Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Eläkeasiat ovat tärkeämpiä kuin ehkä uskotkaan

/ Blogi / Eläkkeet ja kuntoutus

Saavatko eläkeasiat sinut haukottelemaan ja vilkaisemaan tylsistyneenä kelloon? Onko työeläkeote mielestäsi tylsyyden multihuipentumana? Jos vastasit edeltäviin nyökäyttämällä, et varmasti ole yksin ajatustesi kanssa. 

Itse olen työskennellyt eläkeyhtiössä karvan alle 50-vuotiaana lähes puolet elämästäni. Tätä taustaa vasten on tietenkin helppo viisastella, että ihmisten tulisi tuntea paremmin oma tuleva eläketurvansa.  

Jos eläkkeeseen on aikaa vielä pitkälti, ei ne eläkeasiat ole  aivan ensimmäisenä mielessä eikä toisenakaan. Todennäköisesti ne eivät ole mielessä lainkaan, vaikka niiden iästä riippumatta pitäisi olla. Miksi ihmeessä? 

Suomalaiset ovat keskimäärin eläkkeellä karkeasti noin parisen kymmentä vuotta, monet huomattavasti kauemminkin eikä ole aivan vähäpätöinen asia, miten sen ajan tulee toimeen.  

Elämä on elämistä varten, mutta mitä enemmän sen varrella on eläkettä kerryttämättömiä pätkiä, vaikkapa downshiftausta, sitä vähemmän työeläkettä kertyy. Rohkeita valintoja on hyvä tehdä elämässä, kunhan tiedostaa mihin kaikkiin niillä vaikutuksia.

Mitä lähempänä eläkeikä, sitä vähemmän vaikutusmahdollisuuksia

Eläkkeisiin liittyy hassu paradoksi: mitä lähempänä eläkeikää on, sitä paremmin tyypillisesti eläketurvaa tunnetaan ja sitä vähemmän siihen enää voi vaikuttaa. 

Omaan eläkeikääni on aikaa vielä rutkasti, sillä H-hetki tulee vastaan vuonna 2040. En todellakaan vielä haikaile eläkkeelle enkä paina työelämässä jarrua, mutta tiedostan iän, jossa en voi enää työlläni hankkia elantoani lähestyvän.  Moni ovi on vielä avoinna, mutta yksitellen ne pikkuhiljaa sulkeutuvat. 

Mitkä ihmeen ovet? Tarkoitan eläkeaikaan varautumista. 

Eläkeaikaan voi varautua lukuisilla eri keinoilla, kuten säästämällä tai hankkimalla omistusasunnon, mutta ennen kaikkea kerryttämällä itselle työeläkettä, ja työeläkettä karttuu työskentelystä. Tärkeintä on muistaa, että mitkä valitsemasi keinot ikinä ovatkaan, viimeisinä vuosina ennen eläkkeelle siirtymistä ei enää ihmeisiin pysty. 

Tätä kaikkea taustaa vasten arvokas neuvo kaikille tasapuolisesti: varaudu eläkeaikaan ja käy tarkistamassa sähköinen työeläkeotteesi vuosittain, vaikka eläkeaikaan olisi vielä pitkäkin aika.

Työeläkeotteelle on koottu työelämäsi tarina. Jos tarinassa on aukkoja, on sama aukko myös eläketurvassasi. Tee tarvittavat korjausliikkeet. Tarkistamalla säännöllisesti työeläkeotteesi, pysyt myös kartalla oman eläkkeen kertymisestä. 

Psst. Elon asiakkaana pääset kurkkimaan työeläkeotteen henkilöasiakkaan verkkopalvelussamme www.elo.fi/verkossa. Muut pääsevät tämän tärkeän tiedon äärelle osoitteessa www.tyoelake.fi.

 
Satu Saulivaara

Satu Sandell

Kirjoittaja työskentelee Elossa eläkeneuvontapäällikkönä.

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>