Afrikan markkinalla menestynyt Nocart Oy:n Vesa Korhonen nappasi EoY:n voiton

5.11.2017

Lahtelaisen Nocart Oy:n Vesa Korhonen vei Suomen EY Entrepreneur of the Year 2017 -kilpailun voiton 3.11. järjestetyssä juhlagaalassa. Tuomaristo inspiroitui Korhosen menestystarinasta, jonka ytimessä on kestävän kehityksen tukeminen. Tilaisuudessa jaetiin myös neljä tunnustuspalkintoa sekä palkittiin yleisöäänestyksessä eniten ääniä saanut kasvuyrittäjä.

Vesa Korhosen vuonna 2010 perustama Nocart Oy toteuttaa ja suunnittelee uusiutuvaan energiaan ja paikallisiin energialähteisiin pohjautuvia energiaratkaisuja ja voimaloita. Ne korvaavat useissa tapauksissa kalliin ja saastuttavan energiaratkaisun ympäristöystävällisellä vaihtoehdolla. Nocart edistää liiketoimintansa kautta kestävää kehitystä etenkin Afrikan ja Kaakkois-Aasian maissa, joista tulee noin 95 % yrityksen liikevaihdosta. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Lahdessa ja liikevaihto oli vuonna 2016 yli 12 miljoonaa euroa. Kasvua edellisvuoteen oli reilut 200 prosenttia, ja myös tulevaisuuden näkymät ovat erittäin kasvujohteiset.

 Vesa Korhonen luotsaa upeaa ja vastuullista globaalia menestystarinaa. Hän on onnistunut pääsemään vaikeille markkinoille suomalaisella osaamisella ja verkostoitumiskyvyllään. Suomalainen yritys, jonka päämarkkina-alue sijaitsee Afrikassa, on varsin harvinainen. Yritys on monikertaistanut liikevaihtonsa vuosittain ja tulevaisuuden näkymät ovat positiiviset ja kannattavasti kasvavat. Tuntuu todella hyvältä palkita kirkkaimmalla mitalilla suomalainen insinööriosaaminen ja menestystarina, jonka ytimessä lepää kestävän kehityksen tukeminen, sanoo kilpailun tuomariston puheenjohtaja, Enston hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen.

Maailman ainoan kaikilla mantereilla käytävän EY:n kansainvälisen yrittäjäkilpailun tavoitteena on kannustaa nykyisiä ja tulevia yrittäjiä kasvuhakuiseen ja vastuulliseen yrittäjyyteen sekä nostaa esiin inspiroivia tarinoita. Voittonsa myötä Korhonen tulee edustamaan Suomea yrittäjyyden maailmanmestaruuskilpailussa ensi vuoden kesäkuussa Monacossa. Hän kilpailee EY World Entrepreneur of the Year -tittelistä noin 60 muun maavoittajan kanssa.

Useita tunnustuksia suomalaisyrittäjille

Vuoden Nuori Yrittäjä 2017 -palkinnon saivat LeaseGreen Group Oy:n Juho Rönnille ja Tomi Mäkipellolle. LeaseGreen on cleantech-palveluyritys, joka parantaa kiinteistöalalla toimivien asiakkaittensa energiatehokkuutta ja energiaomavaraisuutta. Tuomaristo vaikuttui LeaseGreenin markkinoille tuomasta uudesta ajattelumallista ja täysin uniikista palvelusta sekä alkutaipaleen huikeasta kasvuvauhdista. Yrityksen liikevaihto on kasvanut parissa vuodessa yli 2 000 % ja ylsi viime vuonna jo liki 15 miljoonaan euroon. Yleisöäänestyksen tuloksena Rönni ja Mäkipelto pokkasivat myös Yleisön suosikki -palkinnon.

Yousicianin Christoph Thür ja Mikko Kaipainen saivat tuomaristolta puolestaan Born Global Award 2017 -tunnustuksen. Yrittäjäkaksikko on oivaltanut globaalin haasteen ja nähneet siinä mahdollisuuden: musiikin oppimiseen liittyvät vaateet ovat yhteneväiset riippumatta siitä, missä päin maailmaa toimitaan. Yousician-oppimissovelluksen avulla miljoonat eritasoiset soittajat oppivat oikean instrumentin soittamisen. Myös yrityksen liikevaihdon kehitys on ollut huima – se kolminkertaistui viime vuonna 10 miljoonaan euroon vuoteen 2015 verrattuna.

Illan aikana palkittiin myös Sievin Jalkine Oy:n Juha Jokinen, jolle ojennettiin Suomi 100 -erikoispalkinto. Tuomaristoa puhutteli Sievin Jalkineen kyky tehdä se, minkä piti olla mahdotonta: yritys valmistaa kaikki turva- ja vapaa-ajanjalkineensa Suomessa, Sievissä ja Oulaisissa, vaikka toimiala on erittäin työvoimavaltainen. Myös yrityksen vahva ja kannattava kasvu tekivät tuomaristoon vaikutuksen.

Joensuulainen Broman Group palkittiin Vuoden Perheyrittäjä -tunnuspalkinnolla. Palkinto ojennettiin perustaja Väinö H. Bromanille sekä ja nykysukupolven edustajille Eero ja Harri Bromanille.

 Tänä vuonna kilpailumme täyttää 15 vuotta ja Suomi 100 vuotta. Näiden juhlavuosien kunniaksi halusimme valita Vuoden Perheyrittäjä -palkinnon saajan kaikkien kilpailuvuosien aikana kilpailuun osallistuneiden perheyritysten joukosta. Meille on tärkeää nostaa kasvuyrittäjien rinnalle yrittäjäperheitä, jotka ovat luotsanneet menestyneitä yrityksiä ja tukeneet yhteiskuntaamme jo vuosikymmenten ajan. Bromaneille annettu Vuoden Perheyrittäjä -palkinto ja Juha Jokiselle ojennettu Suomi 100 -erikoispalkinto kuvastavat tätä yrittäjien tekemää pitkäjänteistä työtä maamme eteen, sanoo Suomen EY Entrepreneur of the Year -kilpailun johtaja Juha Hilmola EY:ltä.

Haluan onnitella kaikkia finaaliin yltäneitä rohkeita yrittäjiämme sekä tänä iltana palkinnon saaneita. Jokainen heistä on näyttänyt esimerkillään, että Suomessa kasvaa kannattavia, menestyviä yrityksiä, joista jokainen suomalainen voi olla ylpeä. Suomi on hyvässä kasvuyrittäjävedossa kohti uutta vuosisataa! jatkaa Hilmola.

EY Entrepreneur of the Year

  • EY Entrepreneur of the Year on arvostettu kansainvälinen tunnustuspalkinto menestyville yrittäjille.
  • Maailman ainoa kansainvälinen yrittäjäkilpailu, joka järjestetään kaikilla mantereilla yli 60 maassa alueellisella, kansallisella ja maailmanlaajuisella tasolla.
  • Monesta muusta yrittäjäkilpailusta poiketen EoY pohjautuu yrittäjien henkilökohtaisiin haastatteluihin. Laajoissa haastatteluissa tarkastellaan ehdokkaita yrittäjyyden eri osa-alueiden kautta, taloudelliset tunnusluvut on vain yksi osa. EY tutustui kevään 2017 aikana yli 500 kandidaattiyritykseen. Näistä 58 valikoitui haastatteluprosessiin sekä tuomariston arvioitavaksi.
  • Suomessa kilpailua on järjestetty vuodesta 2003 lähtien, maailmalla vuodesta 1986.
  • Päätökset voittajista tekee järjestäjistä riippumaton kahdeksanhenkinen tuomaristo.
  • Kesäkuussa 2018 Suomen EY Entrepreneur of the Year 2017 -voittajaksi valittu Vesa Korhonen/ Nocart Oy edustaa Suomea maailmanlaajuisessa EY World Entrepreneur of the Year -kilpailussa Monte Carlossa.
  • Suomen EY Entrepreneur of the Year -kilpailun pääyhteistyökumppaneita ovat Evli Pankki ja työeläkeyhtiö Elo. 
  • Kilpailusta lisätietoa EY:n sivuilla
  • Kuvia voittajista