Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Famentin Emmi Lehtomaa suosittelee valmistautumaan huolella ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen

/ Artikkeli

asiakastarina_fament_1200x628
Vuonna 2019 perustettu julkisuuden henkilöille manageripalveluita tarjoava Fament Oy on kasvanut ripeästi ja nyt yrittäjä Emmi Lehtomaa tarvitsee lisäkäsiä yrityksen toiminnan laajentamiseen. Rekrytointiprosessi on vaatinut huolellista ennakkosuunnittelua ja tarkkoja laskelmia. 

Emmi Lehtomaan Fament Oy on Suomen ensimmäisiä manageritoimistoja, joka on keskittynyt tarjoamaan osaamistaan ja palveluitaan sosiaalisen median vaikuttajille ja julkisuuden henkilöille.
 
– Huolehdimme tunnettujen mediapersoonien yhteistyösopimuksista, kaupallisista kumppanuuksista ja tarjoamme sitä kautta asiakkaillemme työmahdollisuuksia. Toimintamme ytimessä on sosiaalinen media, jota myös koulutamme. 

Yrittäjyyteen Emmiä siivitti selkeä visio siitä, millaista yritystoimintaa hän haluaa rakentaa Suomeen. 

– Yrittäjyys mahdollistaa minulle vastuun ja vapauden. Se on minulle asia, jota haluan tehdä. Päätin myös heti alussa, ettei tavoitteenani ole yksinyrittäjyys.

Emmillä on työskennellyt heti toiminnan alusta lähtien alihankintana yksinyrittäjien verkosto, jonka jälkeen edessä on ollut päätös palkata yritykseen ensimmäinen työntekijä.
 
– Jotta yritys voi kasvaa ja mennä eteenpäin, halusin, että tiimini toimii samoissa tiloissa ja voimme rakentaa toimintamme ympärille yhteistä yrityskulttuuria. 

asiakastarina_fament2_1200x628Fament Oy toimii viihtyisissä tiloissa Helsingin Erottajalla

Elon palkkalaskurista apua ennakointiin

Ensimmäistä työntekijää palkattaessa Emmi Lehtomaa kehottaa ensin tutustumaan yrityksen omiin tavoitteisiin ja sitä kautta tekemään huolelliset laskelmat. Ennen rekrytointia on huolehdittava monta asiaa kuntoon ja Emmin mukaan pitkä tehtävälista voi tulla jopa yllätyksenä: esimerkiksi vakuutukset, lakisääteiset eläkemaksut, työterveyshuolto ja loma-asiat on oltava valmiiksi ratkaistu ja hoidettu. Yrittäjälle se merkitsee väistämättä lisäkuluja paitsi ennakkoon, myös palkanmaksun yhteydessä. 

– Minun oli mietittävä tarkasti menoja ja laskettava myös millaiseen palkkatasoon minulla on yrittäjänä varaa. Toiminnan pitää olla sellaista, että pystyn kannattavasti tarjoamaan työtä enkä menetä yöuniani sen takia. 

Emmi Lehtomaa suosittelee, että aloittavan yrittäjän kannattaa avoimesti kertoa olevan ensimmäistä kertaa rekrytoimassa. Hän otti itse asioista tarkasti selvää. 

– Soitin eri palveluntarjoajille ja selvensin, että olen rekrytoimassa ensimmäistä kertaa työntekijää yritykselleni. Käytin myös Työeläkeyhtiö Elon verkkosivuilla olevaa palkkalaskuria, josta näkee palkkasumman syötettyään todelliset kulut. Puhuin myös Elon asiantuntijan kanssa, joka neuvoi minua palkanlaskemiseen liittyvissä asioissa yksityiskohtineen. Nämä olivat valtava apu hahmottaessani kokonaiskuvaa.

Nyt nuori yrittäjä tähyää luottavaisena tulevaan ja peräti kahden uuden työntekijän tuloon.

– Odotan nyt sekä innolla että rauhallisin mielin yritykselleni entistä vahvempaa kasvua tulevien uusien kollegoiden myötä. 

Famentin Emmi Lehtomaan vinkit ensimmäistä kertaa rekrytoivalle

1. Laske kustannukset ennen rekrytointia. 
Jotta yritykselläsi on realistiset mahdollisuudet maksaa palkkoja paitsi työntekijälle myös yrittäjälle, kannattaa laskelmat tehdä huolella. Kun palkkaat työntekijän, varaudu 1,5-kertaiseen kuluun palkkaan verrattuna – kuluja syntyy esimerkiksi työelävakuutuksesta ja muista lakisääteisistä maksuista. 

2. Kysy rohkeasti neuvoa.
Ei kannata piilotella, että rekrytoit ensimmäistä kertaa. Kysy neuvoa ja asiantuntijat auttavat mielellään. Elon sivuilta löydät oppaan ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen 

3. Edellytä osaamista
Kaiken A ja O on löytää oikea ihminen, jonka kanssa asiat etenevät ja sujuvat. Tämä on varmasti jokaisen rekrytoivan mielessä, mutta korostuu varsinkin ensimmäistä työntekijää palkattaessa. Punnitse siis tarkkaan, millaiseen toimenkuvaan uutta ihmistä olet ajatellut ja millaista osaamista tarvitset yritykseesi. Mieti myös perehdyttämiseen käytettävä aika. 

4. Kanna vastuusi
Pohdi tarkkaan päätös ensimmäisen työntekijän palkkaamisesta. Yrittäjän tehtävä on kantaa vastuu uudesta työntekijästä.
  

Lisätietoja:

Soita Eloon TyEL- ja YEL-vakuutusasioissa: 020 694 730 (arkisin klo 8 - 17)
Lue lisää TyEL-vakuuttamisesta >

Elon palkkalaskurin avulla voit arvioida yhden tai useamman työntekijän palkkaamisen kokonaiskustannuksia: saat arvion TyEL-maksujen ja palkan sivukulujen määrästä vain muutamalla klikkauksella. Kokeile palkkalaskuria > 

Hoida asiasi verkossa 24/7 kirjautumalla osoitteessa www.elo.fi/kirjaudu

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>