Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Miten kesätyöntekijän työeläkevakuutus hoidetaan?


Kesällä lisäkäsille on usein tarvetta niin yrityksissä, yhteisöissä kuin kotitalouksissakin. Kokosimme yksinkertaiset ohjeet, miten kesätyöntekijöiden työeläkevakuuttaminen hoidetaan.


Työntekijä vakuutetaan TyEL-vakuutuksella, kun hän on 17−68-vuotias ja hänelle maksetaan palkkaa vähintään 60,57 euroa kuukaudessa. Jos kuukausipalkka on tätä pienempi, on TyEL-vakuuttaminen vapaaehtoista.

Näin hoidat kesätyöntekijälle työeläkevakuutuksen

  1. Jos sinulla on voimassa oleva TyEL-vakuutus ympärivuotisia työntekijöitä varten, kesätyöntekijät vakuutetaan samalla TyEL-vakuutuksella. Käytä tulorekisteri-ilmoituksessa samaa vakuutusnumeroa (eläkejärjestelynumeroa). Ansiot on ilmoitettava tulorekisteriin (www.tulorekisteri.fi) pääsääntöisesti 5 päivän kuluessa palkanmaksusta.

     

  2. Jos sinulla ei ole voimassa olevaa TyEL-vakuutusta ja työntekijöiden tarve on tilapäistä, voit toimia tilapäisenä työnantajana.

    Voit toimia tilapäisenä työnantajana, jos

    • palkkaat työntekijän kertaluontoisesti tai satunnaisesti
    • puolen vuoden (6 kk) aikana maksamasi kaikkien työntekijöiden yhteenlasketut palkat ovat alle 8 676 euroa
    • sinulla tai yritykselläsi ei ole voimassa olevaa TyEL-vakuutusta.

Ansiot on ilmoitettava tulorekisteriin pääsääntöisesti 5 päivän kuluessa palkanmaksusta.    

Jos teet palkkailmoituksen tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa, valitse:

1.    Maksajan tyyppi -kohdassa ”Tilapäinen työnantaja”.

2.    Vakuuttaminen -kohdassa:

a.    Tieto työeläkevakuutuksesta -kohdassa ”Työntekijän työeläkevakuutus”.
b.    Työeläkelaitos-kohdassa ”54 - Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo”.

Jos et voi toimia tilapäisenä työnantajana, ota yhteyttä asiakaspalveluumme puh. 020 694 730 arkisin klo 8–16.30, niin saat TyEL-vakuutuksen ja vakuutusnumeron tulorekisteri-ilmoituksia varten. Voit ottaa TyEL-vakuutuksen myös sähköisellä vakuutushakemuksella.

Tehdystä työstä kertyy eläkettä

Työnantajan velvollisuus on huolehtia työntekijöiden työeläkevakuuttamisesta, lakisääteisistä tapaturmavakuutus- ja sosiaaliturvamaksuista sekä veron ennakonpidätyksestä. Työnantaja hoitaa työeläkevakuuttamisvelvollisuutensa tekemällä palkkailmoituksen tulorekisteriin. Palkanmaksun yhteydessä työnantaja pidättää jokaisesta palkasta työntekijän työeläkemaksun. Työntekijälle kertyy eläkettä tehdystä työstä, kun TyEL-vakuuttaminen on hoidettu kuntoon.

Tutustu myös usein esitettyihin kysymyksiin tulorekisteristä >

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>