Suoraan sisältöön

Kuntoutuksen hakeminen

Oikeus ammatilliseen kuntoutukseen

Elo voi tukea ammatillista kuntoutustasi, jos:

 • olet alle alimman eläkeikäsi
 • on olemassa uhka, että joudut työkyvyttömyyseläkkeelle lähivuosina
 • sinulla on työansioita tai Yel-työtuloa viideltä edeltävältä kalenterivuodelta yhteensä vähintään 39 157,84 € (vuonna 2023)
 • sinulla on ansioita edeltävien 36 kuukauden aikana tai olet ollut tänä aikana poissa ansiotyöstä alle 3-vuotiaan lapsen tai yli 3-vuotiaan adoptiolapsen hoidon vuoksi
 • et ole oikeutettu tapaturman tai liikennevahingon perusteella myönnettävään ammatilliseen kuntoutukseen.

Hoida kuntoutusasiasi verkossa

Elon verkkopalvelussa voit:

 • katsoa arvion kuntoutusrahan määrästä
 • hakea kuntoutusta
 • täyttää kuntoutussuunnitelman
 • hakea matkakorvausta
 • toimittaa Eloon liitteet ja asiakirjat
 • antaa palautteen kuntoutustoimenpiteestä sen päätyttyä

Kuntoutuksen hakemisen askeleet

1    Katso arvio kuntoutusrahan määrästä

Kurkkaa ennen kuntoutuksen hakemista arvio kuntoutusrahasi määrästä. Näin tiedät jo ennalta toimeentulosi mahdollisen kuntoutuksen aikana.

Jos olet työkyvyttömyyseläkkeellä, et voi laskea arviota kuntoutusrahasta. Tällöin eläkkeesi määrään lisätään +33 prosenttia kuntoutuksen aikana.


2    Hae kuntoutusta

Kuntoutuksen hakeminen Elon verkkopalvelussa on paitsi helppoa ja vaivatonta - myös nopeinta. Verkkopalvelussa täytetty hakemuksesi siirtyy heti käsittelyymme. 

Kuntoutuksen hakeminen käynnistyy aina keskustelemalla ensin oman lääkärisi kanssa, sillä tarvitset hakemuksesi liitteeksi B-lääkärinlausunnon. Lääkärin kanssa on hyvä myös keskustella mikä kuntoutuksen toimenpide sopii tilanteeseesi ja terveydentilaasi parhaiten. Jos sinulla on tässä vaiheessa jo kuntoutussuunnitelma valmiina, voit toimittaa sen meille hakemuksesi yhteydessä.


3    Odota päätöstä

Saat Elosta päätöksen oikeudestasi ammatilliseen kuntoutukseen. Myönteinen päätös oikeudesta kuntoutukseen on voimassa 10 kuukautta, jonka aikana sinun tulee tehdä kuntoutussuunnitelma.


Mitä tapahtuu kuntoutuksen hakemisen jälkeen?

Myönteinen päätös oikeudesta kuntoutukseen

Seuraavaksi sinun tulee tehdä kuntoutussuunnitelma. Saat meiltä Elosta tarvittaessa apua kuntoutussuunnitelman tekoon.

Lue lisää kuntoutussuunnitelmasta >

 

Kielteinen päätös oikeudesta kuntoutukseen

Jos olet saanut kielteisen päätöksen kuntoutuksesta, älä jää yksin pohtimaan tilannettasi. Me Elossa olemme tällöinkin tukenasi ja kerromme tarvittaessa eläkevaihtoehtoehdoistasi. Näissä tilanteissa kannattaa usein kääntyä myös Kelan tai työvoimaviranomaisen puoleen.

Tutustu työkyvyttömyyseläkkeeseen >
<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>