Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Akvaarioharrastajasta eläinalan yrittäjäksi

/ Artikkeli

Mari Kurki

Parhaimmillaan Mari Kurjella oli kotonaan 18 akvaariota, joissa uiskenteli tuttujen miljoonakalojen ja monnien lisäksi eväkkäitä Amazonin sademetsistä asti. Harrastuksen myötä akvaarioalan osaaminen kasvoi ja Kurki työllisti itsensä akvaarioalan maahantuojana. Nyt monen mutkan jälkeen Kurki on kokenut kevytyrittäjä.

Mari Kurki on todellinen moniosaaja, joka on aina tehnyt töitä rakastamiensa asioiden parissa. Yrittäjän uransa Kurki aloitti noin 30 vuotta sitten yritysten viherkasvihuoltajana, mutta pian vapaa-ajan harrastus akvaarioiden parissa vei mukanaan ja Kurki vaihtoi kasvit kaloihin. Hän perusti oman akvaatiokaupan, jolla oli myös kalojen maahantuontia. Kalojen maahantuonti kuitenkin päättyi, kun iso akvaariohyllykkö kaatui ja akvaariot pirstoutuivat sirpaleiksi. Onnettomuudesta johtuvat vesivahingot olivat siinä määrin mittavat, että Kurki lähti etsimään yrittämiselle muita vaihtoehtoja.

Kokemuksia kevytyrittäjyydestä

Kurki on kokeillut monenlaisia tapoja työllistää itsensä. Kalojen maahantuontia Kurki harjoitti toiminimiyrittäjänä. Eläinten ja akvaarioiden parissa saamaansa osaamista Kurki tarjoaa yritysten käyttöön nyt kevytyrittäjänä. Näiden välissä Kurki on ollut myös palkkatöissä.

– Tilanne on paljon sanellut kulloistakin ammattivalintaani, Mari Kurki kertoo.

– Jotenkin löysin ajan saatossa Eezyn ja nopeasti huomasin, että malli sopi minulle hyvin. Töitä on riittänyt. Olen paperihommien lykkääjä, joten niiden ulkoistaminen Eezylle on helpottanut arkeani huomattavasti, kertoo Kurki kokemuksistaan kevytyrittäjänä.

Eräänä kevytyrittäjyyden parhaista puolista hän kokee laskutuspalvelun helppouden ja matalan kynnyksen avun saannille. Esimerkiksi perintäasioissa hän on kääntynyt Eezyn puoleen.

– Pari päämiestäni meni konkurssiin ja olisin ollut aika pulassa, jos olisin joutunut itse selvittelemään konkurssien jälkeisiä perintäasioita. Onneksi sain siihen osaavaa apua.

Kurki kokee kevytyrittäjyyden sopivan juuri hänelle mainiosti, mutta toteaa, että kevytyrittäjänä kulut ovat hieman erilaisia kuin toiminimellä toimiessa.

– Toki laskutuspalvelusta menee aina hieman provisiota, mutta kyllä palkastakin lähtee sivukuluja, toteaa Kurki.

kevytyrittaja_kurki_koira

Hoitoon saapuvan lemmikin hyvinvointi on Kurjelle aina tärkeintä

Toiveissa tasa-arvoinen työelämä

Vaikka Kurki kokeekin kevytyrittäjyyden sopivan hänen tilanteeseensa pääosin mainiosti, on hän huomannut yhden merkittävän eron toiminimellä yrittämisen ja kevytyrittämisen välillä. Työvälineitä koskevan kuluvähennysten teon hän toivoisi olevan nykyistä helpompaa.

– Teen akvaarioiden ja Aquaponics-kiertoviljelyjärjestelmien huoltoa ja olen juuri aloittanut koirien ja kissojen trimmaus- ja turkinhoitopalveluiden tarjoamisen kotikäynteinä. Erityisesti lemmikkien hoitaminen vaatii ammattilaisvälineet, joiden kustannukset ilmoitan itse omassa henkilökohtaisessa verotuksessani tulonhankkimisvähennyksinä.

Kurki kuitenkin kokee, että toiminimiyrittäjyyteen verrattuna kevytyrittäjyys sopii juuri hänen tilanteeseensa parhaiten. Etenkin paperitöiden ulkoistaminen on helpottanut yrittäjän arkea merkittävästi.

Kurjella on voimassa YEL-vakuutus, mutta hän kokee työtulon arvioinnin ajoittain hankalaksi. Yrittäjän kuukausitulot saattavat vaihdella paljonkin ja niukempina kuukausina YEL-maksu tuntuu suurelta. Kurki kannattaakin ehdotusta todellisiin ansioihin perustuvasta yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvasta.

– Jos YEL perustuisi todellisiin ansioihin ja hoituisi kuten palkkatöissä olevilla, olisivat yrittäjät ja palkolliset tasa-arvoisemmassa asemassa keskenään, kokee Kurki. Mitä matalampi kynnys yrittämiseen on, sitä houkuttelevampaa se on.

Elon asiakaspalvelu on Kurjelle tuttua YELiin liittyen. Hän on asioinut Elon kanssa työtuloon liittyen ja kokenut palvelun aina toimivana.

– Asiakaspalvelu on toiminut oikein hyvin, en ole kokenut hankalaksi.

Mari Kurjen kolme vinkkiä muille kevytyrittäjille

1) Huolehdi vapaa-ajasta ja pidä kesälomaa! Pidä edes pari viikkoa kesälomaa, jopa silloin kun tuntuu, että et oikeastaan pystyisi lomailemaan. Jokainen tarvitsee lepoa ja työkyky on liian arvokas asia menetettäväksi – etenkin yrittäjälle.

2) Älä kilpaile hinnalla. Aina löytyy joku, joka tekee halvemmalla, mutta hintoja polkeva yritys ei kauan pysy pystyssä.

3) Mieti, missä oma osaamisesi on vahvimmillaan. Kun tiedät, mitä juuri sinä osaat tehdä kaikkein parhaiten, löytyy osaamisellesi kyllä myös kysyntää.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Eezy Kevytyrittäjät Oy:n kanssa.

Artikkelia on päivitetty 30.1.2024. Mari Kurki tarjoaa nykyisin koirien ja kissojen trimmaus- ja turkinhoitopalveluita kotikäynteinä. 

Lue lisää kevytyrittäjän YEL-vakuutuksesta > 

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>