Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Suurtyönantajien maksuluokkamalli uudistuu

/ Uutinen / Työnantaja

Työeläkejärjestelmän maksuluokkamalliin on tulossa uudistuksia, jotka astuvat voimaan 1.1.2024. Uudistuksen tavoitteena on tukea ikääntyvien konkareiden ja osatyökykyisten työntekijöiden palkkaamista. Muutoksen myötä ennakoivan työkykyjohtamisen ja oikea-aikaisen, tuloksellisen kuntoutuksen tärkeys korostuu entisestään. 

Maksuluokkamallin yhtenä tarkoituksena on kannustaa työnantajia työkyvyttömyyden ehkäisyyn, jolloin työnantajan työkyvyttömyyseläkemaksut jäävät pienemmiksi. Maksuluokkajärjestelmän vaikutuksesta työnantajille aiheutuu kustannuksia työkyvyttömyyseläkkeistä.

Uudistuksen tavoitteena on madaltaa kynnystä ikääntyneiden ja työkykyhaasteisten työnhakijoiden palkkaamiseen, kannustaa oikea-aikaiseen kuntouttamiseen, parantaa maksuluokkamallin toimivuutta ja riskivastaavuutta sekä lyhentää maksuluokkamalliin liittyviä pitkiä viiveitä työsuhteiden päättymisten ja eläkkeiden maksuvaikutusten välillä.

Uudistuksen keskeiset muutokset:

  • Vähintään 55-vuotiaina aidosti uusina työntekijöinä palkatuista henkilöistä mahdollisesti syntyvä maksuluokkavaikutus poistuu.
  • Maksuluokkavaikutus poistuu, kun työskentely uudella työnantajalla on alkanut ammatillisena kuntoutuksena toteutettavana oppisopimuskoulutuksena tai työkokeiluna ja ammatillisen kuntouksen alkamisesta eläketapahtumaan on enintään viisi vuotta.
  • Ansioiltaan vähäisistä työsuhteista ei synny maksuluokkavaikutusta, kun rahastoinnin ansioalarajaa nostetaan.
  • Vähintään kaksi vuotta aiemmin alkaneet kuntoutustuet huomioidaan maksuluokkaeläkkeinä.
  • Jätetään huomioimatta maksuluokkalaskennassa työkyvyttömyyseläkkeet ja kuntoutustuet, joissa eläketapahtumavuoden ja eläkkeen riskisuhteessa huomioimisen välillä on kulunut yli viisi vuotta.
  • Työkyvyttömyysmaksun omavastuuosuus laskee asteittain 60 %:iin nykyisestä.

Käytännössä muutokset näkyvät kuitenkin vasta työnantajien tulevien vuosien työeläkemaksuissa. Muutokset vaikuttavat suurtyönantajien omalla vastuulla olevaan osaan vuodesta 2025 alkaen ja maksuluokan määräytymiseen vuodesta 2028 alkaen (vuoden 2026 eläkemenon kautta).

 

Lue lisää uudistuksesta Telan tiedotteesta.

Uutista päivitetty 20.12.2023

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>