Suoraan sisältöön

Suomivalimo teki kierroksen maailmalla – palasi Elon avulla perheyhtiöksi

/ Blogi

Suomivalimon historiaa. Kuvan lähde: Suomivalimo
Suomivalimon 102 vuoteen mahtuu paljon historiaa. Maailmallakin käytiin, kunnes tuli paluun aika – Elon rahoituspalveluiden avittamana Suomivalimosta tuli jälleen perheyhtiö.
Helsingissä vuonna 1918 perustettu Rauta- ja Metallivalimo Suomi on kulkenut pitkän tien pääkaupungin keskustasta Pohjois-Savoon Iisalmeen. Matkan varrelle mahtuu lamaa ja sotavuosia mutta myös kukoistusta ja kasvua. Ja kuumeinen maailmanvalloitusyritys.

“Niin, kaikkea on ehkä vaikea lyhyesti kiteyttää”, valimoyrittäjä Antti Lehtonen nauraa.

Yritetään silti. Suomivalimolla on nimittäin merkittävä paikka suomalaisen valimoteollisuuden kehityksessä.

Iisalmesta maailmalle

Nopean kasvun vaihe alkoi 1980-luvun alkupuoliskolla.

“Isä ajoi kasvua voimallisesti, ja se lähti jopa hieman lapasesta. Liikevaihtomme kasvoi lyhyessä ajassa yritysostoilla ja orgaanisella kasvulla 15-kertaiseksi.”

Sukupolvenvaihdoksen johdosta yhtiö jakautui vuonna 1990 valimo- ja vaihdeyhtiöihin. Vain kaksi vuotta myöhemmin kohtalokas markan devalvaatio vei valimotoiminnan polvilleen. 1980-luvun kasvun mahdollistaneista valuuttalainoista maksettiin lamavuosina kova hinta.

“Päätettiin sitten veljeni Heikin kanssa että hänen omistama Santasalo-Vaihteet ostaisi osuuden valimotoiminnasta.”

Lopulta JOT-yhtiöt joihin Suomivalimo myös kuului, siirtyi kokonaan Santasalo-Vaihteen omistukseen.

“Sen jälkeen voi sanoa että kasvu jatkui merkittävänä lukuisten yritysostojen kautta.”

Ruotsista hankittiin Componenta Industri Ab, jonka nimi on tuttu monelle suomalaiselle. Kasvu jatkui yritysostoilla Hollannissa ja Turkissa.

Paluu juurille

Kasvulla oli kuitenkin hintansa. Componenta ajautui vaikeuksiin ja yrityssaneeraukseen vuonna 2017. Samalla heräsi ajatus Suomivalimon palauttamisesta perheyhtiöksi.

“Valimolla on tärkeä paikka perheemme tarinassa. Olemme kaikki työskennelleet siellä ja tunnemme talon. Kun meille vuonna 2016 tarjoutui mahdollisuus palata juurillemme ja pelastaa se yhtiö, jonka isoisoisämme perusti, siihen piti tarttua.”

Perhetausta oli keskeinen koko kaupan synnyn kannalta. Lehtonen kertoo, että jos kyseessä olisi ollut mikä tahansa muu yhtiö, koko operaatioon ei olisi ryhdytty.

Lisäksi ostopäätökseen vaikutti Suomivalimon hyvä kasvupotentiaali.

“Meillä oli vahva usko siihen, että saamme yrityksen tuloskehityksen kääntymään kannattavaksi.”

Antti Lehtonen

Valimoyrittäjä Antti Lehtonen. Kuvan lähde: Suomivalimo

Elon avulla 98-vuotias sai uuden elämän

Suomivalimon paluu perheyhtiöksi toteutettiin niin sanottuna management buy out -kauppana, jossa ostajia olivat yhtiön toimitusjohtaja Olli Karhunen ja perustajasuvun jäsenet Antti ja Heikki Lehtonen.

Elo tuli mukaan hankkeeseen jo hyvin aikaisessa vaiheessa.

“Kun ostouutinen tuli julki, saimme yhteydenoton vanhalta tutultamme. Hän tiedusteli rahoituskuvioitamme ja ehdotti Elon mukaantuloa.”

Ennen yhteydenottoa Lehtonen ei ollut edes ajatellut, että työeläkeyhtiöstä olisi rahoituskumppaniksi.

“En tiennyt työeläkeyhtiöiden rahoituspalveluista juurikaan mitään. Aloitimme kuitenkin neuvottelut ja lopulta löysimme aika äkkiä toisemme.”

Elon alkuvaiheen tuki oli Antti Lehtosen arvion mukaan erittäin tärkeä.

“Se helpotti muita rahoituskeskusteluja ja auttoi koko rahoituspaketin kokoon saamista.”

Maailma ei enää houkuttele

Kun Suomivalimon kauppa toteutettiin, oli korkeasuhdanne. Näkymät ovat siitä muuttuneet epävarmemmiksi ja Suomessakin puhutaan heikentyvästä kysynnästä. Se on Lehtosen mukaan kuitenkin enemmän normaalitila, raskaassa teollisuudessa vuosikysyntä voi vaihdella suuresti. Paljon riippuu konepajateollisuuden tilauskannasta.

Yksi on Lehtosen mukaan kuitenkin varmaa: maailmanvalloitus ei enää ole Suomivalimon kohdalla ajankohtaista.

“Se tie on kuljettu, me tiedetään mitä siellä on”, Lehtonen sanoo. Ja jatkaa heti, että jos kasvua haetaan kotimarkkinoiden ulkopuolelta, se haetaan Ruotsista.

Kunnianhimoa on siis jäljellä.

“Valimoteollisuutta ajatellen Ruotsi elää suojatussa kuplassa. Emme kuitenkaan lähde markkinoille yritysostojen kautta. Ostetun yrityksen sulauttaminen omaan toimintaan on raskasta – noin 50 yritysoston kokemuksella uskallan sanoa tämän.”

Lehtonen näkee Elon potentiaalisena kumppanina myös jatkossa.

“Totta kai, jos tarvitaan. Luottamusta näyttäisi ainakin olevan.”

Onko aika laajentaa yritystoimintaa?

Autamme yritystäsi rahoitusratkaisun löytämisessä yhdessä kumppaneidemme kanssa.

 

Tutustu Elon yritysrahoituspalveluihin >

 

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>