Jumplink
Meny
Logga in
Sökning
Språk
EN
FI

Elo fortsätter som ägare i Caruna

/ Nyheter

Det har skett förändringar i eldistributionsbolaget Carunas ägarstruktur. Elo fortsätter som en långvarig ägare efter ägarförändringarna med en 7,5 procents ägarandel.

Amerikanska kapitalinvesteraren KKR och kanadensiska Ontario Teachers’ Pension Plan Board (OTPP) har per 1.3.2021 köpt First Sentier Investors ägarandel i Caruna och de äger nu 20 procent var av bolaget. Samma dag har svenska pensionsbolaget AMF köpt Kevas 12,5 procents andel. Utöver det har den kanadensiska pensionsfonden OMERS ingått avtal att sälja sin 40 procents andel till KKR och OTPP, förutsatt att myndighets tillstånd beviljas. 

- Elo har varit ägare i Caruna sen år 2014. Vi vill fortsätta som en inhemsk dedikerad ägare och långsiktig infrastrukturinvesterare. Caruna är ett lönsamt och väl lett bolag, som har stabila tillväxtutsikter, säger Elos verkställande direktör Satu Huber.

Elo placerar de förvaltade pensionstillgångarna genom att diversifiera dem geografiskt och i olika tillgångar. Infrastrukturinvesteringarnas andel har ökats de senaste åren och Caruna är en betydelsefull placering för Elo. Bolaget erbjuder stabil och förutsebar avkastning över tid och fungerar som en stabiliserande faktor för balansen i volatila marknader.

- Vårt ägande i Caruna passar dessutom utmärkt i Elos klimatstrategi. Eldistributionen har en central roll i den kolneutrala energitransformationen när vårt samhälle i ökande grad elektrifieras och produktionen av förnybar energi ökar. Dessa förändringar ställer höga krav på nätverket, som Caruna som Finlands största eldistributionsbolag förberett väl, säger Satu Huber.

Infrastrukturinvesteringar är typiskt fast egendom, som behövs dagligen och vars efterfrågan inte är känslig för ekonomisk utveckling. Förutom de stabila avkastningarna uppskattas också möjligheterna att bekämpa klimatförändringen. Elo investerar bland annat i vindkraft och skog. I Finland är Elo en av de största ägarna av vindkraft. Skogsplaceringar erbjuder förutom avkastning också kolsänka. De internationella infrastrukturinvesteringarna gör Elo främst genom kapitalfonder.

 

Sök efter artiklar och nyheter