Tulorekisteri onnistuneesti käytössä - Vinkkejä tulorekisteri-ilmoittamiseen

15.1.2019

Tulorekisterin käyttöönotto on sujunut hyvin. Jotta käyttöönotto sujuu jatkossakin hyvin, olemme koonneet sinulle työnantaja vinkkejä ensimmäisiä ilmoituksia silmällä pitäen.
15. päivä on suosittu palkanmaksupäivä monissa yrityksissä, joten asiointi tulorekisterissä tulee odotetusti vilkastumaan.

Verohallinnon ylläpitämä kansallinen tulorekisteri on otettu käyttöön ja ensimmäiset ilmoitukset tulorekisteristä Eloon tulivat 2.1.2019.

Tulorekisteriin on tehty onnistuneesti 14.1.2019 klo 11 mennessä 530 000 ilmoitusta. Valtaosa (83 prosenttia) ilmoituksista on tullut teknisen rajapinnan kautta eli työantajan palkkajärjestelmästä. Ilmoitukset voi tehdä tulorekisteriin myös sähköisen asiointipalvelun kautta. Palkka.fi-palkanlaskentaohjelmasta tiedot menevät automaattisesti tulorekisteriin. Elossa on vastaanotettu onnistuneesti 14.1. klo 11 mennessä 95 800 ilmoitusta.

- Tulorekisterin käyttöönotto näkyy tällä hetkellä jonkin verran puheluissamme, mutta valtaosa asiakkaiden kysymyksistä koskee vielä vuoden 2018 ansioilmoituksia. Asiakkaille kyseessä on merkittävä muutos ja olemme asiakaspalvelussa valmiina tukemaan asiakkaita tulorekisterin käytössä. Olemme muun muassa koonneet verkkosivuillemme vastauksia useimpiin asiakkaiden esittämiin kysymyksiin, josta on varmasti apua kaikille asiakkaillemme, toteaa asiakaspalvelupäällikkö Päivi Sikkilä.   

Tulorekisterin käyttöönotto vaikuttaa vakuutuksiin ja eläkkeisiin

Työnantajat tekevät Eloon viimeiset vuosi- ja kuukausi-ilmoitukset vuoden 2018 palkkatiedoista 31.1.2019 mennessä. Vuoden 2019 palkkatiedot ilmoitetaan tulorekisteriin viiden päivän kuluessa palkanmaksusta. Palkka.fi-palvelun käyttö jatkuu edelleen ja täältä tiedot siirtyvät automaattisesti tulorekisteriin. Elo laskee TyEL-vakuutusmaksun tehtyjen ilmoitusten perusteella.  

Tulorekisterin käyttöönotolla on suora vaikutus myös vanhuuseläkkeen myöntöprosessiin. Vanhuuseläkkeen myöntämistä varten tarvitsemme paitsi työntekijöiden ansiotiedot aina työsuhteen päättymiseen saakka, myös tiedon työsuhteen päättymispäivästä. Työantajat ilmoittavat nämä tiedot suoraan tulorekisteriin, josta Elo saa ne käyttöönsä eläkeasian käsittelyä varten.

- Työnantajien on hyvä huomata, että työsuhteen päättymispäivä on vapaaehtoinen tieto tulorekisterissä, mutta vanhuuseläkkeen myöntämistä varten tarvitsemme sen, muistuttaa Elon eläkeneuvontapäällikkö Satu Saulivaara.

Vinkkejä tulorekisteri-ilmoittamiseen

Vuoden 2019 ensimmäinen palkanmaksupäivä on monissa yrityksissä 15.1., joten viimeinen ilmoituspäivä tulorekisteriin on maanantaina 21.1. Tiedot on ilmoitettava viimeistään viidentenä (5) kalenteripäivänä maksupäivän jälkeen, mutta jos 5. kalenteripäivä sattuu olemaan viikonloppu tai arkipyhä, voi tiedot ilmoittaa seuraavana arkipäivänä.

Olemme koonneet sinulle vastauksia ilmoituskanavittain useimpiin kysymyksiin, mitkä tässä kohtaa saattavat mietityttää. Katso vinkit >


Katso myös vastaukset asiakkaiden useimmin esitettyihin kysymyksiin >