Mikä näistä 13 kasvuyrityksestä ansaitsee yrittäjäkilpailun voiton? Anna äänesi

1.11.2017

EY Entrepreneur of the Year 2017 -kilpailun 13 finalistia kisaavat vuoden kasvuyrittäjän tittelistä, joka julkistetaan 3.11.2017. Vuodesta 2003 lähtien Suomessa järjestetty kilpailu etsii vuosittain yrittäjien joukosta kovia kasvajia ja vastuullisen liiketoiminnan rakentajia. Elo on ollut kilpailun pääyhteistyökumppanina Suomessa järjestetyn kilpailun alusta saakka.

Juhlagaalassa jaetaan myös erikoispalkintoja, kuten Vuoden Nuori Yrittäjä -palkinto. Myös yleisöä kuullaan: antamalla äänesi olet mukana vaikuttamassa, kenet palkitaan Yleisön Suosikki 2017-palkinnolla. Tutustu finalistiyrittäjiin ja äänestä omaa suosikkiasi! Äänestysaikaa on perjantaihin 3.11. klo 22 asti.

Finalistiyritykset tuovat Suomelle talouskasvua

Kannattavaa kasvua tekevät finalistiyritykset ovat kasvattaneet liikevaihtoaan vuosittain kymmeniä, osa tuhansia prosentteja, ja luoneet Suomeen viime vuosina satoja työpaikkoja. Suomen EY Entrepreneur of the Year -kilpailun voittaja edustaa Suomea yrittäjyyden maailmanmestaruuskilpailussa (EY World Entrepreneur of the Year) Monte Carlossa ensi vuoden kesäkuussa.

– Suomen suosituimpana yrittäjien työeläkevakuuttajana haluamme olla mukana tukemassa ja kannustamassa sellaista toimintaa, joka edistää suomalaista yrittäjyyttä, luo kasvua ja työmahdollisuuksia. Näemme yrittäjyyden tapana toteuttaa unelmiaan, kertoo Elon markkinointijohtaja Joni Tikkanen.

– EY:n yrittäjäkilpailu osoittaa, että maastamme löytyy upeita menestystarinoita eri aloilta, eri puolilta Suomea. Joukossa on niin cleantech-yrittäjiä, rakennusalan edelläkävijöitä kuin ravintola-alan ja IT- tai softapalvelualan kasvuyrittäjiä. Kaikki finalistiyritykset toimivat myös vastuullisesti, mikä on kilpailussa tärkeä kriteeri. Oli myös hieno huomata, että tänä vuonna mukana oli poikkeuksellisen paljon tuomaristolle ennalta tuntemattomia yrityksiä. Uusia menestystarinoita syntyy Suomessa koko ajan, iloitsee kilpailun tuomariston puheenjohtaja, Ensto Groupin hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen.

Myös yritysten työllistämisluvut ovat positiivisia. Finalistit ovat vuosittain kasvattaneet henkilöstönsä määrää ja näin luoneet uusia työpaikkoja. Keskimäärin ne työllistivät viime vuonna 16 % enemmän edellisvuoteen verrattuna. Liikevaihtoaan yritykset kasvattivat vuonna 2016 keskimäärin 33 %. Finalistien joukossa on myös nelinumeroisin luvuin liikevaihtoaan kasvattaneita yhtiötä.

10.10.2017 palkittiin Suomen kilpailun viiden maantieteellisen alueen voittajat ja samalla EoY-kilpailun finalistit.

Uudeltamaalta Suomen EY Entrepreneur of the Year 2017 -kilpailun finaaliin menivät seuraavat kannattavaa kasvua tekevien yritysten omistajayrittäjät:

 • kiinteistöjen energiajärjestelmien modernisoija LeaseGreen Group Oy:n Tomi Mäkipelto ja Juho Rönni
 • tietohallintojohtamisen palveluja tarjoavan Sofigate Oy:n Juha Huovinen, Jari Raappana ja Sanna Siniketo
 • interaktiivisen musiikin oppimissovelluksen kehittäneet Yousicianin Christoph Thür ja Mikko Kaipainen
 • Jungle Juice Bareistaan tutun Smoothie Heaven Oy:n Noora Fagerström
 • rakennusalan yritys Fira Group Oy:n Jussi Aho
 • Classic Pizza Restaurantin Juha Toivanen ja Merja Rahkola-Toivanen.

Pohjois-Suomesta finaaliin ylsivät:

 • ansioituneet Sievin Jalkine Oy:n Juha Jokinen
 • bioenergiayhtiö Volter Oy:n Jarno Haapakoski
 • uusien asumisratkaisujen edelläkävijä Synkronitalo/Synkroni Oy:n Mikko Ahola
 • taloushallintopalvelutarjoaja Talenom Oyj:n Harri Tahkola.

Länsi-Suomesta finaalissa kilpailee:

 • tislaamollaan menestynyt Kyrö Distillery Companyn eli Rye Rye Oy:n Miika Lipiäinen.

Hämeen ja Keski-Suomen yrittäjien joukosta finaaliin nousi:

 • Vesa Korhonen, joka lunasti paikkansa ympäristöystävällisiä uusitutuvia energiatuotantoratkaisuja tarjoavan Nocart Oy:n kasvutarinan myötä.

Itä-Suomesta finaalipaikan saavutti:

 • lattiapäällysteurakointiliikkeen Jarmo Heikkinen vakuuttamalla kilpailun tuomarit Heikkinen Yhtiöt Oy:n pitkäjänteisellä kasvulla.

– EY järjestää kilpailun Suomessa jo viidettätoista kertaa. Kilpailuvuosien aikana olemme käyneet läpi satoja kasvuhakuisia yrityksiä ja niiden omistajayrittäjiä. Näemme selvästi, että kasvuyrittäjyys Suomessa on monipuolistunut ja menestyvä kansainvälinen kasvutarina on mahdollista luoda toimialasta ja kotipaikasta riippumatta. Tämän osoittavat myös kolmetoista upeaa finalistiamme. Heidän menestyksestään voi jokainen suomalainen olla ylpeä, sanoo EY Entrepreneur of the Year -kilpailun johtaja Juha Hilmola EY:ltä.

Päätökset kilpailun finaaliin valituista yrittäjistä teki riippumaton tuomaristo. Sen jäsenet edustavat kukin omien alojensa huippuasiantuntemusta ja kokemusta. Puheenjohtaja Marjo Miettisen lisäksi kahdeksan hengen tuomaristoon kuuluvat mm. Slushin perustajajoukkoon kuuluva start up -yrittäjä Miki Kuusi ja viime vuonna kilpailun voittanut Ponssen Juha Vidgrén. Tuomaristo arvioi muun muassa yrittäjähengen, taloudellisten tulosten, strategian, toimintatapojen ja innovatiivisuuden lisäksi yrittäjän ansioita vastuullisemman ja paremman maailman rakentamiseksi.

Mikä EY Entrepreneur of the Year -kilpailu (EoY)?

 • EY Entrepreneur of the Year on arvostettu kansainvälinen tunnustuspalkinto menestyville yrittäjille.
 • Maailman ainoa kansainvälinen yrittäjäkilpailu, joka järjestetään kaikilla mantereilla yli 60 maassa alueellisella, kansallisella ja maailmanlaajuisella tasolla.
 • Monesta muusta yrittäjäkilpailusta poiketen, EoY pohjautuu yrittäjien henkilökohtaisiin haastatteluihin. Laajoissa haastatteluissa tarkastellaan ehdokkaita yrittäjyyden eri osa-alueiden kautta, taloudelliset tunnusluvut on vain yksi osa. EY tutustui kevään 2017 aikana yli 500 kandidaattiyritykseen. Näistä 58 valikoitui haastatteluprosessiin sekä tuomariston arvioitavaksi.
 • Suomessa kilpailua on järjestetty vuodesta 2003 lähtien, maailmalla vuodesta 1986.
 • Päätökset voittajista tekee järjestäjistä riippumaton kahdeksanhenkinen tuomaristo.
 • 3.11. finalistit kisaavat EY Entrepreneur of the Year 2017 -voittajan tittelistä. Marraskuisessa juhlagaalassa jaetaan myös erikoispalkintoja, kuten Vuoden Nuori Yrittäjä -palkinto.
 • Kesäkuussa 2018: Suomen EY Entrepreneur of the Year 2017 -voittaja edustaa Suomea maailmanlaajuisessa EY World Entrepreneur of the Year -kilpailussa Monte Carlossa.
 • Suomen EY Entrepreneur of the Year -kilpailun pääyhteistyökumppaneita ovat Evli Pankki ja työeläkevakuutusyhtiö Elo.
 • Lisätietoa kilpailusta EY:n sivuilla.