Suoraan sisältöön

Ei enää paikasta toiseen juoksemista – opiskelevien kuntoutujien paperityö on helpottunut

/ Blogi

Heini Pellinen
Koski-rekisteri on auttanut Eloa helpottamaan opiskelevien, kuntoutusrahaa saavien asiakkaiden arkea, jotta he voivat käyttää aikansa ja energiansa siihen tärkeimpään: uuden opiskeluun ja sitä myötä töihin palaamiseen.
Vuoden 2018 alussa Suomessa tuli käyttöön Koski-rekisteri, joka sisältää valtakunnallisia eri opetuslaitosten ja -ohjelmien opintosuoritus- ja tutkintotietoja. Eri viranomaiset hyödyntävät Kosken tietoja – myös me Elossa.

Näimme Koskessa erityisesti mahdollisuuden helpottaa opiskelevien, kuntoutusrahaa saavien asiakkaidemme arkea, jotta he voivat käyttää aikansa ja energiansa siihen tärkeimpään: uuden opiskeluun ja sitä myötä töihin palaamiseen.

Yksi ammatillisen kuntoutuksen keinoista on uuden alan tai ammatin opiskelu. Ennen Koskea olemme valvoneet tutkintoa suorittavien kuntoutujiemme opintojen edistymistä pyytämällä kirjeellä heitä toimittamaan paperisen opintotodistuksen. Opintojen edistyminen on nimittäin ehto kuntoutusrahan saamiselle. Lisäksi opiskelevien kuntoutujien on mahdollista saada tukea opintovälineiden, kuten kirjojen, hankkimiseen.

Jotta opintotodistuksen toimittaminen onnistui, opiskelijan oli käytävä koululla pyytämässä oppilaitoksen edustajaa täyttämään lomakkeen opinnoista, jonka jälkeen hän vasta pystyi toimittamaan lomakkeen meille, Eloon.

Toisin sanottuna kuvio on ollut melkoisen aikaa vievä ja se on vaatinut fyysisesti paikasta toiseen siirtymistä paperit matkassa.

Toki näin voi tehdä edelleen, mutta on myös paljon helpompi tapa hoitaa asia päiväjärjestyksestä.

Kaikki hoituu nyt parin viestin lähetyksellä

Nyt lähetämme kuntoutujille tekstiviestin, jossa tarjoamme hänelle mahdollisuutta lähettää meille tiedot sähköisesti hyödyntäen Koski-rekisteriä. Käytännössä opiskelija ilmoittautuu lukuvuodelle läsnäolevaksi oppilaitokseen, halutessaan sähköisesti. Tieto valuu oppilaitoksen rekisteristä Koskeen. Koski-rekisteristä opiskelija voi lähettää meille linkin, jonka kautta Elo saa kaikki tarvittavat tiedot opinnoista. Lyhyen käsittelyajan jälkeen opiskelija saa meiltä tarvittaessa päätöksen kuntoutusrahan maksamisen jatkosta sekä opintovälineiden tukemiseen tarkoitetun normikorvauksen.

Kaikki tämä hoituu nyt ilman sen kummempaa paperien juoksutusta.

Tuloksia on näkynyt nopeasti. Yksi hauskimpia asiakaspalautteita on ollut: ”Onko tämä oikeasti näin helppoa?”

Kyllä vain on! Helppous ja nopeus ovat näkyneet myös täällä Elon päässä: laitoimme kuntoutusrahat maksuun jo elokuun puolella selvästi useammalle opiskelevalle kuntoutujalle kuin viime vuonna.

Alkusyksy on usein lukuvuoden alkamisajankohta ja tänä vuonna jopa 30 prosenttia ”Elon opiskelijoista” on hoitanut opintojen edistymisestä kertomisen meille digitaalisesti. Toivommekin, että yhä useampi ottaa uuden tavan rohkeasti käyttöön.

Toivotan kaikille uutta osaamista opiskeleville kuntoutujille intoa ja energiaa!

Heini Pellinen, asiakaspalvelupäällikkö

Ohjeet opintotietojen lähettämiseen löytyvät Elon nettisivuilta >

Mitä ammatillinen kuntoutus on ja 7 muuta tärkeää kysymystä >

Lue myös, miten tuemme kuntoutusrahaa saavia asiakkaitamme >
Heini Pellinen

Heini Pellinen

Kirjoittaja työskentelee Elossa asiakaspalvelupäällikkönä.

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>