Aune, Risto, Rousku ja Rami eivät kesälomaa kaipaa

12.7.2018

Ohjelmistorobotiikka on ollut työeläkeyhtiö Elossa käytössä täysipainoisesti vuodesta 2015. Robotit ovat jo lyhyenä käyttöaikanaan poistaneet aikaa vieviä rutiinitöitä ja mahdollistaneet aiemmin työmäärän vuoksi mahdottomia testaustöitä ja tarkistuksia.

Robotiikan hyödyntäminen on edennyt alun kokeiluvaiheesta usean robotin tuotantokäyttöön erilaisissa prosesseissa. Elon kokemusten mukaan robotiikan käyttöönotossa olennaista on tunnistaa robotisoinnille soveltuvat prosessit. Tällöin robotisoinnista saadaan suurimmat kustannussäästöt, lähinnä työajan säästymisen muodossa.

- Mitä suoraviivaisempi prosessi on, sitä nopeammin ja helpommin sen voi toteuttaa robotilla, toteaa matemaatikko Jukka Peltola.

Robotit toistamaan rutiineja

Elossa robotteja käytetään erityisesti järjestelmistä tai selainsovelluksista haettavan tiedon jatkotyöstämiseen.

- Aune avaa selaimia ja järjestelmiä, navigoi sivuilla klikkailemalla sekä lukee, kirjoittaa ja tallentaa tietoa. Tiedon haun ja päivittämisen jälkeen Aune ilmoittaa ihmiskäsittelijälle suorittaneensa ammatillisen kuntoutuksen prosessiin liittyvän tehtävän loppuun, kertoo järjestelmäasiantuntija Harto Koski.

- Aune hoitaa prosessin huomattavasti ihmiskäsittelijää tehokkaammin. Prosessi on yksinkertainen ja sisältää mekaanista tekemistä. Aune hoitaa hymyssä suin tehtävän, joka ihmiskäsittelijälle olisi puuduttavaa toistoa, Harto Koski jatkaa.

Risto auttaa Elon perintätoimintoa hakemaan tietoja kahdesta eri järjestelmästä, korkouttaa euromääriä ja hakee tiedostoista yhteystietoja. Rami puolestaan aktivoi asiakkaita lähettämään ansioilmoituksia Eloon.

- Rousku on ohjelmoitu selaamaan internettiä ja on kolmen vuoden käyttöaikanaan auttanut hyvin erilaisissa tehtävissä kuten päivittänyt asiakas- tai vakuutustietoja järjestelmiin, testannut laskureita ja verkkopalveluita, kertoo Jukka Peltola.

Robottia ei Elossa ajatella ihmisenä, tai ihmistyöntekijän korvaajana, vaan se tekee toistuvia, kaavamaisia rutiinitöitä sille opetetuin säännöin. Kuitenkin ihmisnimellä kutsuminen helpottaa robotin upottamista päivittäiseen työhön ja tekee siitä helpommin lähestyttävän.

Elossa robotit ovat jo lyhyenä käyttöaikanaan poistaneet aikaa vieviä rutiinitöitä ja mahdollistaneet aiemmin työmäärän vuoksi mahdottomia testaustöitä ja tarkistuksia. Harkintaa ja erityisosaamista vaativat tilanteet hoitavat jatkossakin Elon asiantuntijat. Robotit hoitavat tehtäviä, jotka ovat ihmisten makuun liian tylsiä ja jättävät ihmisille aikaa mielenkiintoisimpiin tehtäviin lisäten näin työtyytyväisyyttä.

Lisätietoja antavat:

Jukka Peltola, matemaatikko, puh. 020 703 5227

Harto Koski, järjestelmäasiantuntija, puh. 020 703 5959