Suoraan sisältöön

Tietoa YEL-työtulosta

Yrittäjän työeläkettä ja vakuutusmaksua varten vahvistetaan YEL-työtulo, joka on antamasi työpanoksen arvo omalle yrityksellesi. YEL-työtulon on vastattava sellaista palkkaa, joka olisi kohtuudella maksettava, jos tilallesi palkattaisiin yhtä ammattitaitoinen työntekijä tai sitä korvausta, jonka muuten voidaan katsoa vastaavan tekemääsi työtä. Apua YEL-työtulon määrittämiseen omalla toimialallasi saat esimerkiksi Eläketurvakeskuksen Työtulo-oppaasta.

YEL-työtulo määritellään aina vuositasoisena, mutta sitä voi muuttaa kesken vuoden, ilmoitusajasta eteenpäin. Työtulo vaikuttaa paitsi eläkkeeseen, myös sosiaaliturvasi suuruuteen.

YEL-työtulo ei tarkoita yrityksestä nostettavan palkan määrään, vaan sillä arvioidaan yrittäjän työpanoksen arvoa kokonaisuutena. Yrittäjä voi myös nostaa pääomatuloja korvauksena työpanoksestaan, jolloin pelkkä rahapalkka ei kerro koko totuutta.

Työtuloa ei voida määritellä kannattavuuden perusteella, eikä siihen vaikuta tilapäiset tulojen vaihtelut. Oman YEL-työtulosi voit arvioida helposti YEL-laskuristamme.


YEL-työtulo vuonna 2021:

  • Alaraja 8 063,57 euroa
  • Mahdollisuus kuulua työttömyysturvan piiriin 13 247,00 euroa
  • Yläraja 183 125,00 euroa 

Jos harjoitat yrittäjätoimintaa useassa yrityksessä, yrittäjätoimintasi vakuutetaan yhdellä YEL-vakuutuksella. Työtulosi määrässä otetaan huomioon kokonaistyöpanos.

Ota YEL-vakuutus

YEL-työtuloasi tarkistetaan automaattisesti vuosittain palkkakertoimella, jonka vahvistaa sosiaali- ja terveysministeriö. Palkkakerroin pitää huolta, että työtulosi pysyy yleisen palkkojen ja hintojen vaihtelun tasolla.


 

YEL-työtulon muuttaminen

Työtulon tarkistaminen säännöllisesti on suositeltavaa, jotta se vastaisi mahdollisimman tarkasti kokonaistyöpanostasi. Mikäli haluat muuttaa YEL-työtuloasi, voit tehdä sen verkkopalvelussamme.

Kokeile Elon YEL-laskuria

YEL-laskuri

YEL- laskurilla tarkistat helposti työtulosi vaikutuksen tulevaan eläkkeeseesi ja sosiaaliturvaasi.

Hyväksy videoevästeet, jotta voit katsoa videon.

Tilaa uutiskirjeemme 

Voit tilata itsellesi

  • asiakkaiden uutiskirjeen
  • työkykyjohtamisen uutiskirjeen
  • tilitoimistojen uutiskirjeen.

     

Lue lisää ja tilaa >