Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Työkyvyttömyyseläkkeiden nousu: Elossa mielenterveyssyihin perustuvat työkyvyttömyyseläkkeet korostuvat nuorilla ja yli 60-vuotiailla

Työkyvyttömyyseläkehakemusten ja uusien myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden määrä lähti vuonna 2018 kasvuun. Yhteensä työeläkealalla myönnettiin tammi–syyskuun välisenä aikana 7,4 prosenttia enemmän työkyvyttömyyseläkkeitä kuin vuonna 2017. Jopa kolmasosa uusista työkyvyttömyyseläkkeistä johtuu mielenterveydellisistä sairauksista.

Työeläkeyhtiö Elosta työkyvyttömyyseläkkeitä myönnettiin 7,9 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017. Myös Elon myöntämissä työkyvyttömyyseläkkeissä korostuvat mielenterveydelliset syyt aiempaa selvemmin. Masennus on ylivoimaisesti yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle johtava mielenterveyden sairaus. Yli puolet henkilöistä, joille Elo myönsi työkyvyttömyyseläkkeen mielenterveydellisistä syistä, sairastaa masennusta.

”Mielenterveyden sairauksiin perustuvien työkyvyttömyyseläkkeiden määrä nousi koko alalla lähes 14 prosenttia tammi–syyskuun välisenä aikana”, toteaa Elon eläke- ja vakuutusjohtaja Jouni Seppänen. ”Elossa mielenterveyteen perustuvat työkyvyttömyyseläkkeet näkyvät erityisesti alle 40-vuotiaissa ja yli 60-vuotiaissa. Asiakaskantamme on nuorta, mikä voi vaikuttaa nuorten korostumiseen luvuissamme. Iäkkäämpien kohdalla työkyvyttömyyseläkettä voi saada hakemaan pitkään jatkunut työttömyys ja riittämättömyyden tunne nykyisen työelämän vaatimusten edessä.”

”Olemme luonnollisesti huolissamme kehityssuunnasta”, sanoo Elon lääketieteellinen johtaja Maarit Gockel. ”Erityisesti eläkeiän noustessa on tärkeää, että työnantajat ja työntekijät tekevät yhteistyötä työn muokkauksessa työkykyä haastavissa tilanteissa. Parempi työn suunnittelu on oleellinen osa työkykyjohtamista. Terveydenhuollossa olisi tärkeää alkaa puhumaan töihin palaamisesta ja sen edellytyksistä mahdollisimman pian sairausloman alettua. Ammatillisen kuntoutuksen onnistuminen edellyttää sitoutumista ja joustavuutta niin työnantajalta kuin työntekijältä.”

40–49-vuotiaille myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden määrä väheni Elossa lähes 10 prosenttia. Alalla ikäryhmälle myönnettyjen eläkkeiden määrä nousi 3 prosenttia. Yleisimmin työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvät ovat 55–59-vuotiaita.

Tietoja tiedotteesta:

Tiedotteen luvut perustuvat vuonna 2018 tammi–syyskuun aikana myönnettyihin työkyvyttömyyseläkkeisiin yksityisistä työeläkeyhtiöistä ja Kevasta. Luvut koskevat työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneitä henkilöitä, joilla ei ole kahtena edellisenä vuotena ollut työkyvyttömyyseläkettä. Koko vuoden luvut tulevat saataville myöhemmin helmikuussa.

Lisätietoja:

Jouni Seppänen, eläke- ja vakuutusjohtaja, puh. 020 703 5710

Maarit Gockel, lääketieteellinen johtaja (median yhteydenotot Kristiina Niemisen kautta)

Kristiina Nieminen, viestinnän suunnittelupäällikkö, puh. 040 586 8778 tai 020 7035 106, kristiina.nieminen@elo.fi

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>