Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Työnantaja – tästä vinkit kesätyöntekijöiden palkkaamiseen

/ Artikkeli

kesatyoartikkeli
Kevätauringon näyttäytyessä kesätyöntekijöiden rekrytointi on ajankohtaista monissa yrityksissä. Muutamalla täsmävinkillä kesätyöntekijän palkkaaminen onnistuu helposti. 
 
Kevätauringon näyttäytyessä kesätyöntekijöiden rekrytointi on ajankohtaista monissa yrityksissä. Osassa yrityksistä kesätyöntekijöiden palkkaaminen on tuttua edeltäviltä vuosilta, osassa asiaa mietitään ensimmäistä kertaa. Rekrytointikokemuksesta riippumatta niin kesätyöntekijää palkkaavan yrityksen kuin kotitalouden on hyvä muistaa muutama tärkeä asia tähän liittyen.

Nappaa tästä vinkit kesätyöntekijän palkkaamiseen.

1) Kartoita kesätyöntekijöiden tarve

Mieti, missä tehtävissä tarvitset eniten apua ja suunnittele huolella kesätyöntekijöiden toimenkuvat. Näin saat käsityksen siitä, riittääkö yksi vai tarvitaanko useampia kesätyöntekijöitä ja osaat hakea juuri oikeanlaisia työntekijöitä.

Tyypillisesti kesätyöntekijä on nuori tai opiskelija. Työntekijän iällä ei ole vaikutusta palkkaamiseen eikä palkanmaksuun, mutta alle 18-vuotiaiden nuorten työntekijöiden suojelemiseen liittyvät lait ja asetukset esimerkiksi työaikoihin liittyen tulee huomioida.

Työsuojeluhallinnon verkkosivuilta löydät lisätietoa nuorten työntekijöiden palkkaamisesta.

2) Varaudu palkkaamisen kustannuksiin

Me Elossa olemme apunasi, kun suunnittelet työntekijän palkkaamista ja pohdit palkkaamisesta koituvia kuluja. Palkkalaskurimme avulla voit arvioida yhden tai useamman työntekijän palkkaamisen kokonaiskustannuksia. Saat palkkalaskurista arvion TyEL-maksujen ja palkan sivukulujen määrästä muutamalla klikkauksella. Kokeile Elon palkkalaskuria.

3) Tee kirjallinen työsopimus

Työsopimus kannattaa tehdä kirjallisesti. Sopimukseen on hyvä kirjata ainakin työsuhteen alkamispäivä ja kesto, työaika ja -tehtävät, palkan suuruus sekä määräaikaisuuden peruste. Tarpeen tullen sopimukseen tulee myös sovellettava työehtosopimus. Tarkista lisäksi työehtosopimuksesta, onko siinä palkan osalta velvoitteita tai määräyksiä nuorien työntekijöiden osalta.

4) Vakuuta kesätyöntekijä TyEL-vakuutuksella

Hyvä nyrkkisääntö on, että lähtökohtaisesti kaikki työ tulee työeläkevakuuttaa. Työntekijä tulee vakuuttaa, jos hänen kuukausipalkkansa on yli 65,26 euroa, hän on täyttänyt 17 vuotta ja on alle 68-vuotias. Jos vaikkapa palkkaat kesäreissun ajaksi naapurin nuoren ajamaan nurmikkoa, tulee hänetkin vakuuttaa näiden edellytysten täyttyessä.

Ota TyEL-vakuutus heti, kun tiedät työsuhteen alkamispäivän. Tarvitset vakuutuksen viimeistään ensimmäisen palkanmaksun yhteydessä, jolloin ilmoitat työntekijän ansiot tulorekisteriin.

Ota TyEL-vakuutus Elon verkkosivuilta >

Jos sinulla on voimassa oleva TyEL-vakuutus ympärivuotisia työntekijöitä varten, kesätyöntekijät vakuutetaan samalla TyEL-vakuutuksella.

5) Ilmoita palkat tulorekisteriin

Ilmoita kesätyöntekijöille maksetut palkat tulorekisteriin, aivan kuten muidenkin työntekijöiden. Myös alaikäisille ja ulkomaalaisille työntekijöille maksetut palkat tulee ilmoittaa.

Työntekijöiden ansiot on ilmoitettava tulorekisteriin pääsääntöisesti 5 päivän kuluessa palkanmaksusta. Ilmoituksissa ei ole euromääräistä alarajaa.

Lue lisää palkkatietojen ilmoittamisesta tulorekisteriin.

6) Muista myös muut vakuutukset

Työnantajana tarvitset TyEL-vakuutuksen lisäksi seuraavat työntekijää koskevat lakisääteiset vakuutukset:
• työtapaturma- ja ammattitautivakuutus
• ryhmähenkivakuutus sekä
• työttömyysvakuutus.

Lue lisää muista työantajan pakollisista, lakisääteisistä maksuista.

Lakisääteisten vakuutusmaksujen lisäksi työnantajan tulee huolehtia työntekijän sairausvakuutusmaksujen maksamisesta verottajalle.

7) Varaa riittävästi aikaa perehdyttämiseen

Erityisesti nuoret työntekijät tarvitsevat alkuun enemmän tukea. Onnistunut perehdytys voi tarjota sinulle motivoituneen ja osaavan työntekijän myös kesän jälkeen.

Mitä paremmin huolehdit kesätyöntekijästäsi rekrytoinnin alusta aina työsuhteen loppuun saakka, sitä tyytyväisempi kesätyöntekijäsi on ja sitä varmemmin saat hyvän työntekijän myös seuraavaksi kesäksi. Samalla nuori kesätyöntekijä saa onnistuneen kokemuksen kesätyöstä ja hyvän alun omaan työelämään. Näin ollen myös työnantajakuvasi paranee.

Muista vielä kesän päätteeksi antaa kesätyöntekijällesi työtodistus.

Lue oppaamme ensimmäisen työntekijän palkkaamisesta >

Vinkit antoivat kehittämispäälliköt Satu Sandell ja Sonja Erola. 

Ota TyEL-vakuutus Elosta >

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>