Suoraan sisältöön

YEL-vakuuttaminen 2020

Vuodenvaihde toi mukanaan monia muutoksia. Kokosimme tälle sivulle tärkeää tietoa Kelan päivärahojen määräytymisen muutoksesta ja YEL-vakuuttamisesta vuonna 2020.

Kelan sairaus- ja vanhempainpäivärahojen määräytyminen muuttui 1.1.2020

Kelan päivärahaetuuksiin tuli muutoksia vuodenvaihteessa. Esimerkiksi sairauslomalle jäävän yrittäjän päivärahan laskennassa käytetään jatkossa vuosituloa. Vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukaudelta, jotka ovat edeltäneet etuusoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta.

YEL-työtulon pitäminen jatkuvasti oikealla, todellista työpanosta vastaavalla tasolla on uudistuksen vuoksi entistäkin tärkeämpää. Sairauspäivärahan perusteena ei voi enää käyttää päivärahakautta edeltävien kuuden kuukauden tuloja, vaikka ne olisivat yli 20 % korkeammat kuin edellisessä verotuksessa todetut tulot.

Lakimuutos koskettaa kaikkia sairausvakuutuslain mukaisia päivärahaetuuksia, joita ovat sairauspäiväraha, osasairauspäiväraha ja vanhempainpäiväraha. Vanhempainpäivärahoja ovat äitiysraha, erityisäitiysraha, isyysraha, vanhempainraha ja osittainen vanhempainraha.

Lue lisää päivärahaetuuksien muutoksista >

YEL-laskurilla voit arvioida, miten YEL-työtulosi vaikuttaa sairauspäivärahaan ja muihin sosiaalietuuksiin.

YEL-työtulo vuonna 2020:

  • Alaraja 7 958,99 €
  • Mahdollisuus kuulua työttömyysturvan piiriin
    13 076 €
  • Yläraja 180 750 €

YEL-vakuutuksesi vuoden 2020 maksuperusteet

Vuoden 2020 vahvistetut vakuutusmaksusi löydät Elon verkkopalvelusta.

Oletko palkkaamassa työntekijää?

Kun työnantajana palkkaat työntekijän työsuhteeseen, sinun on vakuutettava hänet lakisääteisellä työeläkevakuutuksella (TyEL).

Kokosimme yhteenvedon muistettavista asioista. Nappaa vinkit talteen >

Lue lisää ja ota TyEL-vakuutus >

Tutkitusti parasta puhelinpalvelua

Elon vakuutuspalveluiden puhelinpalvelu on valittu vuoden 2019 Asiakkaan ääni -vertailussa maan parhaaksi omassa sarjassaan. Lue lisää uutisesta >

Asioi verkkopalvelussa

  • Tulosta todistuksia.
  • Pyydä maksuaikaa laskulle.
  • Muuta työtuloa.
  • Ilmoita muuttuneista tiedoista.

Ota palvelu käyttöön tästä >

Saatko laskut jo sähköisesti?

Jos yritykselläsi on verkkolaskuosoite käytössä, voit hyväksyä sen verkkopalvelussamme. Kirjauduthan verkkopalveluun yritysasiakkaana.

Laskujemme ulkoasu muuttuu

Muutamme laskujemme ulkoasun nykyaikaisemmaksi ja selkeämmäksi. Uudistus tehdään vaiheittain, joten saatat saada meiltä sekä tutun- että uudennäköisiä laskuja vuoden 2020 aikana.

Ensimmäisenä uudistamme hyvityslaskujen ulkoasun. Ulkoasumuutoksen lisäksi palvelumme paranee siten, että verkkolaskun valinneet asiakkaamme saavat jatkossa myös mahdolliset hyvityslaskut sähköisessä muodossa.

Yrittäjä, ilmoita palkkasi tulorekisteriin

Jos maksat itsellesi palkkaa, sinun tulee ilmoittaa palkkatiedot tulorekisteriin 1.1.2019 lähtien. Lue lisää tulorekisterin sivuilta >

Yrittäjien eläkevakuutus ei vaikuta vain vanhuuseläkkeeseen

Suuri osa yrittäjistä luulee, että YEL-vakuutusmaksut vaikuttavat ainoastaan vanhuuseläkkeen määrään. Yrittäjän eläkevakuutukselle määritelty työtulo vaikuttaa kuitenkin suoraan ja laajasti yrittäjän sosiaaliturvaan sairauspäivärahasta aina työkyvyttömyyseläkkeeseen. Lue lisää >

Me Elossa olemme apunasi

Annette LiusVerkkopalvelut ovat käytettävissä aina, kun sinulle sopii. TyEL- ja YEL-vakuutusasioissa tavoitat meidät numerosta 020 694 730 arkisin klo 8–16.30.