Jumplink
Meny
Logga in
Sökning
Språk
EN
FI

Klar resultatförbättring under det tredje kvartalet – Avkastningen på Elos placeringar steg till 3,7 procent

Elos delårsrapport 1.1–30.9.2016

  • Intäkterna från Elos placeringsverksamhet under perioden 1.1–30.9.2016 var 3,7 procent.
  • Placeringarnas marknadsvärde uppgick till 21,3 miljarder euro i slutet av september.
  • Solvensnivån var 24,5 procent av ansvarsskulden och solvenskapitalet var 2,0-faldigt i förhållande till solvensgränsen.

– Placeringsmarknaden utvecklades starkt under årets tredje kvartal. Avkastningen på Elos placeringar förbättrades klart och var 3,7 procent i slutet av september. Avkastningen under det tredje kvartalet var 2,7 procent, uppger Elos verkställande direktör Satu Huber.

Aktiemarknaden i Europa återhämtade sig snabbt efter Brexit-omröstningen och den globala aktiemarknaden blev klart starkare världen över under det tredje kvartalet, vilket syns i rapporteringsperiodens resultat.

– Avkastningen på Elos aktieplaceringar steg till 4,0 procent. Även på alla de andra tillgångsklasserna var avkastningen positiv. Avkastningen på ränteplaceringarna var fortfarande hög då räntorna fortsatte att sjunka. På fastighetsmarknaden har avkastningsutvecklingen varit stabil hela året och avkastningarna steg till 4,9 procent, konstaterar Elos placeringsdirektör Hanna Hiidenpalo.

Bäst aktieavkastning på tillväxtmarknaden

Prissättningen på aktiemarknaden har fortsatt att vara relativt hög på alla huvudmarknader. Samma trend som under de senaste åren har fortsatt och på aktiemarknaden har man fortsatt att flytta bort pengar från aktiva fonder till indexplaceringar. Penningflödet till aktier på tillväxtmarknaden har fortsatt och utvecklingen av placeringarna har varit stark under hela året.

Avkastningen på Elos noterade aktieplaceringar var 3,4 (30.9.2015: 1,9) procent. Den regionala spridningen inom portföljen fungerade bra. Bäst avkastade aktieplaceringarna på tillväxtmarknaden, 9,4 procent. De inhemska aktierna avkastade 8,1 procent. De onoterade aktieplaceringarna avkastade 4,6 (12,1) procent och kapitalplaceringarna 6,5 (18,7) procent.

– Prissättningen på aktiemarknaden har fortsatt att vara relativt hög på huvudmarknaderna, medan företagens resultattillväxt har varit låg. Den förväntade aktieavkastningen kommer att vara måttlig under en längre tid, konstaterar Hiidenpalo.

God ränteavkastning

Den moderata nedgången i räntenivån som började på sommaren i de västra industriländerna har fortsatt även under hösten. De sänkta råvarupriserna och den avtagande globala ekonomiska tillväxten har bidragit till en lägre inflation än centralbankernas målnivå. Den amerikanska centralbanken har upprepade gånger blivit tvungen att skjuta upp inledandet av planerade räntehöjningar. ECB genomför ett program för köp av företagslån och det har kraftigt stött företagslånemarknaden.

Avkastningen på Elos ränteplaceringar var under rapporteringsperioden som helhet 4,2 (-0,2) procent. Ränteplaceringarna på tillväxtmarknaden avkastade 12,6 procent och masskuldebrevslån som emitterats av företag 6,5 procent.

Under årets tredje kvartal var kapitalflödena till skuldebrev i tillväxtländer på rekordhög nivå. Den goda ränteavkastningen på tillväxtmarknaden under början av året fortsatte även under det tredje kvartalet. Bakom detta kan man se en strävan efter högre avkastningar och de förbättrade ekonomiska utsikterna i tillväxtländerna.

Stabil avkastning på fastigheter

På fastighetsplaceringsmarknaden var aktiviteten fortsatt hög och efterfrågan fortsatte att vara livlig, framför allt ökade handeln med bostadsportföljer ytterligare. De utgjorde nästan hälften av handeln på marknaden under rapporteringsperioden. Under översiktsperioden ingick Elo bland annat ett intentionsavtal om förvärvande av cirka 1 800 bostäder i Tammerfors- och Åbotrakten.

Andelen fastigheter av Elos placeringar uppgick i slutet av september till 12,6 (14,2) procent. Fastighetsplaceringarna avkastade 4,9 (5,8) procent.

Bland övriga placeringar avkastade placeringarna i hedgefonder 0,4 (2,2) procent.

Försvagade ekonomiska utsikter för slutåret

Även om det ännu i början av året fanns tecken på en förbättring av den globala ekonomiska tillväxten, kommer den knappast att uppnå ens 3 procent under år 2016. Tillväxten blir alltjämt allt ojämnare mellan regionerna. Inom euroområdet har tillväxten hållit sig runt förväntade 1,5 procent. I Finland kommer den ekonomiska tillväxten att öka till en procent. För tillfället bidrar en livligare byggverksamhet till den ekonomiska tillväxten. Önskvärt är att tillväxten också kommer igång inom andra branscher och att investeringarna ökar framöver.

– Utsikterna för slutåret är fortfarande kraftigt präglade av osäkerhet förknippad med den ekonomiska utvecklingen. I USA pekar företagens svaga ekonomiska tillväxt, skuldsättningsgraden och den låga investeringsgraden på mycket försiktiga framtidsutsikter. Den amerikanska centralbankens omfattande sysselsättningsindikatorer visar också att återhämtningen inom sysselsättningen håller på att avta. I historien har motsvarande fenomen indikerat en förestående recession. Den här gången har den amerikanska centralbanken klart sämre möjligheter än tidigare att korrigera situationen, bedömer Hiidenpalo.

Euroområdet och Japan har fortfarande strukturella problem med låg tillväxt. De långsiktiga inflationsförväntningarna är fortsättningsvis på en mycket låg nivå, vilket innebär att den nominella tillväxttakten globalt sett är för låg i förhållande till de nuvarande skuldnivåerna. Tillväxtekonomierna har fått konkurrensfördelar då valutorna försvagats och den närmaste framtiden ser ljusare ut i dessa länder, eftersom det när valuta- och inflationsutveckling jämnar ut sig finns större rum före penningpolitisk stimulering. 

Ömsesidiga Arbetspensionsförsäkringsbolaget Elos delårsrapport 1.1–30.9.2016 (pdf) >

Närmare upplysningar:

Verkställande direktör Satu Huber, tfn 020 703 5811
Placeringsdirektör Hanna Hiidenpalo, tfn 020 703 5668
Ekonomidirektör Sarianne Kirvesmäki, tfn 020 703 5134

Sök efter artiklar och nyheter