Suoraan sisältöön

YEL-maksut vuonna 2021

YEL-maksun määrään vaikuttavat mahdollinen ensikertaisuutesi, ikäsi sekä maksujen ajankohta ja maksuerien määrä. 

YEL-maksut 2021:

 • 18-52-vuotiailla maksu on 24,10 % vahvistetusta YEL-työtulosta. 
 • 53-62-vuotiailla maksu on 25,60 % vahvistetusta YEL-työtulosta.
 • 63 vuoden iän täyttämistä seuraavan vuoden alusta maksu on 24,10 % YEL-työtulosta.

Tarvitsetko YEL-todistuksen tai maksuaikaa?

Tulosta YEL-todistus tai lisää laskuillesi maksuaikaa verkkopalvelussa.

Voit tulostaa tai tallentaa verkkopalvelusta seuraavia YEL-todistuksia:

 • Voimassaolotodistus
 • Voimassaolo- ja maksutodistus
 • Työtulotodistus
 • Työtulo- ja maksutodistus (esim. työttömyyskassan päivärahahakemuksen liitteeksi)
 • Todistus maksetuista maksuista (vuosi 2021)
 • Todistus maksetuista maksuista (vuosi 2020)
 • Tuloste maksutilanteesta

Aloittavan yrittäjän alennus

Ensimmäisen kerran yrittäjätoiminnan aloittavana saat 22 prosentin alennuksen ensimmäisen 48 kuukauden ajalta.

Jos ensimmäinen YEL-vakuutuksesi on alkanut 1.1.2001 jälkeen ja sinulla on vielä jäljellä alennuskuukausia, saat jäljellä olevan alennuksen myös toiseen YEL-vakuutukseesi. Kolmanteen YEL-vakuutusjaksoon alennusta ei myönnetä, vaikka kokonaisaika olisikin alle 48 kuukautta.

Jos siirryt TyEL:n piiristä YEL:n piiriin ensimmäistä kertaa, yrittäjätoiminta katsotaan alkaneeksi siirtymishetkellä.

Sinulla ei ole oikeutta aloittavan yrittäjän alennukseen, jos Eläketurvakeskus on joutunut ottamaan sinulle yrittäjänä pakkovakuutuksen.

Voit vähentää YEL-vakuutusmaksut verotuksessa

 YEL-vakuutusmaksut ovat verotuksessa kokonaan vähennyskelpoisia ja ne voidaan vähentää joko henkilökohtaisessa, puolison tai yrityksesi verotuksessa, riippuen siitä kuka on määritetty YEL-vakuutuksen maksajaksi. Kun YEL-maksu vähennetään verotuksessa niin tosiasiallista maksettavaa jää vähemmän.

Tarkasta YEL-maksusi suuruus Elon YEL-laskurilla.

YEL-vakuutuslaskut sähköisesti

Vakuutusmaksujen hoitaminen on helppoa, kun otat käyttöön sähköisen laskutuksen. Näin saat laskut kätevästi suoraan yrityksen laskunkäsittelyjärjestelmään tai verkkopankkiin. Mikäli haluat laskut e-laskuina suoraan henkilökohtaiseen verkkopankkiisi, tee e-laskusopimus oman pankkisi kanssa. Saat halutessasi laskumme myös sähköpostiisi tai Postin OmaPostiin.

Ilmoita sähköiset laskutustietosi meille Elon verkkopalvelussa. Jos et käytä Elon verkkopalvelua, voit ilmoittaa sähköisten laskujen vastaanottajatiedot tällä lomakkeella.

Lue ohjeet sähköisten laskujen käyttöönottoon >

YEL-vakuutusmaksun jousto

Voit hyvinä vuosina kerryttää itsellesi parempaa eläkettä maksamalla lisää YEL-maksua tai huonompina vuosina tilapäisesti alentaa maksua. Tätä kutsutaan YEL-maksujoustoksi. YEL-maksujousto laskee tai nostaa tilapäisesti maksua yhden kalenterivuoden kerrallaan.

Jouston käyttö on mahdollista, kun

 • vakuutuksesi on voimassa koko vuoden samassa eläkeyhtiössä
 • vakuutuksessasi ei ole maksamattomia maksuja
 • et saa vielä työeläkettä Suomesta
 • et saa aloittavan yrittäjän alennusta.

Voit maksaa lisämaksua, vaikka joka vuosi, mutta maksun alennusta voit hyödyntää korkeintaan kolme kertaa seitsemän vuoden aikana. Lisämaksu ja YEL-vakuutusmaksusi eivät saa olla yhteensä enempää kuin YEL-työtulon yläraja, eli 183 125 euroa vuonna 2021. 

Lisämaksut ovat vähennyskelpoisia joko yrityksen tai yrittäjän verotuksessa sen maksajatiedon mukaan, mitä eläkeyhtiölle on ilmoitettu.

Jousto vaikuttaa ainoastaan eläkkeen perusteena olevaan työtuloon, eikä se vaikuta työpanokseen perustuvan vahvistetun työtulon mukaan määräytyviin muihin sosiaalietuuksiin, kuten sairauspäivärahaan.

Tarkista jouston määrä ja tee joustohakemus Elon verkkopalvelussa.

Maksamattomat YEL-maksut

Sinun tulee maksaa työeläkevakuutusmaksusi viiden vuoden kuluessa maksuunpanoa seuraavan vuoden alusta lukien. Muussa tapauksessa maksu vanhenee. Vanhentuneet työeläkevakuutusmaksut pienentävät kokonaistyötuloasi ja vaikuttavat siten eläkkeesi määrään. Kunkin vuoden työtuloa pienennetään samassa suhteessa kuin maksuja on maksamatta.

YEL-vakuutusmaksujen erääntyminen ja viivästyminen

YEL-vakuutusmaksu erääntyy sovittujen kalenterikuukausien 20. päivä tai sitä seuraavana pankkipäivänä.  Jos maksusi viivästyy, sille lasketaan vakuutusehtojen mukaan viivästyskorkoa eräpäivästä maksun suorituspäivään. Suomen Pankki vahvistaa viivästyskoron puolivuosittain 1.1. ja 1.7.