Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen kannatti: Luonkos kasvaa nyt vauhdilla

/ Artikkeli

Ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkaaminen on yrittäjälle iso askel, joka saattaa tuntua huolestuttavalta ja jopa pelottavalta. Rekrytoinnin viivyttäminen siinä vaiheessa, kun lisäkädet olisivat jo tarpeen, saattaa puolestaan heikentää työn laatua sekä johtaa myöhästymisiin ja tyytymättömiin asiakkaisiin. Luonkos-luonnonkosmetiikkayritykselle tarve ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen syntyi äkillisessä kasvuvaiheessa.
– Meille tuli alkuvuodesta kiire laajentaa tuotantotiloja ja moninkertaistaa tuotantokapasiteettia. Tarvitsimme apua kasvavan pienyrityksen työtehtävien hoitamiseen ja päädyimme palkkaamaan työntekijän osakasryhmämme ulkopuolelta, sanoo Piritta Fors.

Rekrytoi tarpeeseen

Ensimmäiseen rekrytointiin kannattaa panostaa aikaa ja vaivaa, sillä perusteellinen valintaprosessi palkitsee yrittäjän pitkällä tähtäimellä. On tärkeää kartoittaa uuden työntekijän työnkuva huolella ja miettiä tarkkaan, millaisia taitoja ja valmiuksia se vaatii. Lisätyövoiman tarpeen pitää myös olla jatkuva, ei ainoastaan hetkellinen.

Luonkos palkkasi ensimmäisen työntekijänsä Iidan yrityksessä työskennelleiden harjoittelijoiden joukosta.

– Tämä on Iidan ensimmäinen vakituinen työpaikka, ja hän oli valtavan onnellinen työtarjouksesta. Rekrytointi ei jännittänyt, sillä Iidan työskentelytapa oli jo tuttu. Hän on koulutukseltaan luonnonvaratuottaja, ja hänen osaamisensa on meille kullanarvoista, Fors kertoo.

Rekrytointi sekoittaa pakkaa koko pienyrityksessä, sillä se muuttaa kaikkien työtehtäviä ja tiimin sisäistä dynamiikkaa.

– Työnjako ja kommunikaation parantaminen ovat olennaisia asioita, joissa meidän on yrittäjinä pitänyt kehittyä. Meidän on oltava selkeitä odotuksiemme suhteen ja johtajuudessamme, Fors jatkaa.

Uusi työvoima luo resursseja

Moni arkailee ensimmäisen työntekijän palkkaamista taloudellisen riskin vuoksi. Uusi tekijä kuitenkin paitsi tuo työvoimaa myös vapauttaa yrittäjän resursseja uusille alueille.

– On ihanaa, että meillä on työntekijä, johon voimme luottaa täysin, Fors kehuu. Suurin ilo on se, että saamme nyt keskittyä uusien tuotteiden lanseeraamiseen. Iidan palkkaaminen vaikuttaa lopulta meidän jokaisen työhyvinvointiin, sillä saamme aloittelevan yrityksemme vankemmalle kasvupolulle.

Kun työsuhteeseen liittyvät asiat ovat hallussa hyvissä ajoin, palkkaaminen käy sujuvasti. Luonkos selvitti ensimmäisen työntekijän kohdalla työlainsäädännön koukerot, joten tulevien rekrytointien kohdalla niitä ei enää tarvitse pohtia.

Pitkän tähtäimen investointi

Piritta Fors muistuttaa, että palkkauksessa on aina kyse pidemmän tähtäimen investoinnista.

Piritta Fors
Luonkos kehittää innovatiivisia luonnonkosmetiikan tuotteita zero waste -periaattein, kertoo yksi Luonkosin perustajista, Piritta Fors.


– Mieti kokonaisuutta ja erityisesti sitä, minkälaisen haluat yrityksestäsi luoda. Millaisena näet yrityksen vuoden tai kahden vuoden kuluttua?

Vaikka ensimmäinen rekrytointi on iso päätös, Fors kannustaa yrittäjiä päättäväisyyteen ja rohkeuteen.

– Jos haluamme saada uusia tuotteita markkinoille ja kasvaa sekä kansainvälistyä, ei ole muuta keinoa kuin hypätä tuntemattomaan, hän toteaa. Ensimmäisen työntekijän palkkaamista emme ole katuneet hetkeäkään.

Ota nämä asiat huomioon ensimmäisen työntekijän palkkaamisessa:

  • Selvitä heti alkuun yrityksen tarpeet ja päätä niiden perusteella uuden roolin vaatimukset. Varmista, että toistuvia työtehtäviä on riittävästi, esimerkiksi 20 tuntia viikossa.
  • Tarkista, että taloudellinen tilanne tukee palkkaamista. Hyvä nyrkkisääntö on, että pystyt kattamaan palkan ja työntekijämaksut ainakin 3 kk eteenpäin.
  • Opiskele työlainsäädännöstä etukäteen työntekijän palkkaukseen liittyvät asiat alallasi.
  • Kartoita yrityksen alkuperäisten jäsenten roolien muuttuminen uuden työntekijän myötä.
  • Mieti, miten rekrytointi tukee kokonaisuutta ja yrityksesi pitkän tähtäimen suunnitelmaa.

Lue myös Elon HR Partnerin Tarja Karhusen vinkit ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen > 

Milloin tarvitset TyEL-vakuutuksen? > 

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>