Suoraan sisältöön

Työuraeläke

Työuraeläke mahdollistaa pitkän, raskaan työuran tehneelle eläkkeelle siirtymisen ennen alinta eläkeikää.

 

Voit saada työuraeläkkeen, jos: 

 

1. olet 63 vuotta,

2. työkykysi on heikentynyt sairauden, vian tai vamman vuoksi,

3. olet tehnyt raskasta työtä vähintään 38 vuotta ja

4. työskentelet tai työskentelysi päättymisestä on alle vuosi.

 

Työuraeläke voidaan myöntää 63 vuoden ja alimman eläkeiän väliseksi ajaksi. Alimmassa vanhuuseläkeiässä se muuttuu automaattisesti vanhuuseläkkeeksi. Vuonna 1956 syntyneiden vanhuuseläkkeen ikäraja on 63 vuotta 6 kuukautta, joten heidän on mahdollista olla työuraeläkkeellä enintään 6 kuukautta. Vastaavasti vuonna 1957 syntyneet voivat olla työuraeläkkeellä 9 kuukautta, koska heidän alin eläkeikänsä on 63 vuotta 9 kuukautta.

Työuraeläkkeen hakeminen

Työuraeläkettä on haettava vuoden sisällä siitä, kun rasittuneisuutta ja kuluneisuutta aiheuttava työsi on päättynyt. Päätöstä ei voida myöntää takautuvasti vaan aikaisintaan hakemista seuraavan kuukauden alusta lukien. Myönteinen ennakkopäätös on voimassa 6 kuukautta.
 
Hakemuksesi liitteeksi tarvitaan sekä työterveyshuollon lausunto terveydentilastasi että selvitys työskentelystäsi. Yrittäjien on toimitettava vastaavat tiedot.

Työuraeläkkeen määrä

Työuraeläkkeen määrä on eläkkeelle siirtymiseen mennessä karttunut eläke. Oman karttuneen työeläkkeen määrän voi tarkistaa työeläkeotteelta.

Hoida eläke- ja kuntoutusasiasi verkossa

Eläkepalvelussa voit mm:
  • Tarkistaa työeläkeotteen.
  • Toimittaa työuraeläkehakemuksen liitteineen.
  • Valita sähköisen asioinnin.

Me Elossa olemme apunasi

Annette LiusVoit hoitaa verkossa eläke- ja kuntoutusasiasi aina, kun sinulle sopii. Tavoitat meidät myös numerosta 020 694 726 arkisin klo 8–17.

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>