Yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus

Yrittäjän tarvitsemat pakolliset vakuutukset saattavat vaihdella toimialan mukaan. Kaikkia yrittäjiä kuitenkin yhdistää yrittäjän eläkelain mukainen YEL-vakuutus, joka on yrittäjän eläketurvan sekä muun sosiaaliturvan perusta.

YEL-vakuutus on lakisääteinen, etkä voi korvata sitä vapaaehtoisilla eläkevakuutuksilla. Vakuutus on otettava siitä ajankohdasta alkaen, kun yrittäjätoimintasi täyttää lain piiriin kuulumisen ehdot. YEL-vakuutuksen voit ottaa myös takautuvasti, kuitenkin enintään kuuden kuukauden kuluessa yrittäjätoimintasi alkamisesta.

Hyväksy videoevästeet, jotta voit katsoa videon.

Kenen tulee ottaa YEL-vakuutus?

  • Olet 18-68-vuotias yrittäjä.
  • Työskentelet omassa yrityksessäsi.
  • Yrittäjätoimintasi jatkuu vähintään neljä (4) kuukautta.
  • Työtulosi on vuonna 2019 vähintään 7 799,37 euroa.

      Lue lisää > 

Vakuutuksen perustana YEL-työtulo

YEL-työtulo on arvio työpanoksesi arvosta omalle yrityksellesi. YEL-työtulon on vastattava sellaista palkkaa, joka oli kohtuullinen korvaus yhtä ammattitaitoiselle henkilölle, joka palkattaisiin tekemään samaan työtä tai jonka muuten voidaan katsoa vastaavan tehtyä työtä.

Aloittavalle yrittäjälle alennusta maksuihin

Ensimmäisen kerran yrittäjätoiminnan aloittavana yrittäjänä saat 22 prosentin alennuksen vakuutusmaksuusi ensimmäisen 48 kuukauden ajan.

Kuvituskuva: nuori valokuvaajayrittäjä kotitoimistossa

YEL huolehtii sinusta ja perheestäsi

Omaa yritystä perustettaessa yrittäjän oma sosiaaliturva saattaa alkuun jäädä muiden tärkeiden asioiden jalkoihin. Yrittäjänä sinun on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää turvata oma tulevaisuutesi jo yrittäjyyden alkumetreillä.

YEL-vakuutus on paljon muutakin kuin eläkevakuutus, sillä se on yrittäjän tuki ja sosiaaliturvan perusta. Paitsi eläkepäiväsi, se turvaa myös itsesi sekä perheesi, jos yrityksesi toiminta jostain syystä keskeytyy.

Miten toimin näissä tilanteissa?

Me Elossa olemme apunasi

Annette LiusVerkkopalvelut ovat käytettävissä aina, kun sinulle sopii. TyEL- ja YEL-vakuutusasioissa tavoitat meidät numerosta 020 694 730 arkisin klo 8–16.30.

Ikoni: tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme 

Voit tilata itsellesi

  • asiakkaiden uutiskirjeen
  • työhyvinvoinnin uutiskirjeen
  • tilitoimistojen uutiskirjeen.

     

Lue lisää ja tilaa >