Jumplink
Meny
Logga in
Sökning
Språk
EN
FI

Elos delårsrapport 1.1–30.6.2014: Gott mottagande för arbetspensionsbolaget Elo

För Ömsesidiga Arbetspensionsförsäkringsbolaget Elo, som inledde sin verksamhet vid ingången av år 2014, har det första halvåret förlöpt enligt förväntningarna. ”I det här skedet av året kan vi konstatera att mottagandet har varit gott för Elo, som uppstod genom en fusion mellan LokalTapiola Pensionsbolag och Pensions-Fennia. Enligt de första undersökningarna av kundtillfredsställelsen berömmer kunderna speciellt personalens tjänstvillighet och sakkunskap samt bolagets snabba beslutsprocess. Under det första halvåret behandlades pensionsansökningarna i Elo något snabbare än i genomsnitt inom branschen", berättar Elos verkställande direktör Lasse Heiniö.

”Tillsammans med våra samarbetsparter, dvs. LokalTapiola och Fennia har vi kunnat erbjuda våra kunder en god servicenivå, även om vår personal samtidigt varit exceptionellt sysselsatt med förändringarna i anslutning till integrationen. I beredningen av fusionen satsade vi mycket på att kunna erbjuda våra kunder oavbruten service även under fusionsskedet och Elo kunde inleda sin verksamhet enligt planerna", konstaterar Heiniö.  "Också våra verksamhetskostnader har hållits på en skälig nivå trots utgifterna för integrationen."

Stark utveckling på placeringsmarknaden

Årets början var krävande inom världsekonomin. Konflikterna i Ukraina och Mellanöstern samt oron för situationen på den kinesiska fastighetsmarknaden skapade en global osäkerhet. Inom euroområdet har den ekonomiska tillväxten så småningom tilltagit, men i Finland är tecknen på en begynnande ekonomisk tillväxt fortfarande svaga.

På placeringsmarknaden kunde man se en stark utveckling under årets första halvår. ”Centralbankernas åtgärder i syfte att hålla räntenivån på en låg nivå inom den närmaste framtiden var den viktigaste orsaken till den starka marknaden. Särskilt Europeiska centralbankens meddelande i början av juni om att hålla räntenivån nära noll åtminstone de två följande åren bidrog till att sänka de långa räntorna inom hela euroområdet", konstaterar Elos placeringsdirektör Hanna Hiidenpalo.

"Meddelandet inverkade gynnsamt på de övriga tillgångsklasserna, som gjorde dem till förhållandevis attraktivare placeringsobjekt. Utvecklingen på aktiemarknaden var stark. Avkastningen var god även på stats- och företagslånemarknaden då de långa räntorna sjönk och riskpremierna minskade globalt."

Positiv avkastning på alla tillgångsklasser

Vid utgången av juni uppgick värdet på Elos placeringar till 19 339 miljoner euro. Under det första halvåret var avkastningen på placeringsverksamheten 3,6 procent.

Vid en granskning från årets början avkastade aktieplaceringarna bäst av alla tillgångsklasser med en avkastning på upp till 5,4 procent. Avkastningen var exceptionellt god på de amerikanska aktierna, 23,3 procent. Även avkastningen på onoterade aktier och på kapitalplaceringar var utmärkt, de onoterade aktierna avkastade 9,6 procent och kapitalplaceringarna 7,5 procent. Ränteplaceringarna avkastade 2,9 procent. Av de övriga tillgångsklasserna var avkastningen på placeringar i hedgefonder på god nivå, 3,2 procent. Avkastningen på fastighetsplaceringar var 2,3 procent.

Den genomsnittliga nominella avkastningen på Elos placeringar under fem år var 6,7 procent (1.7.2009–30.6.2014) och den genomsnittliga nominella avkastningen under tio år var 5,4 procent (1.7.2004–30.6.2014). I beräkningen har LokalTapiola Pensionsbolags placeringsintäkter använts för åren 2004–2013.

Elos solvenskapital var fortsättningsvis på betryggande nivå och var i slutet av juni 4 042 miljoner euro samt i förhållande till ansvarsskulden 26,2 procent. Solvensställningen, dvs. solvenskapitalet i förhållande till solvensgränsen var 2,1-faldig. Pensions-Fennia använde 80,4 procent av försäkringsavgiftens omkostnadsdel för driftskostnader.

Ömsesidiga Arbetspensionsförsäkringsbolaget Elos delårsrapport 1.1−30.6.2014 (pdf) >

Mer information:

Verkställande direktör Lasse Heiniö, tfn 020 703 5101
Placeringsdirektör Hanna Hiidenpalo, tfn 020 703 5668

Sök efter artiklar och nyheter