Suoraan sisältöön

Vanhuuseläkkeelle vuonna 2021?

Pohditko vanhuuseläkkeelle jäämistä vuonna 2021? Huomioi seuraavat asiat:

Selvitä milloin voit jäädä eläkkeelle

Vuonna 1957 syntyneiden alin vanhuuseläkeikä on 63 vuotta ja 9 kuukautta. Vanhuuseläke voi alkaa alimman eläkeiän täyttämiskuukautta seuraavan kuukauden alusta. Jos esimerkiksi täytät 63 vuotta ja 9 kuukautta syyskuussa, eläkkeesi voi alkaa aikaisintaan 1. lokakuuta alkaen.

 Katso arvio vanhuuseläkkeesi määrästä

Arvion vanhuuseläkkeesi määrästä sekä eläkeikäsi voit katsoa verkkopalvelustamme www.elo.fi/elakepalvelu. Laskurissa voit myös verrata, miten paljon eläkkeesi määrään vaikuttaa, jos lykkäät eläkkeelle siirtymistä myöhemmäksi. Työskentelystä yli alimman eläkeiän palkitaan 0,4 prosentin lykkäyskorotuksella. Lykkäämällä eläkkeelle jäämistä esimerkiksi vuodella karttunutta eläkettä korotetaan pysyvästi 4,8 prosentilla.

Työeläkeotteelta osoitteessa www.elo.fi/elakepalvelu voit katsoa, mistä ansioista eläkkeesi muodostuu.

Työntekijä, keskustele työnantajan kanssa työskentelyn päättämisestä

Työntekijä, huomioithan, että vanhuuseläkkeen alkaminen edellyttää työskentelyn päättymistä ja vanhuuseläke voi alkaa vasta työsuhteen päättymistä seuraavan kuukauden alusta. Kannattaakin sopia työnantajan kanssa työsuhteen päättymisen ajoittamisesta kuun loppuun. Kun olet tehnyt päätöksen eläkkeelle siirtymisestä, ilmoita työnantajallesi eläkkeelle jäämisen ja työsuhteen päättymisen ajankohta.

Yrittäjä, yrittäjätoiminta voi jatkua, vaikka siirryt vanhuuseläkkeelle

Yrittäjä, voit hakea vanhuuseläkettä, vaikka yrittäjätoiminta jatkuisikin. YEL-vakuutus päätetään automaattisesti eläkehakemuksen käsittelyn yhteydessä.

Hae eläkettä noin kaksi viikkoa ennen eläkkeen alkamista

Hae vanhuuseläkettä verkkopalvelustamme www.elo.fi/elakepalvelu. Yksi hakemus riittää, vaikka hakisit työeläkettä sekä yksityisestä että julkisesta palveluksesta ja lisäksi kansaneläkettä.

Odota eläkepäätöstä rauhassa

Odota eläkepäätöstä rauhassa, jos eläkeikä on täynnä ja työskentelysi on päättynyt, niin eläke tullaan myöntämään sinulle. Saat päätöksen eläkkeestä ja ensimmäinen eläke maksetaan, kun eläkkeesi määrä on laskettu. Tämä menee yleensä eläkkeen alkamiskuun puolelle.

Kun saat eläkepäätöksen, ole yhteyksissä verottajaan

Päätöksen saatuasi ole yhteyksissä verottajaan ja pyydä heitä toimittamaan Eloon verokortti eläkettä varten. Jos verotieto ei ehdi meille ennen ensimmäisen eläkkeen maksamista, pidätämme eläkkeestä veroa 40 %. Mutta älä huoli, kun olemme saaneet verokortin, maksamme noin viikon kuluessa liikaa perityn veron tilillesi.

Jatkossa eläke tilillesi kuun ensimmäinen arkipäivä

Säännöllinen eläkkeen maksupäivä on kuukauden ensimmäinen pankkipäivä. Katso vuoden 2021 eläkkeen maksupäivät täältä.

Jos sinulle tulee eläkeaikana tarvetta korottaa veroprosenttiasi, muuttaa tilinumeroasia tai osoitetietosi muuttuu, voit ilmoittaa niistä meille verkkopalvelussamme www.elo.fi/elakepalvelu.

Työskentely vanhuuseläkkeellä

Vanhuuseläkkeen rinnalla voit työskennellä ilman ansiorajoja. Eläkkeen rinnalla tehdystä työstä karttuu lisää eläkettä 1,5 prosenttia vuodessa. Eläkkeen rinnalla karttunutta eläkettä on haettava erikseen ja sen voi saada maksuun ylimmässä eläkeiässä, vuonna 1957 syntyneillä ylin eläkeikä on 68 vuotta.

Työntekijä, vanhuuseläkkeelle siirtyminen edellyttää aina työsuhteen päättymistä. Vanhuuseläkkeen rinnalla voit kuitenkin aloittaa uuden työsuhteen. 

Yrittäjä, voit harjoittaa yrittäjätoimintaa vanhuuseläkkeen rinnalla rajoituksetta ilman YEL-vakuutusmaksuja. Yrittäjätoiminnasta ei tällöin kartu lisää eläkettä. Voit kuitenkin halutessasi ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen, jolloin työskentelystä karttuu lisää eläkettä.

PS. Tutustu myös osittaiseen varhennettuun vanhuuseläkkeeseen

Myös osittainen varhennettu vanhuuseläke voi olla yksi vaihtoehto sinulle. Osittaisella varhennetulla vanhuuseläkkeellä voi ottaa maksuun jo kertyneestä eläkkeestä 25 tai 50 prosenttia – ja jatkaa työskentelyä, vähentää sitä tai lopettaa työskentelyn kokonaan. Jos olet yrittäjä ja yritystoimintasi jatkuu osittaisen vanhuuseläkkeen aikana, YEL-vakuutuksesi on oltava voimassa. YEL-työtulosi määrittelet työpanoksesi mukaan. 

Lue lisää osittaisesta varhennetusta vanhuuseläkkeestä >

Lisätietoja vanhuuseläkkeestä >

Katso omat eläketietosi www.elo.fi/elakepalvelu

Me Elossa olemme apunasi

Annette LiusVoit hoitaa verkossa eläke- ja kuntoutusasiasi aina, kun sinulle sopii. Tavoitat meidät myös numerosta 020 694 726 arkisin klo 8–17.