Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Työuraeläke

Työuraeläke mahdollistaa pitkän, raskaan työuran tehneelle eläkkeelle siirtymisen ennen alinta eläkeikää.

 

Voit saada työuraeläkkeen, jos: 

 

1. olet 63 vuotta mutta alle alimman vanhuuseläkeikäsi,

2. työkykysi on heikentynyt sairauden, vian tai vamman vuoksi,

3. olet tehnyt raskasta työtä vähintään 38 vuotta ja

4. työskentelet tai työskentelysi päättymisestä on alle vuosi.

 

Työuraeläke voidaan myöntää 63 vuoden ja alimman eläkeiän väliseksi ajaksi. Alimmassa vanhuuseläkeiässä se muuttuu automaattisesti vanhuuseläkkeeksi. Vuonna 1958 syntyneiden vanhuuseläkkeen ikäraja on 64 vuotta, joten heidän on mahdollista olla työuraeläkkeellä enintään 12 kuukautta. Vastaavasti vuonna 1959 syntyneet voivat olla työuraeläkkeellä 15 kuukautta, koska heidän alin eläkeikänsä on 64 vuotta 3 kuukautta.

Huomioi, että jos olet jo täyttänyt alimman vanhuuseläkeikäsi, et voi saada työuraeläkettä. Myöskään ollessasi jo täydellä tai osatyökyvyttömyyseläkkeellä, et voi saada työuraeläkettä.


Työuraeläkkeen hakeminen

Työuraeläkettä on haettava vuoden sisällä siitä, kun rasittuneisuutta ja kuluneisuutta aiheuttava työsi on päättynyt. Päätöstä ei voida myöntää takautuvasti vaan aikaisintaan hakemista seuraavan kuukauden alusta lukien. Myönteinen ennakkopäätös on voimassa 6 kuukautta.
 
Hakemuksesi liitteeksi tarvitaan sekä työterveyshuollon lausunto terveydentilastasi että selvitys työskentelystäsi. Yrittäjien on toimitettava vastaavat tiedot.

Työuraeläkkeen määrä

Työuraeläkkeen määrä on eläkkeelle siirtymiseen mennessä karttunut eläke. Oman karttuneen työeläkkeen määrän voi tarkistaa työeläkeotteelta.

Hoida eläke- ja kuntoutusasiasi verkossa

Verkkopalvelussa voit mm:
  • Tarkistaa työeläkeotteen.
  • Toimittaa työuraeläkehakemuksen liitteineen.
  • Valita sähköisen asioinnin.

 
<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>