Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Yrittäjän uusi suunta löytyi ammatillisen kuntoutuksen kautta

/ Artikkeli

Elo_asiakastarina_sauli_saari_1200x628

Sauli Saaren 30-vuotinen yrittäjän ura oli katketa sairauslomakierteeseen. Elon ammatillisen kuntoutuksen avulla Saari pääsi opiskelemaan ammattitutkinnon ja yritykselle löytyi uusi, yrittäjän terveydentilaan sopiva suunta. 

Yrittäjä Sauli Saari on löytänyt uutta intoa työn tekoon. Oman yrityksensä, Ukin Erikoismetalli Oy:n, kautta rakennusliikkeelle työskentelevä Saari valmistui alkuvuodesta 2021 Rastor-instituutista työteknikoksi ja samalla työtehtävät vaihtuivat raskaasta fyysisestä työstä rakennustyömaan hallinnollisiin tehtäviin. Koulutuksen Saarelle mahdollisti Elon tarjoama yrittäjän ammatillinen kuntoutus.

– Vaikka työskentelen pääsääntöisesti samalle rakennusliikkeelle, tutkinnon myötä vastuuni on lisääntynyt ja työtehtäväni monipuolistuneet. Puolitoista vuotta kestäneet opinnot vaativat ponnisteluja, mutta kaikki oli vaivan arvoista, Saari kertoo.

Aina tulevaisuus ei ole näyttänyt yhtä valoisalta. Yli kolmenkymmenen vuoden ajan erilaisia rakennus- ja tekniikan alan töitä tehneen Saaren työkyky alkoi pari vuotta sitten reistailla, ja hän joutui sairauslomakierteeseen. Saari ei kuitenkaan halunnut lopettaa yritystoimintaansa, joten jotain oli keksittävä. Lähdettiin selvittämään, onko yritystoiminnan jatkaminen mahdollista ammatillisen kuntoutuksen keinoin.

Sairauslomakierre pakotti pysähtymään

Saari on pitkän linjan yrittäjä. Ensimmäisen, rakennuspelti- ja ilmastointitöihin erikoistuneen yrityksensä hän perusti vuonna 1987 isänsä kanssa. Ukin Erikoismetalli Oy:n Saari pisti pystyyn vuonna 1995, ja sen rinnalla hän pyöritti yhdessä liikekumppanin kanssa muutaman vuoden ajan myös laivasähkötöihin erikoistunutta yritystä.

– Laivasähköyritys työllisti parhaimmillaan kolmisenkymmentä ulkopuolista työntekijää. Yritys kuitenkin meni vuosituhannen vaihteessa konkurssiin, kun meitä työllistänyt laivanvarustamo ajautui maksuvaikeuksiin, Saari muistelee.

Työt jatkuivat Ukin Erikoismetallin parissa. Vuosien varrella Saari on ehtinyt tehdä hommia katto- ja peltitöistä ilmanvaihtoasennuksiin ja korjaus- ja saneeraustöihin. Viimeiset kuusi vuotta hän on työskennellyt enimmäkseen samalle rakennusliikkeelle.

Pari vuotta sitten työnteko meinasi kuitenkin loppua. Fyysisesti raskas työ oli vuosien varrella aiheuttanut Saarelle isompaa ja pienempää vaivaa, ja takana olivat muun muassa polvi- ja olkapääleikkaukset. Saari ravasi lääkärissä, mutta sairaslomapäiviä kertyi yksi toisensa jälkeen.

– En tahtonut millään antaa periksi, mutta siinä vaiheessa, kun lääkäri kirjoitti minulle kuntoutusta tai työkyvyttömyyseläkettä puoltavan B-lausunnon, oli pakko alkaa miettiä, että miten tästä jatkaisi eteenpäin, Saari kertoo.

Sauli_saari_2_1200x628 Fyysisesti raskas työ alkoi vuosien kuluessa vaatia veronsa. 

Uusi suunta löytyi uudesta ammattitutkinnosta

Työkyvyttömyyseläke ei ollut tekeväiselle yrittäjälle vaihtoehto, ja hän hakeutuikin tuttavansa kannustamana Elon ammatilliseen kuntoutukseen. Saari sai Elosta avukseen työvalmentajan, jonka kanssa lähdettiin miettimään keinoja, joilla Saari voisi jatkaa työssä.

– Elon työvalmentajan tuesta ja avusta oli erittäin paljon apua. Hänen kanssaan keskustelemalla löytyi minulle oikea suunta, Saari kiittelee.

Saarelle päätettiin tukea ammatillisena kuntoutuksena työteknikon koulutus. Saari aloitti ammattiopinnot Rastor-instituutissa syksyllä 2019, suoritti ensin rakennusalan työmaajohdon erikoisammattitutkinnon ja jatkoi sitten työteknikon opintoihin, josta valmistui helmikuussa 2021.

– Koska minulla oli jo tältä alalta vuosikymmenien työkokemus, en missään tapauksessa halunnut vaihtaa alaa kokonaan, vaan kehittää ja syventää osaamistani. Koulutus oli luontevaa jatkoa uralleni ja yritykselleni.

Onnekseen Saari pystyi työskentelemään läpi opintojen tutulla työmaalla, työtehtävät vain vaihtuivat terveydentilaan sopivammiksi. Erityisesti Saari on tyytyväinen siihen, ettei omaa yritystä tarvinnut lopettaa.

– Oli onni, että sain katettua yrityksen kiinteät kulut. Myös Elon maksamasta kuntoutusrahasta oli apua. Nyt sitten työskentelen työmaalla vastaavana työnjohtajana.

Sauli_saari_3_1200x628 Työvalmentajan avulla Saari löysi oikean suunnan ja pystyi jatkamaan töissä.

Työkyvyn kanssa ei kannata kamppailla yksin

Saari kertoo olevansa erittäin tyytyväinen yhteistyöhön Elon kanssa. Ilman kuntoutusta Saari tuskin olisi päätynyt opiskelemaan uutta tutkintoa. Nyt haaveissa siintävät jo seuraavat opinnot.

– Opiskelun kautta nälkä kasvoi ehdottomasti enemmän. Ajatuksissa on suorittaa ammattipätevyyttä täydentäviä tutkintoja, Saari kertoo.

Hän kannustaa muitakin työkykynsä kanssa kamppailevia ottamaan selvää vaihtoehdoista ja tarttumaan rohkeasti mahdollisuuksiin.

– Jokaisen yrittäjän olisi hyvä tietää, että tällainenkin mahdollisuus on olemassa. Itselleni opiskelu antoi ihan uuden suunnan.

Yrittäjällä voi olla oikeus ammatilliseen kuntoutukseen, jos hänellä on uhka joutua sairauden vuoksi työkyvyttömyyseläkkeelle lähivuosina, ja yrittäjän työtulo on viideltä edeltävältä kalenterivuodelta väintään 36 820, 43 € (vuonna 2021). Tutustu tarkemmin ammatilliseen kuntoutukseen.

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>