Colosseum-toimistokiinteistölle Vantaan Myyrmäessä etsitään uudenlaisia käyttötarkoituksia

4.5.2018

teksti: Sanna Jäppinen

Colosseumin nimellä tunnetulle toimistokiinteistölle etsitään uusia käyttötarkoituksia yhteistyössä työeläkeyhtiö Elon, Vantaan kaupungin, Myyrmäen alueen asukkaiden ja yritysten sekä Myyrmäki-liikkeen kesken. Käyttötarkoituksia ovat tänä keväänä ideoineet myös Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston opiskelijat Tilapioneerit goes MyyrYork -projektikurssilla. Ideoita uusiksi käyttötarkoituksiksi ja visioita Myyrmäen tulevaisuudesta esitellään kaikille avoimessa kaupunkitapahtumassa M.Y. Festissä 5. toukokuuta.

Colosseum kohoaa nimensä veroisena vastapäätä Myyrmannin kauppakeskusta osoitteessa Rajatorpantie 8: massiivisessa kiinteistössä on neliöitä noin 40 000. 1980-luvun näyttävää arkkitehtuuria edustava graniittilinna rakennettiin aikanaan Imatran Voiman pääkonttoriksi, ja sittemmin se on tunnettu Colosseum Business Centerinä. Monille myyrmäkeläisille ja muillekin vantaalaisille talo lienee tutuin verotoimistosta, joka toimi rakennuksen pohjakerroksessa vuoden 2017 alkuun asti.

Nyt työeläkeyhtiö Elon omistama kiinteistö luo vähitellen nahkaansa: Colosseumista kaavaillaan tulevaisuudessa monenlaisten toimijoiden vireää kohtauspaikkaa ja länsivantaalaisten uutta olohuonetta.

– Joidenkin isojen vuokralaisten sopimukset ovat lähivuosina katkolla, ja rakennuksen perusrakenteet kaipaavat remonttia. Nyt on siis erinomainen tilaisuus miettiä, voisiko tiloilla olla tulevaisuudessa muitakin käyttömahdollisuuksia kuin toimistot, kertoo kiinteistökehityspäällikkö Eero Ojala Newsecistä, joka vastaa Colosseumin tilojen vuokraamisesta.

Tällä hetkellä tutkitaan monenlaisia vaihtoehtoja, kuten sitä, sopisiko osa rakennuksesta majoituskäyttöön tai kauppa- ja ravintolatiloiksi. Myös erilaiset kulttuuri- ja vapaa-ajan toimijat ovat tulevaisuuden potentiaalisia vuokralaisia. Lisäksi esimerkiksi aikuiskoulutusalalle kiinteistö voisi tarjota otollisen kotipesän synergiaa löytyisi aivan naapurista, kun Metropolia ammattikorkeakoulun uudistunut Myyrmäen kampus aloittaa toimintansa ensi syksynä.

Ojala muistuttaa, että jos riittävän kiinnostavia ja samaan aikaan taloudellisesti kannattavia ideoita ei lopulta synny, voi kiinteistö toki jatkaa myös nykyiseen malliin toimistokäytössä. Talossa on tällä hetkellä runsaasti vuokralaisia, jotka halutaan mieluusti pitää kiinteistössä siinäkin tapauksessa, että osaan tiloista tulisi uudenlaista toimintaa.

Tilapioneerit visioivat Colosseumissa uuden ajan kaupunkielämää

Elo etsii kiinteistölleen uusia käyttötarkoituksia yhdessä muiden toimijoiden, kuten Vantaan kaupungin, Myyrmäen alueen asukkaiden ja yritysten sekä aktiivisen kaupunginosayhdistyksen eli Myyrmäki-liikkeen kanssa. Alueelle luodaan parhaillaan uutta kaavarunkoa, ja kaupungin visiot urbaanista Myyrmäestä ovat hyvin linjassa Colosseumin kehitysideoiden kanssa. 

Ajankohtainen esimerkki yhteistyöstä on Tilapioneerit goes MyyrYork -projektikurssi, jossa Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston opiskelijat miettivät ennakkoluulottomasti uusia käyttötarkoituksia Colosseumille. Tavoitteena on myös edistää kiertotalouden periaatteita kaupunkitilan suunnittelussa. Kurssilaiset viettivät koko huhtikuun paikan päällä Rajatorpantiellä.

Vastaavia kursseja on aiempina vuosina toteutettu esimerkiksi Marian sairaalan alueella Helsingin keskustassa sekä Keran teollisuus- ja toimistoalueella Espoossa. Vuonna 2017 Tilapioneerit voitti Suomen Arkkitehtiliiton Helsingin ja Uudenmaan osaston myöntämän Tilateko-palkinnon, ja konsepti sai kiitosta urbaanin kaupunkitilan uudistamisesta.

Tämän kevään Tilapioneerit-kurssilla virinneitä ideoita Colosseumin uusiksi käyttötarkoituksiksi ja laajemminkin visioita Myyrmäen tulevaisuudesta esitellään kaikille avoimessa kaupunkitapahtumassa M.Y. Festissä. M.Y. Fest  järjestetään lauantaina 5.5.2018 klo 11-18 Colosseumissa, Rajatorpantie 8.

Lisätietoja:

Projektijohtaja Antti Pyötsiä, antti.pyotsia(a)elo.fi
Kiinteistökehityspäällikkö Eero Ojala,
eero.ojala(a)newsec.fi