YEL-vakuutusmaksu

YEL-vakuutusmaksu 2018

  • 18-52-vuotiailla maksu on 24,10 % vahvistetusta YEL-työtulosta.
  • 53-62-vuotiailla maksu on 25,60 % vahvistetusta YEL-työtulosta.
  • 63 vuoden iän täyttämistä seuraavan vuoden alusta maksu on 24,10 % YEL-työtulosta.

Sosiaalivakuutusmaksut (pdf) >

Yrittäjänä voit valita, maksatko YEL-maksun itse vai maksaako yrityksesi sen. Olet kuitenkin henkilökohtaisessa vastuussa maksun suorittamisesta. 

Aloittavan yrittäjän maksualennus

Ensimmäisen kerran yrittäjätoiminnan aloittavana saat 22 %:n alennuksen ensimmäisen 48 kuukauden ajalta.

Jos ensimmäinen YEL-vakuutuksesi on alkanut 1.1.2001 jälkeen ja sinulla on vielä jäljellä alennuskuukausia, saat jäljellä olevan alennuksen myös toiseen YEL-vakuutukseesi. Kolmanteen YEL-vakuutusjaksoon alennusta ei myönnetä, vaikka kokonaisaika olisikin alle 48 kuukautta.

Jos yrittäjä siirtyy TyEL:n piiristä YEL:n piiriin ensimmäistä kertaa, yrittäjätoiminta katsotaan alkaneeksi siirtymishetkellä.

Oikeutta aloittavan yrittäjän alennukseen ei ole, jos Eläketurvakeskus on joutunut ottamaan yrittäjälle pakkovakuutuksen.

YEL-vakuutusmaksut voi vähentää verotuksessa

YEL-vakuutusmaksut ovat verotuksessa kokonaan vähennyskelpoisia. Koska vähennys on perhekohtainen, myös puolisosi voi tehdä vähennyksen omasta ansiotulostaan. Jos yritys on maksanut vakuutusmaksut, vähennys tehdään yrityksen verotettavasta tulosta.


Muistathan sähköiset laskut

Ota käyttöösi sähköinen lasku. Saat työeläkevakuutuslaskusi verkkopankkiisi tai yrityksesi laskunkäsittelyjärjestelmään.

Sähköinen lasku 

YEL- ja TyEL-maksut

 

Sosiaalivakuutusmaksu (0,03 MB)