Vinkkejä tulorekisteri-ilmoittamiseen

Kuva koulutuksestaOlemme koonneet sinulle vastauksia ilmoituskanavittain useimpiin kysymyksiin, mitkä tässä kohtaa saattavat mietityttää.

Jos käytät teknistä rajapintaa, huomaa seuraavat asiat:

Jos yrityksesi palkkahallintojärjestelmästä on rakennettu sähköinen yhteys eli tekninen rajapinta tulorekisteriin, tarvitset varmenteen. Varmenteen saat tekemällä tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa hakemuksen teknisen rajapinnan käyttöönottamiseksi. Hakemuksen voi tehdä yrityksen nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö, esim. toimitusjohtaja, toimitusjohtajan sijainen, toimihenkilö, jolla on yksinedustamisoikeus, Katso-pääkäyttäjä tai elinkeinonharjoittaja.

Jos aikaisemmin tehtyä hakemusta on muutettava, tee korvaava hakemus. Lue lisää >

Jos käytät tulorekisterin sähköistä asiointipalvelua, huomaa seuraavat asiat:

Jos haluat valtuuttaa toisen henkilön tai yrityksen asioimaan puolestasi tulorekisterissä, on sinun tehtävä valtuutus. Valtuutuksen voi tehdä kaupparekisteriin merkitty toimitusjohtaja, toimitusjohtajan sijainen tai toimihenkilö, jolla on yksinedustusoikeus. Valtuutuksen voi tehdä palvelussa Suomi.fi-valtuudet ja valtuutuksen voi antaa palkkatietojen katseluun ja/tai palkkatietojen ilmoittamiseen.

Jotta ilmoittaminen hoituu kerralla kuntoon, on tärkeätä, että tiedot täytetään ilmoitukseen oikein ja oikeassa muodossa. Pienillä ja suurilla kirjaimilla sekä väliviivoilla on merkitystä tietojen ilmoittamisessa ja hakemisessa.

Ilmoittaessasi työeläkevakuutustietoja tulorekisteriin, tarvitset Elon asiakkaana Elon yhtiötunnuksen 54 ja eläkejärjestelynumeron eli 54-0123456T -muotoisen TyEL-vakuutusnumerosi. Eläkejärjestelynumerossa on 11 merkkiä väliviiva muukaan luettuna. Vanhat 44- ja 42-alkuiset TyEL-vakuutusnumerot ovat muuttuneet 54-alkuisiksi. Oikean muotoisen vakuutusnumeron voit tarkistaa Elon verkkopalvelusta ja Elon lähettämistä viesteistä tai laskuista.

Kun täyttää palkkatietoilmoitusta, ’Maksajan tyyppi’ -kohdassa tulee valita seuraavasti:

- Jos olet Elon sopimustyönantaja eli sinulla on voimassa oleva TyEL-vakuutus, niin jätä ’Maksajan
tyyppi’ -kohdan ’Tilapäinen työnantaja’ tyhjäksi. Näin ilmoitus tulee oikeassa muodossa TyEL-vakuutukselle ja olet oikeutettu sopimustyönantajalle kuuluvaan Elon alennukseen.

- Olet työeläkevakuuttamisen näkökulmasta tilapäinen työnantaja, jos sinulla ei ole vakituisia työntekijöitä ja maksat palkkoja kuuden kuukauden aikana alle 8502 euroa, eikä sinulla ole TyEL-vakuutussopimusta Elon kanssa. Ilmoitus tulee Eloon oikein, kun valitset palkkatietoilmoituksella ’Maksajan tyyppi’ -kohdassa ’Tilapäinen työnantaja’.

Saat parhaan käyttäjäkokemuksen, kun käytät Google Chrome-selainta. Selaimen historiatietojen poisto auttaa myös monissa tilanteissa.
 
Tilastokeskuksen ammattiluokitus ilmoitetaan tulorekisteriin 5-numeroisena, aiemmin tieto on voitu ilmoittaa 2-numeroisena.

Tekemäsi ilmoitukset näet sähköisen asiointipalvelun kohdassa Annetut ilmoitukset. Jos toimitat tiedot latauspalvelun kautta, voi kestää hetken ennen kuin tiedot näkyvät sivulla. Jos käytät teknistä rajapintaa, vain valtuudet saanut henkilö näkee tehdyt ilmoitukset.  

 

Jos ilmoitat ansiotietoja tilapäisenä työnantajana ja teet ilmoitukset, huomaa seuraavat asiat:

1. Tiedostosiirtona tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa, automaattisella ilmoituksella omasta palkkajärjestelmästäsi tai paperilla, tarvitset ilmoittamista varten Elon yhtiötunnuksen, joka on 54 sekä  tilapäisen työnantajan eläkejärjestelynumeron, joka on 54-0000000U.

2. Tulorekisterin asiointipalvelun sähköisellä ilmoituslomakkeella tai käytät palkanlaskentaan Palkka.fi-palvelua, ei yllä mainittuja tietoja tarvitse täyttää. Riittää, että valitset työeläkeyhtiöksi Elon.

 

Lisätietoja

Jos et saanut tästä vastausta sinua askarruttavaan kysymykseen, käy katsomassa löytyisikö vastaus verkkosivuiltamme >

Asiakaspalvelumme auttaa myös mielellään työeläkevakuutuksiin liittyvissä kysymyksissä arkisin klo 8−16.30 numerossa 020 694 730.


Katso myös:

Tulorekisterin vastaukset useimmin esitettyihin kysymyksiin >

Ohjevideo työeläkevakuutustietojen ilmoittamisesta tulorekisteriin >
Tulorekisterin sähköisen asiointipalvelun käyttöohjeita >
Tulorekisterin ohjevideoita >