Suoraan sisältöön

YEL-vakuuttaminen 2022

Vuodenvaihde tuo aina mukanaan muutoksia YEL-vakuuttamisen tärkeisiin lukuihin. Olemme koonneet tälle sivulle tärkeää tietoa YEL-vakuuttamisesta vuonna 2022. Mikäli sinulle herää asiasta lisäkysymyksiä, autamme sinua mielellämme numerossa 020 694 730 arkisin klo 8-17.

Päivitämme vuoden 2022 maksutietoja sosiaalivakuutusmaksutaulukkoon sitä mukaan, kun niitä vahvistetaan.

Hyväksy videoevästeet, jotta voit katsoa videon.

Vuodenvaihde on hyvä hetki tarkistaa, onko YEL-työtulosi oikealla tasolla

YEL-työtulosi pitää vastata oman työpanoksesi arvoa yrityksessäsi. Käytännössä se tarkoittaa sellaista rahasummaa, joka maksettaisiin samaan työhön palkatulle työntekijälle. Apua YEL-työtulon määrittämiseen omalla toimialallasi saat esimerkiksi Eläketurvakeskuksen Työtulo-oppaasta ja Elon asiakaspalvelusta.

YEL-työtuloon tehdään vuosittainen tarkistus palkkakertoimella, mutta muita muutoksia siihen ei tehdä. Sinun täytyy siis itse huolehtia työtulosi päivittämisestä aina, kun yrittäjätoiminnassasi tapahtuu muutoksia. Työtulosi vaikuttaa suoraan siihen, millaista sosiaaliturvaa ja eläkettä saat elämäsi eri vaiheissa. Pitämällä työtulon oikealla tasolla, varmistat toimeentulosi niin sairauden, vanhemmuuden kuin vanhuudenkin aikana. Jos työtulosi jää alle työttömyysturvassa määritellyn alarajan 13 573 euroa (2022), et voi liittyä työttömyyskassan jäseneksi etkä ole oikeutettu Kelan peruspäivärahaan. Yrittäjän työssäoloehtoa ei kerry ajalta, jolloin YEL-työtulo jää alle määritellyn rajan.

Elon verkkopalvelusta näet YEL-työtulosi ja voit tehdä siihen tarvittaessa muutoksen vaikka heti.

YEL-työtulo vuonna 2022:

  • Alaraja 8 261,71 €
  • Mahdollisuus kuulua työttömyysturvan piiriin
    13 573 €
  • Yläraja 187 625 €

YEL-vakuutuksesi vuoden 2022 maksuperusteet

Vuoden 2022 vahvistetut vakuutusmaksusi löydät Elon verkkopalvelusta.

Oletko palkkaamassa työntekijää?

Kun työnantajana palkkaat työntekijän työsuhteeseen, sinun on vakuutettava hänet lakisääteisellä työeläkevakuutuksella (TyEL).

Kokosimme yhteenvedon muistettavista asioista. Nappaa vinkit talteen >

Lue lisää ja ota TyEL-vakuutus >

 

Asioi verkkopalvelussa

  • Tulosta todistuksia.
  • Pyydä maksuaikaa laskulle.
  • Muuta työtuloa.
  • Ilmoita muuttuneista tiedoista.

Ota palvelu käyttöön tästä >

Saatko laskut jo sähköisesti?

Jos yritykselläsi on verkkolaskuosoite käytössä, voit hyväksyä sen verkkopalvelussamme. Kirjauduthan verkkopalveluun yritysasiakkaana.
<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>