Suoraan sisältöön

Milloin YEL-vakuutus on pakollinen?

Yrittäjänä huolehdit itse työeläkevakuuttamisestasi. Kun olet aloittanut yrittäjätoiminnan, tulee sinun ottaa itsellesi YEL-vakuutus. YEL-vakuutus kerryttää sinulle työeläkettä vanhuuden varalle sekä huolehtii sinusta myös sairauden, vanhemmuuden tai työttömyyden aikana. YEL-vakuutus on lakisääteinen, etkä voi korvata sitä vapaaehtoisilla eläkevakuutuksilla.

Tarvitset yrittäjän eläkelain (YEL) mukaisen eläkevakuutuksen kuuden (6) kuukauden kuluessa yrittäjätoiminnan aloittamisesta. 

YEL-vakuutus

 • antaa taloudellista turvaa mahdollisen työkyvyttömyyden ja työttömyyden varalle
 • vaikuttaa sosiaaliturvaan esim. Kelan myöntämiin sairaus- ja vanhempainpäivärahoihin
 • sisältää perheen toimeentuloa suojaavan perhe-eläketurva
 • kerryttää aikanaan maksettavaa eläkettä
Voit ottaa vakuutuksen takautuvasti kuluvalle ja kolmelle (3) edelliselle kalenterivuodelle. Vakuutus kannattaa kuitenkin ottaa ajoissa, sillä yli kuusi (6) kuukautta myöhässä otetusta vakuutuksesta voidaan periä korotettu maksu myöhästymisen ajalta.

Kirjaudu henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteellasi tästä täyttämään YEL-hakemus. Jos sinulla on Y-tunnus, ota se esiin ennen hakemukselle kirjautumista.  Olemme sinuun yhteydessä, jos tarvitsemme lisätietoja vakuutusta varten

Elon sähköiset YEL- ja TyEL-vakuutushakemukset ovat poissa käytöstä lauantaina 19.9.2020 klo 12-20 järjestelmämuutosten vuoksi.

Pankkien huoltotöiden vuoksi tunnistautuminen palveluihimme ei toimi sunnuntaina 20.9. 05.00-14.00 välisenä aikana Aktian, Handelsbankenin, Oma Säästöpankin, POP Pankkien tai Säästöpankkien tunnuksilla.

Pahoittelemme käyttökatkoksista aiheutuvaa haittaa.  

Mutta älä huoli, jos tarvitset vakuutusta, voit jättää myyntitiimillemme soittopyynnön oheisella lomakkeella > 

Minimityötulo vuodessa 7 958,99 € / 12 = kuukausitasolla 660 €

 • Luvut kuvaavat aloittavan yrittäjän työtuloa kuukausitasolla.
 • Työtulon ylittäessä 663 €/kk rajan, on YEL-vakuutus ajankohtainen.
Minimityötulo vuodessa on 7 958,99 euroa. 12 kuukaudelle jaettuna se on 663 euroa kuukaudessa

Näissä tilanteissa sinun pitää ottaa YEL-vakuutus

Olet 18-68-vuotias yrittäjä

Vakuuttamisvelvollisuus alkaa 18 vuoden iän täyttämistä seuraavan kalenterikuukauden alusta ja jatkuu sen kuukauden loppuun, jolloin yrittäjä täyttää 68 vuotta. Vakuuttamisen yläikäraja nousee portaittain seuraavasti:  

 • 68 vuotta vuonna 1957 ja ennen syntyneillä
 • 69 vuotta vuosina 1958–1961 syntyneillä
 • 70 vuotta vuonna 1962 ja sen jälkeen syntyneillä.

Yrittäjätoimintasi jatkuu yhdenjaksoisesti vähintään 4 kuukautta

Yrittäjätoimintasi tulee kestää vähintään 4 kuukautta, jotta YEL-vakuuttamisvelvollisuus täyttyy. Myös kausiluonteinen yrittäjätoiminta vakuutetaan YEL:n mukaan, jos toiminta jatkuu vuodesta toiseen, vaikka toiminta välissä keskeytyisi useammaksikin kuukaudeksi. Esimerkiksi kesäisin kioskia pitävän yrittäjän toiminnan voidaan yleensä katsoa jatkuvan yhdenjaksoisena vuodesta toiseen.

Työtulosi on vähintään 7 958,99 euroa vuodessa

Työtulo on arviosi työpanoksestasi yrityksessä ja sen tulisi vastata sellaista palkkaa, jota voidaan pitää kohtuullisena korvauksena vastaavasta työstä.

Työskentelet yrityksessäsi

Pelkkä omistaminen ei vielä edellytä YEL-vakuuttamista, vaan sinun tulee myös työskennellä yrityksessä. Myös sivutoimisesti työskentelevällä yrittäjällä on oltava YEL-vakuutus, jos vakuuttamisen edellytykset muutoin täyttyvät. Jos työskentelet samaan aikaan palkansaajana toisessa yrityksessä, myös työnantajasi maksaa palkastasi työntekijän eläkelain mukaiset maksut.

Myös yrityksessä työskentelevä perheenjäsen voi tarvita YEL-vakuutuksen

YEL:ssa perheenjäsenellä tarkoitetaan

 • yrittäjän aviopuolisoa ja avopuolisoa
 • samassa taloudessa asuvia yrittäjän lapsia ja vanhempia ja näiden puolisoita sekä rekisteröidyn parisuhteen osapuolia
 • Sisaruksia ei pidetä YEL:ssa perheenjäseninä, vaikka he asuisivatkin samassa taloudessa.

Testaa millaisen vakuutuksen tarvitset!

Haluatko, että soitamme sinulle?

Tarvitsetko apua YEL- tai TyEL-vakuutuksen hankkimiseen liittyvissä asioissa? Anna meidän auttaa, jätä yhteystietosi ja sinulle sopiva ajankohta, niin olemme sinuun yhteydessä.
sisältökuva

Hyvä tietää

 • Johtavassa asemassa ovat toimitusjohtaja, hallituksen jäsen, toimialajohtaja ja henkilö, jolla on yhtiön nimenkirjoitusoikeus.
 • Pienissä perheyrityksissä katsotaan yhtiössä työskentelevien omistajaperheenjäsenten yleensä olevan muodollisesta asemasta riippumatta johtavassa asemassa.
 • Omistusosuutta laskettaessa otetaan huomioon myös välillinen, toisten yhteisöjen tai yhtymien kautta tapahtuva yrityksen omistaminen.

Vapaaehtoinen YEL-vakuutus

Jos yrittäjätoimintasi on niin pienimuotoista, että YEL-työtulosi jää alle vähimmäisrajan, voit ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen. Myös työeläkelakien mukaisella vanhuuseläkkeellä olevan yrittäjän YEL-vakuuttaminen on vapaaehtoista. Vapaaehtoisen vakuutuksen voi päättää koska tahansa, ei kuitenkaan takautuvasti. Vapaaehtoinen vakuutus ei voi myöskään alkaa takautuvasti.