa jo hyvissä ajoin kalenteriisi aikaa luovuutta ruokkiville harrastuksille. Muun muassa teatteri, kuvataide, musiikki, tanssi, elokuvat, dokumentit, podcastit ja inspiroivat puheenvuorot tarjoavat uutta ajateltavaa. Seuraa myös sosiaalisessa mediassa tilejä, joiden ajattelusta voit oppia uutta ja saada ideoita.

2. Ole utelias ja avoin uusille asioille

Uteliaisuus on luovuuden lähde. Utelias ja uusille asioille avoin ihminen näkee ympärillään mahdollisuuksia oppia ja kasvaa. Uteliaisuutta voi harjoittaa monella eri tavalla. Yksi opiskelee, toinen kokeilee uutta sanomalla aina kyllä uusille asioille ja kolmas laajentaa näkökulmia omien verkostojen ja erilaisten ihmisten kautta.

3. Tee muistiinpanoja

Hyvä keino herätellä omaa luovuutta on muistiinpanojen tekeminen. Pidä muistiinpanovälineet, kuten vihko, älypuhelin tai kamera, aina mukanasi. Kirjaa ideat ylös välittömästi, sillä muuten ne haihtuvat helposti mielestä. Kun käyt myöhemmin muistiinpanojasi läpi, saatat löytää jotain yllättävää, joka herättelee lisää uusia ideoita. Kirjaa ylös myös muilta kuulemiasi hyviä ideoita, ja kehitä niitä eteenpäin. Mitkään ideat eivät synny tyhjästä. Luova työ perustuu siihen, että erilaiset ideat päätyvät yhteen niin, että lopputuloksena on kiinnostava kokonaisuus.


Lähteet:

Paavo ja Lauri Järvilehto: Pim! Olet luova (Tuuma-kustannus 2020)

Forbes: How Rethinking Creativity Can Drive Clarity And Positivity In Today's Complex Workplace

Tilaa uutiskirjeemme >

Mitä haluaisit lukea?

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>