Kysy Suomen suurimmalta yrittäjien eläkevakuuttajalta

Yrittäjä, käytä aikaasi siihen mitä parhaiten osaat. Anna eläkeasiasi Elon asiantuntevaan hoitoon. Kun sinulla herää kysymyksiä eläketurvaan liittyvissä asioissa, kysy meiltä.

Soita numeroon 020 694 730. Palvelemme sinua puhelimitse arkisin klo 8–16.30.

Jos haluat tehdä muutoksia Elossa olevaan YEL-vakuutukseesi, suurimman osan asioista voit hoitaa verkkopalvelussamme. Kirjaudu verkkopalveluun >

Tutustu

Tai katso, löytyykö vastaus pulmaasi näistä:

Kenelle YEL-vakuutus?

Sinun on otettava yrittäjän eläkelain (YEL) mukainen vakuutus, jos:
  • olet 18–67-vuotias, asut Suomessa ja työskentelet yrittäjänä
  • oman työpanoksesi rahallinen arvo on vähintään 7 557,18 euroa vuodessa
  • yritystoimintasi on jatkunut yhtäjaksoisesti vähintään neljä kuukautta.
Vakuutus on otettava kuuden kuukauden sisällä YEL-vakuutettavan yrittäjätoiminnan alkamisesta. Vakuutuksen ottaminen onnistuu sähköisesti täällä.

Mitä väliä on YEL-työtulolla?

YEL-vakuutus on koko sosiaaliturvasi perusta. Se kerryttää sinulle aikanaan maksettavaa eläkettä sekä antaa taloudellista turvaa mahdollisen työkyvyttömyyden varalle. YEL-vakuutus sisältää myös perheen toimeentuloa suojaavan perhe-eläketurvan.

YEL-työtulo eli oman työpanoksesi rahallinen arvo vaikuttaa myös muuhun sosiaaliturvaasi. Esimerkiksi Kela käyttää ansiosidonnaisten päivärahojen perusteena eläkeyhtiöön ilmoittamaasi YEL-työtuloa. Vuodesta 2016 alkaen myös yrittäjän tapaturmavakuutuksen korvausperusteena olevan vuosityöansion maksimimäärä on sidottu YEL-työtuloon. Tapaturmavakuutuksen vuosityöansio ei siis ole mahdollista mitoittaa YEL-työtuloa korkeammaksi. Lue lisää osoitteesta www.elo.fi/tyotulo.

Mikä on oikea YEL-työtulon määrä?

Työtulon on vastattava sellaista palkkaa, joka olisi kohtuudella maksettava, jos tilallesi palkattaisiin yhtä ammattitaitoinen työntekijä tai sitä korvausta, jonka muuten voidaan katsoa vastaavan tekemääsi työtä. Kun työtulo on mitoitettu oikein, saat aikanaan juuri siihen ansiotasoon perustuvan eläkkeen. Asioita ei kuitenkaan kannata katsoa vain vanhuuseläkkeen näkökulmasta. Valitettavasti usein sattuu ja tapahtuu ennen eläkeikääkin. Nimittäin työkyvyttömyystilanteissa ja sairastumisissa maksettavat etuudet määräytyvät YEL-työtulon mukaan.

Lapsi haaveissa?

Lasten saaminen on hyvä esimerkki siitä, kuinka YEL-työtulo vaikuttaa laajalti sosiaaliturvaasi. Yrittäjällä äitiys-, isyys- ja vanhempainpäiväraha perustuvat YEL-työtuloon. Kun siis YEL-työtulo on oikein mitoitettu, pystyt nauttimaan hoitovapaista.

Voiko eläkeyhtiötä vaihtaa?

Totta kai voi. Suomen suurimpana yrittäjien eläkevakuuttajana Elo ajaa yrittäjien etuja. Jos vakuutuksesi on toisessa eläkeyhtiössä, se kannattaa siirtää Eloon, Suomen suosituimpaan työeläkeyhtiöön. Vakuutuksen siirtäminen on helppoa. Täytä tältä sivulta löytyvälle lomakkeelle muutama tieto itsestäsi ja yrityksestäsi ja lähetä se meille. Me hoidamme loput - myös aiemman vakuutuksesi irtisanomisen.

Olen nuori, onko eläkevakuutuksella oikeasti väliä?

Jos olet juuri aloittanut yritystoiminnan, on fiksua laittaa YEL-työtulo heti oikealle tasolle. Aloittava yrittäjä saa nimittäin 22 %:n alennuksen vakuutusmaksuista ensimmäisen 48 kuukauden ajalta. YEL-työtulo vaikuttaa esimerkiksi äitiys-, isyys- ja vanhempainpäivärahan määrään, joten nimestään huolimatta YEL:issä ei ole kyse pelkästään eläkkeestä. Ei siis eläkettä, vaan elämää varten!

Pääseekö yrittäjä joskus eläkkeelle?

Totta kai – yrittäjiä koskevat samat eläkeiät kuin palkansaajiakin. Jos mietit asiaa raha-asioiden kannalta, eläkeikään kannattaa varautua ajoissa. Kun pidät YEL-työtulosi tasolla, joka vastaa työsi arvoa, saat myös eläkkeesi sen mukaan.

Voiko maksuissa joustaa, jos ei aina menekään niin hyvin?

YEL on siitä mukava vakuutus, että vakuutusmaksuissa on joustoa sekä hyville että huonoille toimintavuosille. Maksun määrää voi muuttaa kalenterivuodeksi ilman vahvistetun työtulon muuttamista. Näin voit kartuttaa hyvinä vuosina enemmän eläkettä ja huonoina vuosina pienentää maksua tilapäisesti.

Muista myös, että YEL-maksut ovat rajoituksetta verovähennyskelpoisia valtion ja kunnallisverotuksessa. Myös eräkuukausien valinnalla voit vaikuttaa vakuutusmaksun määrään: maksu on pienin, kun maksat koko vuoden maksun yhdessä erässä tammikuussa. Voit vertailla maksutavan vaikutuksia vakuutusmaksuun osoitteessa www.elo.fi/yel-laskuri

Eikö ole fiksumpaa laittaa rahat yritystoimintaan kuin maksaa enemmän vakuutusmaksuja?

YEL-vakuutus on sijoitus tuleviin vanhuuseläkepäiviin, mutta se antaa turvaa myös nykyhetkeen. Mitä, jos tuletkin työkyvyttömäksi ja joudut eläkkeelle ennen vanhuuseläkeikää? Onko kiinteistösi tai yritystoimintasi juuri tuolloin realisoitavissa rahaksi ja jääkö velkojen maksun jälkeen rahaa elämiseen? YEL-vakuutus mahdollistaa eläkkeen, joka on loppuelämän ajan kuukausittainen tulo. Oma työkyvyttömyyseläkkeen määrä on myös hyvin ennakoitavissa, toisin kuin monen muun sijoituksen. Arvion omasta työkyvyttömyyseläkkeen määrästä voit tarkistaa vaikkapa heti sähköiseltä työeläkeotteelta osoitteesta www.elo.fi/elakepalvelu.

Tai entä, jos sairastut? YEL-työtulon mukaan määräytyy Kelan sairauspäiväraha – kuten myös monet muut Kelan myöntämät etuudet, esimerkiksi vanhempainpäivärahan määrä.

Kyllähän se riittää, että nostan YEL-työtuloani lähempänä eläkeikää?

Korotatko? Vai onko vaarassa, että asia unohtuu? Eläketurvaa kannattaa miettiä muulloinkin kuin vanhuuseläkkeen lähestyessä. Esimerkiksi työeläkeotteen tarkistamisen yhteydessä on hyvä pohtia, onko YEL-työtulosi sellaisella tasolla, että se antaa sinulle riittävän eläkkeen? Sähköiseltä työeläkeotteelta osoitteesta www.elo.fi/elakepalvelu näet iästä riippumatta, mikä on arvioitu eläkkeesi määrä nykyisellä työtulolla 63-vuotiaana.

Eikö työeläkeyhtiöni pidä huolen, että kaikki on kunnossa?

Vakuutuksesi ytimen muodostaa se YEL-työtulo, jonka olet meille viimeksi ilmoittanut. Me emme välttämättä tiedä, mitä muutoksia urallasi on tapahtunut vakuutuksen ottamisen jälkeen. Tee siis testi nyt ja vastaa itsellesi kysymykseen: paljonko olisi vuosipalkkasi, jos tekisit samaa työtä palkkatyöläisenä? Onko vuosipalkka-arviosi sama kuin YEL-työtulosi? Jos vastasit kieltävästi, työtulosi on liian pieni. Muuta se todellista vastaavaksi ottamalla yhteyttä meihin tai tee muutos verkkopalvelussamme

Myös sosiaaliturvan eri rajoihin on saattanut tulla muutoksia sitten viime kerran, kun muutit työtuloasi. Esimerkiksi vuonna 2016 työttömyysturvan vähimmäistyötuloraja on 12 420 euroa. Työtulosi vaikuttaa siis myös mahdolliseen ansiosidonnaiseen työttömyyskorvaukseen. Tutustu työttömyysturvan muutoksiin.

Kai kansaneläke paikkaa pieneksi jäävää eläkettäni?

Kyllä paikkaa, mutta paikkaako tarpeeksi? Kansaneläke ja takuueläke on tarkoitettu paikkaamaan niiden henkilöiden toimeentuloa, joilla ei ole lainkaan työeläkettä tai joilla se on jäämässä hyvin pieneksi. Tutustu kansaneläketurvaan Kelan verkkopalvelussa www.kela.fi.

ELO - YRITTÄJÄT SAMAN AURINGON ALLA.


ONNEKSI OLKOON, OLET YRITTÄJÄ!

Elo

Eläkeasioissa se tarkoittaa, että sinulla on onni myötä. Voit itse päättää, haluatko enemmän eläkettä vai vähemmän eläkettä.

Yrittäjänä nämä asiat ovat omissa käsissäsi!