Kun työntekijä jää eläkkeelle
Työntekijän eläkkeelle jäämisestä on hyvä käydä avointa keskustelua työpaikalla. Näin vältytään siltä, että avainhenkilö siirtyy yllättäen nauttimaan eläkepäivistä. Työntekijä hakee eläkettä aina itse, mutta työntekijän eläkkeelle jäämiseen liittyy myös tehtäviä työnantajalle. Työnantajan vanhuuseläkkeen täsmäopas >
Työntekijäsi on hyvä aloittaa ajoissa eläkepäiviensä suunnittelu. Suunnittelussa apuna toimii Vanhuuseläkkeen hakemisen muistilista. Muistilista työntekijälle annettavaksi >
Työntekijäsi eläkkeen määrä perustuu työeläkeotteen tietoihin. Työeläkeote on hyvä tarkistaa vuosittain sähköisesti, jotta työntekijäsi pysyvät ajantasalla eläketurvansa kehittymisestä. Voit jakaa työeläkeotteen esitettä sähköisesti tai vaikkapa tulostaa sen työpaikkanne yleisiin tiloihin. Esite työeläkeotteesta >
Eläkkeen hakemisen vaiheet
1.Työntekijä selvittää tulevan eläkkeensä määrän ja hakee eläkettä.
Nämä hoituvat kätevästi Elon verkkopalvelussa Vinkkaa palvelusta työntekijöillesi.
2. Työnantaja ilmoittaa palkkatiedot tulorekisteriin.
Työnantaja ilmoittaa ansiotiedot suoraan tulorekisteriin, myös työntekijän jäädessä eläkkeelle. Tällöin ansiotietojen lisäksi tulee ilmoittaa tulorekisteriin myös työsuhteen päättymispäivä. Jos työsuhteen päättymisen jälkeen maksetaan ns. loppupalkka, ilmoita työsuhteen päättymispäivä samalla ilmoituksella loppupalkan kanssa. Jos taas ilmoitat ansioita eläkkeen alkamiskuukauden aikana useamman kerran, merkitse työsuhteen päättymispäivä jokaiseen ilmoitukseen.
Huomaathan, että työsuhteen päättymispäivä on vapaaehtoinen tieto tulorekisterissä, mutta vanhuuseläkkeen myöntämistä varten tarvitsemme työsuhteen päättymispäivän.
3. Elo antaa eläkepäätöksen.
Eläkepäätös toimitetaan ainoastaan työntekijällesi. Päätöksen saatuaan hänen tulee toimittaa Eloon verokortti eläkettä varten.
Huomioithan myös nämä asiat:
- Työntekijäsi voi saada vanhuuseläkkeen, kun hän on täyttänyt vähintään alimman eläkeikänsä ja työsuhde on päättynyt. Sovi työntekijäsi kanssa työsuhteen päättämisestä ja eläkkeen alkamisajankohdasta. Työsuhde tulee irtisanoa normaaleja irtisanomisaikoja noudattaen.
- Eläke alkaa aina kuukauden 1. päivä, kun sen saamisen edellytykset ovat täyttyneet. Työsuhteen päättyminen kannattaakin ajoittaa edeltävän kuukauden loppuun.
- Vanhuuseläkkeen aikana työntekijä voi työskennellä vapaasti ilman ansaintarajoituksia. Työntekijän kanssa tehdään uusi työsopimus. Jos työntekijä jatkaa heti vanhuuseläkkeen alkaessa saman työantajan palveluksessa, työsuhteen ehdoissa tulee tapahtua jokin olennainen muutos esimerkiksi työajassa, palkassa tai työtehtävissä.
- Työntekijäsi osittainen varhennettu vanhuuseläke ei ole sidoksissa työntekoon tai sen lopettamiseen eikä ansioihin. Sen voi saada 61-vuotta täyttänyt henkilö, joka ei ole muulla omalla eläkkeellä.
- Mikäli työntekijäsi työskentelee eläkkeen rinnalla, työsuhde tulee vakuuttaa.
- Ammatillinen kuntoutus tähtää työntekijäsi työssäpysymiseen. Työntekijäsi hakiessa ammatillista kuntoutusta, tarvitsemme työnantajan kuvauksen työntekijän työssä selviytymisestä.
- Täysi työkyvyttömyyseläke alkaa pääsääntöisesti Kelan maksaman sairauspäivärahan jälkeen eli noin vuoden kuluttua sairastumisesta. Osatyökyvyttömyyseläkkeestä taas työntekijäsi saa hakemuksesta ennakkopäätöksen ja voi siirtyä eläkkeelle, kun ansiot ovat laskeneet 60 % aiemmista vakiintuneista ansioista.
- Työuraeläke on tarkoitettu 63-vuotta täyttäneille henkilöille, joiden työkyky on alentunut ja on tehnyt raskasta työtä läpi työuransa eli vähintään 38 vuotta.
- Perhe-eläkettä hakee työntekijäsi omaiset.
Lomakkeet eläkettä tai etuutta haettaessa:
Työnantajan kuvauksen toimittaminen Eloon
Toimita työnantajan kuvaus suojatulla yhteydellä osoitteeseen elakeasiakirjat@elo.fi. Lomakkeen voi toimittaa myös työntekijän täyttämän hakemuksen liitteenä.