Suoraan sisältöön

Yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus

Yrittäjän tarvitsemat pakolliset vakuutukset saattavat vaihdella toimialan mukaan. Kaikkia yrittäjiä kuitenkin yhdistää yrittäjän eläkelain mukainen YEL-vakuutus, joka on yrittäjän eläketurvan sekä muun sosiaaliturvan perusta.

YEL-vakuutus on lakisääteinen, etkä voi korvata sitä vapaaehtoisilla eläkevakuutuksilla. Vakuutus on otettava siitä ajankohdasta alkaen, kun yrittäjätoimintasi täyttää lain piiriin kuulumisen ehdot. YEL-vakuutuksen voit ottaa myös takautuvasti, kuitenkin enintään kuuden kuukauden kuluessa yrittäjätoimintasi alkamisesta. Lue lisää YEL-vakuutuksesta >

Kirjaudu henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteellasi tästä täyttämään YEL-hakemus. Olemme sinuun yhteydessä, jos tarvitsemme lisätietoja vakuutusta varten.

Apua vakuutuksen ottamiseen

Tuntuuko vakuutuksen ottaminen tai siirtäminen vaikealta? Älä huoli! Jätät vain yhteystietosi - olemme yhteydessä sinulle sopivana aikana ja hoidamme asian kuntoon

Milloin YEL-vakuutus

Tarvitset yrittäjän eläkelain (YEL) mukaisen eläkevakuutuksen kuuden (6) kuukauden kuluessa yrittäjätoiminnan aloittamisesta. 

Vakuutus kerryttää aikanaan maksettavaa eläkettä ja antaa taloudellista turvaa mahdollisen työkyvyttömyyden ja työttömyyden varalle. Se sisältää perheen toimeentuloa suojaavan perhe-eläketurvan ja vaikuttaa sosiaaliturvaan esim. Kelan myöntämiin sairaus- ja vanhempainpäivärahoihin.

Voit ottaa vakuutuksen takautuvasti kuluvalle ja kolmelle (3) edelliselle kalenterivuodelle. Vakuutus kannattaa kuitenkin ottaa ajoissa, sillä yli kuusi (6) kuukautta myöhässä otetusta vakuutuksesta voidaan periä korotettu maksu myöhästymisen ajalta.

Jos et ole varma kuuluuko sinun ottaa YEL-vakuutus, ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja selvitetään tilanteesi yhdessä. Palvelemme arkisin klo 8.00 -16.30 numerossa 020 694 730.  
Katso, tarvitsetko YEL-vakuutusta >

Helppo YEL-laskuri

Elon monipuolisella yrittäjän eläkevakuutuslaskurilla voit arvioida, miten YEL-työtulon suuruus vaikuttaa tulevan työeläkkeesi määrään ja vakuutusmaksuihin. Lisäksi voit arvioida miten YEL-työtulosi vaikuttaa erilaisiin sosiaalietuuksiin, kuten sairauspäivärahaan. Kun tarvitset YEL-vakuutuksen, voit laskea vakuutuksen hinnan ja vertailla maksutavan vaikutuksia vakuutusmaksuun. Voit siirtyä saman tien täyttämään vakuutushakemuksen.

Kokeile Elon YEL-laskuria

Kuka tarvitsee YEL-vakuutuksen?

  • Olet 18-68-vuotias yrittäjä.
  • Työskentelet omassa yrityksessäsi.
  • Yrittäjätoimintasi jatkuu vähintään neljä (4) kuukautta.
  • Työtulosi on vuonna 2021 vähintään 8 063,57 euroa.

Aloittavalle yrittäjälle alennusta maksuihin

Ensimmäisen kerran yrittäjätoiminnan aloittavana yrittäjänä saat 22 prosentin alennuksen vakuutusmaksuusi ensimmäisen 48 kuukauden ajan.

Koronakaranteeni iskee yrittäjän kukkaroon – tiedä ainakin nämä asiat sosiaaliturvasta

Mitä jos yrittäjä joutuu koronaviruksen takia karanteeniin? Entä pitääkö yrittäjän maksaa palkkaa karanteenissa olevalle työntekijälleen?
Kuvituskuva: nuori valokuvaajayrittäjä kotitoimistossa

YEL huolehtii sinusta ja perheestäsi

Omaa yritystä perustettaessa yrittäjän oma sosiaaliturva saattaa alkuun jäädä muiden tärkeiden asioiden jalkoihin. Yrittäjänä sinun on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää turvata oma tulevaisuutesi jo yrittäjyyden alkumetreillä.

YEL-vakuutus on paljon muutakin kuin eläkevakuutus, sillä se on yrittäjän tuki ja sosiaaliturvan perusta. Paitsi eläkepäiväsi, se turvaa myös itsesi sekä perheesi, jos yrityksesi toiminta jostain syystä keskeytyy.

Me Elossa olemme apunasi

Annette LiusVerkkopalvelut ovat käytettävissä aina, kun sinulle sopii. TyEL- ja YEL-vakuutusasioissa tavoitat meidät numerosta 020 694 730 arkisin klo 8–17.