Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

A1-todistusta on nyt haettava myös lyhyille ulkomaan työmatkoille

/ Uutinen

Eläketurvakeskus on tarkentanut ja selkeyttänyt ohjetta A1-todistusten hakemisesta työtekijän lähtiessä ulkomaille töihin. Jatkossa A1-todistusta on haettava aina, kun työntekijä käy työasioissa ulkomailla. Aiemmin todistusta on ohjeistettu hakemaan vain selkeissä ulkomaankomennuksissa. Vaatimuksen tiukentamisen taustalla on ulkomailla työskentelyn yleistyminen.

Työntekijä osoittaa A1-todistuksella kuuluvansa Suomen sosiaaliturvaan ulkomailla työskentelystä huolimatta. Työnantajan tulee hakea A1-todistusta Eläketurvakeskuksesta, kun työntekijä lähtee Suomesta EU- tai sosiaaliturvasopimusmaihin. Todistusta voi hakea helposti Eläketurvakeskuksen sivuilta ja Kela saa tiedon myönnetystä todistuksesta automaattisesti.

Käytännössä ohjeen tarkennus tarkoittaa sitä, että työnantajan on haettava työntekijälle A1-todistus aina, kun työntekijä lähtee kokoukseen, työmatkalle tai etätöihin Suomen rajojen ulkopuolelle. Todistusta ei tarvitse hakea jokaiseen tilanteeseen erikseen, vaan se voidaan myöntää kahdeksi vuodeksi kerrallaan. 

Eläketurvakeskuksen mukaan monet maat ovat alkaneet vaatia A1-todistusta jo yhdestä työskentelypäivästä. Hakuohjetta on selkiytetty, jotta työnantajat ja työntekijät eivät joutuisi hankaluuksiin ulkomailla, jos työntekijä esimerkiksi sairastuu tai loukkaantuu. 

Eläketurvakeskus järjestää työnantajainfon A1-todistuksen hakemisesta lyhyille ulkomaan työmatkoille 10.2 klo 9–10. 

Lue lisää Eläketurvakeskuksen uutisesta >

Lue Eläketurvakeskuksen ohjeet A1-todistuksen hakemisesta ja hae todistusta >

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>