Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Näin pääset alkuun työn muokkauksessa

/ Työkykyjohtaminen / Case-esimerkki

Työn muokkaus on osa työpaikan keinovalikoimaa, jolla työntekijän työssä selviytymistä voi tukea varhaisessa vaiheessa.

Työtä voidaan muokata tilapäisesti siten, että työ tukee toipumista ja että työntekijä voi jatkaa tuottavassa työssä, vaik­ka hänen toimintakykynsä on osin heikentynyt sairauden tai tapaturman vuoksi. Työn muokkaus on tutkimusten mukaan hyödyllisintä tuki- ja liikuntaelinsairauksissa.

Sovi käytänteistä yhteistyössä

Työn muokkaukseen ja sairauspoissaolokäy­tänteisiin liittyvät toimintatavat on hyvä so­pia yhteistyössä työpaikan eri toimijoiden ja työterveyshuollon kanssa. Työn muokkaus saadaan paremmin vakiinnutettua osaksi yri­tyksen arkea, kun tavoitteista ja pe­rusteluista on yhteinen ymmärrys.

Luontevia yhteistyökumppaneita työpai­koilla ovat HR:n lisäksi johto, esimiehet, työsuojelu ja luottamusmiesorganisaatio. Työterveyshuoltoa on hyvä hyödyntää, kun työ­paikalla kartoitetaan sopivia tehtäväkokonai­suuksia, joissa erilaiset työkyvyn rajoitteet on huomioitu.

Työterveyshuollon kanssa sovitaan käytän­teet sairauspoissaolotodistuksille ja yhteydenotosta työpaikalle, jolloin muokatus­ta työstä voidaan sopia suoraan esimiehen kanssa. Samoin sovitaan, miten rajoitteet ja suositukset kirjataan lääkärinlausuntoon. Li­säksi työterveyshuollon kanssa kannattaa sopia seurantamittareista: kuinka usein työn muokkausta suositellaan sairausloman sijas­ta sekä millaisia tuloksia sillä saadaan aikaan.

Koska lainsäädännössä ei ole määritelty työn muokkausta tai korvaavaa työtä, termis­tö ja käytänteet eri työpaikoilla ja toimialoilla vaihtelevat. Eri alojen työehtosopimuksissa saattaa olla korvaavan työn käyttöön liittyviä periaatteita, jotka on hyvä tarkistaa suunnitel­taessa toimenpiteitä omalle työpaikalle.

Vinkkejä työn muokkaukseen

Työtä voi jakaa ja organisoida tavalla, joka ottaa huomioon osatyökykyisen mahdollisuudet tehdä mielekästä työtä. Tavoitteena on poistaa niitä työnteon esteitä, jotka rajoittavat osatyökykyisen työn tekemistä. Samalla tulee huomioida koko tiimin työn uudelleen järjestely, jotta kaikkien työ sujuu hyvin.

Tiimin kaikki tehtävät voidaan kartoittaa yhteisessä työn kehittämistyöpajassa. Kartoituksessa tarkastellaan tiimin perustehtäviä ja pohditaan yhteisesti, kuinka niitä voisi jaotella uudestaan. Osatyökykyiselle voidaan muotoilla työtehtävä, jota hän pystyy sujuvasti tekemään työkyvyn rajoitteensa puitteissa. Esimerkiksi olkapäävammasta kärsivälle logistiikkatyöntekijälle muotoillaan työtehtävä, jossa yläraajoja ei tarvitse nostaa kohoasentoihin.

RATKO-menetelmä etenee näin:

  1. Kartoita tiimin tehtäväkokonaisuudet ja pilko ne eri työvaiheisiin.
  2. Merkitse punaisella rastilla tehtävät, jotka aiheuttavat yläraajoihin kuormitusta.
  3. Muotoile osatyökykyiselle tehtäviä, jossa ei tule kuormitusta yläraajoihin.
  4. Kootkaa muulle tiimille uudelleen muotoillut työnkuvat.
  5. Seuratkaa työn sujumista säännöllisesti ja tehkää tarvittavia muutoksia.

Alla esimerkkinä logistiikkatyöntekijä.

Katso RATKO-video työn muotoilusta YouTubessa >

Mistä lisätietoja? Lisää aiheesta löytyy Elon Työkykyjohtamisen käsikirjan työn muokkausta käsittelevästä tietokortista. Käsikirjan voi ladata Elon verkkopalvelusta tai tilata osoitteesta: tyokykyjohtaminen@elo.fi

Lue lisää:

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>