Suoraan sisältöön

YEL-vakuuttaminen 2023

Vuodenvaihde tuo aina mukanaan muutoksia YEL-vakuuttamisen tärkeisiin lukuihin. Olemme koonneet tälle sivulle tärkeää tietoa YEL-vakuuttamisesta vuonna 2023. 

Jos sinulla on kysyttävää, autamme sinua mielellämme numerossa 020 694 730 arkisin klo 817.

YEL-lakiuudistus etenee

Keskeistä lakiuudistuksessa on YEL-työtulon määrittämisen täsmentäminen ja työtulon säännöllinen tarkistaminen. Yrittäjän oma selvitys olisi jatkossakin oleellista työtulon määrittämisessä. 

Tiedotamme asiakkaitamme, kun lakimuutos etenee ja sen sisältö tarkentuu.

Lue lisää lakiuudistuksesta uutisestamme

Vakuutusmaksut vuonna 2023

YEL-vakuutusmaksu pysyy ensi vuonna samalla tasolla kuin tänä vuonna eli se on alle 53-vuotiailla ja yli 63-vuotiailla 24,10 % sekä 53–62-vuotiailla 25,60 %.

Katso vuoden 2023 sosiaalivakuutusmaksut

YEL-lakiuudistus tuo osalle yrittäjistä maltillisia työtulojen korotuksia

YEL 2023

Lue tämä ja muut ajankohtaiset artikkelimme Elomediassa

YEL-työtulorajat vuonna 2023

  • Alaraja 8 575,45 €/v
  • Mahdollisuus kuulua työttömyysturvan piiriin
    14 088,00 €/v
  • Yläraja 194 750,00 €/v

Vuodenvaihteessa kannattaa varmistaa, onko YEL-työtulo oikealla tasolla

YEL-työtulosi pitää vastata oman työpanoksesi arvoa yrityksessäsi. Käytännössä se tarkoittaa sellaista rahasummaa, joka maksettaisiin samaan työhön palkatulle yhtä ammattitaitoiselle työntekijälle. 

YEL-työtuloon tehdään vuosittainen tarkastus palkkakertoimella, mutta muita muutoksia siihen ei tehdä. Muutos näkyy 1.1.2023 verkkopalvelussa. Sinun täytyy itse huolehtia työtulosi päivittämisestä aina, kun yrittäjätoiminnassasi tapahtuu muutoksia.  

Työtulosi vaikuttaa vanhuuseläkkeen ohella suoraan erilaisten sosiaalietuuksien ja eläkkeiden tasoon, joten oikein mitoitettu työtulo tuo sinulle turvaa jo työuran aikana. Pitämällä työtulon oikealla tasolla, varmistat toimeentulosi niin sairauden, vanhemmuuden kuin vanhuudenkin aikana. 

Jos työtulosi jää vuositasolla alle työttömyysturvassa määritellyn alarajan 14 088 euroa (2023), et voi liittyä työttömyyskassan jäseneksi etkä ole oikeutettu Kelan peruspäivärahaan. Yrittäjän työssäoloehtoa ei kerry ajalta, jolloin YEL-työtulo jää alle määritellyn rajan.

Voit vähentää maksetut YEL-maksut verotuksessa

Yrittäjänä voit vähentää YEL-maksusi omassa tai puolisosi verotuksessa, kun olet itse maksanut YEL-maksusi. Huomioithan, että yrittäjänä sinun tulee itse huolehtia YEL-maksujen vähentämisestä verotuksessa. Maksutiedot eivät siirry eläkeyhtiöltä Verohallinnolle. Saat Elon verkkopalvelusta tulosteen maksetuista YEL-maksuista tarvittaessa. YEL-maksut voi vähentää yrityksen kuluina, jos yrityksesi on maksanut YEL-maksut.

Kirjaudu verkkopalveluun

Asioi verkkopalvelussa

Verkkopalvelussamme voit

  • tulostaa todistuksia
  • pyytää maksuaikaa laskulle
  • muuttaa työtuloasi sekä
  • ilmoittaa muuttuneista tiedoista.

Ota verkkopalvelu käyttöön >

Kirjaudu verkkopalveluun >

Saathan laskut jo sähköisesti?

Jos yritykselläsi on verkkolaskuosoite käytössä, voit ilmoittaa sen verkkopalvelussamme. Kirjauduthan verkkopalveluun yritysasiakkaana.

Ota sähköiset laskut käyttöön >

Kirjaudu verkkopalveluun >

Oletko palkkaamassa työntekijää?

Kun työnantajana palkkaat työntekijän työsuhteeseen, sinun on vakuutettava hänet lakisääteisellä työeläkevakuutuksella (TyEL).

Lue lisää ja ota TyEL-vakuutus >
<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>