Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Miten eläkkeitä verotetaan?

/ Artikkeli / Eläkkeet ja kuntoutus

 

Mitä eläkkeensaajan tulee tietää omasta verotuksestaan? Entä mitä verotuksesta olisi syytä tietää, jos viettää osan eläkepäivistä ulkomailla? Elon asiakaspalvelupäällikkö Anna-Maija Pastila-Rantala vastaa yleisimpiin meille esitettyihin kysymyksiin eläkkeiden verotuksesta.

Miten eläkkeitä verotetaan? Mikä on eläkkeiden veroprosentti?

Työeläke on verotettavaa tuloa aivan kuten muutkin ansiotulot. Ansiotulon verotus on progressiivinen, eli mitä enemmän saat eläkettä, sitä enemmän eläkkeestä menee veroa. Eläkkeen veroprosentti muodostuu kaikkien ansiotulojen ja vähennysten perusteella. Veroprosentti on henkilökohtainen. Oman veroprosentin saa selville Verohallinnosta. Jos henkilö on uusi eläkeläinen, pidätämme eläkkeestä veroa 40 % siihen asti, kunnes eläkkeelle jäänyt tilaa Verohallinnosta eläkettä varten verokortin. Verokortin saa helpoiten Verohallinnon OmaVero -verkkopalvelusta.

Mistä tiedän, että Verohallinto on toimittanut verokorttini Eloon?

Maksettavan eläkkeen määrän ja ennakonpidätysprosentin voi käydä tarkistamassa Elon henkilöasiakkaan verkkopalvelusta noin viikon kuluttua siitä, kun on tilannut uuden verokortin Verohallinnosta.

Mitä eläkkeelle jäädessä pitäisi tietää omasta verotuksestaan?

Eläkkeen veroprosenttiin vaikuttavat kaikki kuluvan vuoden aikana maksetut tulot sekä niistä maksetut ennakonpidätykset. Eläkepäätöksen saamisen jälkeen on oltava yhteydessä Verohallintoon ja pyytää verokortti eläkettä varten. Verottaja lähettää kortin suoraan Eloon eikä eläkkeensaajan tarvitse huolehtia kortin toimittamisesta. Palautamme mahdollisen ylimääräisen eläkkeestä pidätetyn veron eläkkeensaajan tilille sen jälkeen, kun verotieto on saapunut Eloon.

Mitä ulkomaille muuttavan eläkkeensaajan täytyy tietää verotuksestaan?

Suomesta saadusta eläkkeestä maksetaan useimmiten verot Suomeen.

Kun ulkomaille muutosta on kulunut kolme vuotta, niin Elo hakee eläkkeensaajalle rajoitetusti verovelvollisen verokortin. Rajoitetusti verovelvolliset maksavat veroja Suomeen vain Suomesta täältä saamistaan tuloista, kuten eläkkeistään.

Eläkkeensaajan pitää muistaa ilmoittaa Suomesta saamansa eläke myös asuinmaan verotukseen. Suomen ja asuinmaan välinen verosopimus määrittelee, miten tuloja verotetaan.

Mitä muuta ulkomaille muuttaessa tulee muistaa?

  • Tee osoitteenmuutos Digi- ja väestötietovirastoon. Pysyvästi muutettaessa tieto välittyy automaattisesti myös Verottajalle ja Eloon. Jos muutat tilapäisesti, niin tee kirjallisesti ilmoitus erikseen vielä Verohallinnolle.
  • Varmista Kelasta, kuulutko Suomen sosiaaliturvan piiriin tai vastaako Suomi sairaanhoidon kustannuksista uudelle asuinvaltiolle. Ulkomaille muuttovuotta seuraavien kolmen vuoden ajan sinun pitää maksaa vakuutetun sairaanhoitomaksua Suomeen. Riippuen asuinmaastasi, maksua voidaan periä myös kolmen täyden ulkomailla asumisvuoden jälkeen. ETA-alueella tai Sveitsissä asuessa maksu voidaan määrätä, jos Suomi korvaa asuinmaallesi sairaanhoitomaksuja.

 

Artikkeli julkaisu alunperin 7.1.2022

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>