Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Osittainen varhennettu vanhuuseläke mahdollistaa kevennetyn työskentelyn

Osittainen varhennettu vanhuuseläke on joustava eläkelaji, joka tarjoaa ikääntyneelle mahdollisuuden lisäansioihin tai työskentelyn keventämiseen.

Osittainen vanhuuseläke pähkinänkuoressa

1. Ikäraja: aikaisintaan 61-vuotiaana. Alaikäraja nousee vuonna 1964 syntyneillä 62 vuoteen ja sitä nuoremmilla asteittain ylöspäin.
2. Määrä: 25 % tai 50 % kertyneestä eläkkeestä.
3. Hakeminen: noin paria viikkoa ennen eläkkeen alkamista.


Osittaisen vanhuuseläkkeen saaminen edellyttää lisäksi, ettet saa muuta omaa työeläkettä.

Haluatko arvion eläkkeesi määrästä? Tai hakea eläkettä?

Henkilöasiakkaan verkkopalvelussa voit hoitaa eläkeasiasi alusta loppuun saakka.

Kirjaudu verkkopalveluun

Osa kertyneestä eläkkeestä etukäteen maksuun

Voit halutessasi ottaa osan kertyneestä eläkkeestäsi maksuun 61 vuotta täytettyäsi tai milloin tahansa sen jälkeen ennen ylintä eläkeikääsi. Osittaisen vanhuuseläkkeen alaikäraja nousee 62 vuoteen vuonna 2025 ja siitä asteittain ylöspäin.

Valittavana on 25 % tai 50 % edellisen vuoden loppuun mennessä karttuneesta eläkkeestä. Jos otat 25 % osittaisen vanhuuseläkkeen, voit myöhemmin ottaa maksuun vielä toisen 25 % kertyneestä eläkkeestäsi. Muutosta ei tehdä toisin päin.

Osittainen vanhuuseläke pienentää aina lopullista vanhuuseläkettäsi verrattuna siihen, että työskentelisit täysipainoisesti aina vanhuuseläkkeeseen asti. Ennen osittaisen vanhuuseläkkeen hakemista kannattaa katsoa arvio verkkopalvelussa osittaisen vanhuuseläkkeen määrästä sekä osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeisestä vanhuuseläkkeestä.

Verottajalta voit tarkistaa, miten osittaista vanhuuseläkettä ja ansioita verotetaan.

Työskentely osittaisen vanhuuseläkkeen rinnalla

Osittaisen vanhuuseläkkeen saaminen ei ole sidoksissa työskentelyyn. Voit työskennellä sen rinnalla aivan kuten ennenkin tai vähentää työskentelyä, jos se sopii työnantajallesi. Siihen on myös oikeus, vaikka et työskentelisi ollenkaan. Työeläkeyhtiö ei seuraa ansaitsemaasi palkkaa tai tekemääsi työmäärää, eikä niillä ole vaikutusta osittaisen vanhuuseläkkeesi määrään.

Jos sairastut tai jäät työttömäksi osittaisen vanhuuseläkkeen aikana, osittaisen vanhuuseläkkeen maksaminen jatkuu näissäkin tilanteissa. Osittainen vanhuuseläke ei vaikuta peruspäivärahan, ansiosidonnaisen päivärahan eikä sairauspäivärahan määrään. Työmarkkinatukeen osittainen vanhuuseläke saattaa vaikuttaa. Lisätietoja työmarkkinatuesta ja muista Kelan etuuksista saat Kelasta.

Jos olet yrittäjä ja yritystoimintasi jatkuu osittaisen vanhuuseläkkeen aikana, YEL-vakuutuksesi on oltava voimassa. Työtulosi määrittelet työpanoksesi mukaan, kuten aina ennenkin. Myös työntekijän työsuhde tulee vakuuttaa osittaisen vanhuuseläkkeen rinnalla.

Osittaisen vanhuuseläkkeen rinnalla tehdystä työstä tai YEL-työtulosta karttuu 1,7 % vuodessa lisää vanhuuseläkettä 62 ikävuoden loppuun ja 63 ikävuodesta alkaen 1,5 % vuodessa.

Osittainen vanhuuseläke ennen alinta eläkeikää

Maksuun ottamaasi eläkkeen osaa varhennetaan 0,4 % jokaiselta kuukaudelta, joka alittaa alimman vanhuuseläkeikäsi. Varhennus vaikuttaa myös lopulliseen vanhuuseläkkeeseesi pysyvästi. Jos työskentelet osittaisen vanhuuseläkkeen rinnalla, työskentelystä karttuu sinulle lisää eläkettä.

Voit siirtyä lopulliselle vanhuuseläkkeelle täytettyäsi alimman vanhuuseläkeikäsi. Vanhuuseläkkeesi koostuu tällöin osittaisesta vanhuuseläkkeestä, jossa on mukana varhennusvähennys, sekä lopusta kertyneestä eläkkeestäsi.

Osittainen vanhuuseläke alimman eläkeiän jälkeen

Jos otat osittaisen vanhuuseläkkeen vasta täytettyäsi alimman vanhuuseläkeikäsi, nostamaasi eläkkeen osaan ei tehdä varhennusvähennystä. Tällöin saat lykkäyskorotuksen, joka on 0,4 % jokaiselta lykätyltä kuukaudelta, joka ylittää alimman vanhuuseläkeikäsi.

Kun aikanaan jäät osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen varsinaiselle vanhuuseläkkeelle, sen määrässä on mukana nostamasi eläkkeen osan lykkäyskorotus.

Hoida eläkeasiasi verkossa

Verkkopalvelussa voit mm.
  • Katsoa arvion osittaisen vanhuuseläkkeen ja sen jälkeisen vanhuuseläkkeen määrästä.
  • Hakea osittaista vanhuuseläkettä.
  • Valita käyttöösi paperittoman palvelun ja tarkistaa asiakirjasi sähköisesti.
  • Eläkkeensaajana tulostaa eläketodistuksen, korottaa veroprosenttia ja ilmoittaa eläkkeen maksamiseen vaikuttavista muutoksista.

Kirjaudu verkkopalveluun

 
<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>