Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Eläkkeen maksaminen ulkomaille

Työeläke maksetaan eläkkeensaajan asuinmaasta ja kansalaisuudesta riippumatta joko suomalaiselle tai ulkomaiselle pankkitilille.

Ulkomaille maksettavasta eläkkeestä suoritetaan ennakonpidätys. Ennakonpidätyksen määrään vaikuttavat muun muassa kansalaisuus sekä verosopimukset.

Ilmoita ulkomaan pankkitilisi

Eläkkeesi maksamista varten tarvitsemme asuinmaan pankista saadun kansainvälisen IBAN-tilinumeron ja pankin BIC-tunnuksen. Jos käytettävissäsi ei ole IBAN-tilinumeroa, tarvitsemme eläkkeen maksamista varten ulkomaan tilinumeron, SWIFT-koodin, routing-numeron/clearing-koodin sekä pankin nimen ja osoitteen.

Maksuyhteystiedot on aina ilmoitettava kirjallisesti ja eläkkeensaajan tulee itse allekirjoittaa ja postittaa ilmoitus Eloon tai palauttaa lomake verkkopalvelussamme.

Muutto ulkomaille tai paluu Suomeen

Ilmoita yhteystietojesi muutoksesta aina meille, jotta eläkkeesi maksaminen voi jatkua keskeytyksettä. Muutto eri maiden välillä voi myös vaikuttaa verotukseesi.

Muutto ulkomaille

Suomessa karttunut työeläke voidaan maksaa lähes kaikkiin maihin eläkkeensaajan kansalaisuudesta riippumatta. Tämä koskee sekä omaa eläkettä että perhe-eläkettä. Esimerkiksi Venäjälle maksaminen ei ole tällä hetkellä mahdollista.

Eläkkeestä pidätetään veroa verosopimusten mukaan.

Ilmoita ulkomaan osoite ja maksuyhteys

Jos muutat ulkomaille, ilmoita meille ulkomaan osoitteesi ja mahdollinen eläkkeen maksuyhteyden muutos. Jos olet tehnyt pysyvän muuttoilmoituksen Suomen viranomaisille, ilmoita meille myös ulkomaille muuttopäivä, sillä muutto saattaa vaikuttaa eläkkeesi verotukseen.

Osoitteen muutosilmoituksen voit tehdä sähköisesti henkilöasiakkaan verkkopalvelussa.

Maksuyhteystietojen muutoksesta on tehtävä aina kirjallinen ilmoitus. Eläke välitetään ulkomaille suomalaisen pankin kautta. Eläkkeesi maksamista varten tarvitsemme asuinmaan pankista saadun kansainvälisen IBAN-tilinumeron ja pankin BIC-tunnuksen. Eläke välitetään ulkomaille ensisijaisesti vastaanottavan maan valuutassa tai halutessasi euroina. Jos käytettävissäsi ei ole IBAN-tilinumeroa, tarvitsemme eläkkeen maksamista varten ulkomaan tilinumeron, SWIFT-koodin, routing-numeron/clearing-koodin sekä pankin nimen ja osoitteen.

Ilmoita meille paitsi ulkomaille muutostasi, myös yhteystiedoistasi ulkomailla. On tärkeää, että saamme sinuun yhteyden kirjeitse, jotta eläkkeesi maksaminen voi jatkua keskeytyksettä.

Muutto ulkomailla ollessa

Jos muutat ulkomailla ollessasi uuteen osoitteeseen, sinun tulee tehdä osoitteenmuutosilmoitus meille. Osoitteen muutosilmoituksen voit tehdä sähköisesti henkilöasiakkaan verkkopalvelussa.

On tärkeää, että saamme sinuun yhteyden kirjeitse, jotta eläkkeesi maksaminen voi jatkua keskeytyksettä. Toiseen maahan muutto saattaa lisäksi vaikuttaa eläkkeesi verotukseen.

Paluu ulkomailta Suomeen

Jos muutat pysyvästi takaisin Suomeen, ilmoita uusi osoitteesi meille henkilöasiakkaan verkkopalvelussa. Ulkomailta paluumuutto Suomeen saattaa lisäksi vaikuttaa eläkkeesi verotukseen.

Suomeen palaavan on itse hankittava verokortti eläkettä varten. Jos muutat takaisin Suomeen, sinun on mahdollisimman pian muuton jälkeen hankittava verottajalta verokortti eläkkeen maksua varten. Verokorttia varten verottaja tarvitsee selvityksen kaikista kuluvan vuoden tuloistasi. Todistuksen kuluvana vuonna maksetun eläkkeen määrästä saat verkkopalvelustamme.

Ilmoita osoitetietosi kerran vuodessa

Jos asut pysyvästi ulkomailla, sinun tulee kerran vuodessa ilmoittaa osoitetietosi meille. Lähetämme ulkomailla asuville asumisilmoituksen vuosittain joulu- ja tammikuun aikana. Palauta asumisilmoitus allekirjoitettuna meille siinäkin tapauksessa, vaikka osoitteesi ei ole vuoden aikana muuttunut.

Helpoiten palautat asumisilmoituksen liitteenä Asiakirjat-välilehdellä henkilöasiakkaan verkkopalvelussa. Jos emme saa ilmoitustasi määräaikaan mennessä, eläkkeen maksaminen keskeytetään siihen saakka, kunnes olet palauttanut ilmoituksen.

Ulkomailla asuvan eläkkeensaajan verotus

Työeläkkeen verotukseen vaikuttaa muun muassa se, onko muutto pysyvä vai väliaikainen. Lisäksi verotukseen vaikuttaa kansalaisuus sekä kohdemaan mahdolliset verosopimukset.

Suomen kansalaisen muuttaessa ulkomaille eläkettä voidaan verottaa ennakkoverona muuttovuoden ja sitä seuraavan 3 vuoden ajan. Tänä aikana sinua verotetaan ikään kuin asuisit Suomessa. Tämän jälkeen sinut katsotaan verotuksellisesti ulkomailla asuvaksi eli rajoitetusti verovelvolliseksi. Tällöin Elo pyytää Suomen verottajalta rajoitetusti verovelvollisen verokortin eläkettäsi varten.

Elo hakee ulkomailla asuvan eläkkeensaajan puolesta eläkettä varten ennakonpidätystiedon eläkkeen alkaessa.

Tarkempia tietoja eläkkeen verotuksesta ulkomailla saat verottajalta, puh 029 497 024 tai verottajan sivuilta.

Suomen lainsäädännön mukaan suomalaiset eläkkeet verotetaan Suomessa, vaikka saaja asuisi ulkomailla. Ulkomailla asuvan eläkettä verotetaan samalla tavalla kuin Suomessa asuvan eläkettä. Veroprosentti määräytyy tulojen suuruuden perusteella. Suomella on yli 60 valtion kanssa verotusta koskeva sopimus. Tavallisesti verosopimuksissa on sovittu, että Suomesta maksettava eläke verotetaan Suomessa.

 
<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>