Suoraan sisältöön

Miten kesätyöntekijän työeläkevakuutus hoidetaan?

Kesätyöntekijän työeläkevakuuttaminen

Kesällä lisäkäsille on usein tarvetta niin yrityksissä, yhteisöissä kuin kotitalouksissakin. Kokosimme yksinkertaiset ohjeet, miten kesätyöntekijöiden työeläkevakuuttaminen hoidetaan.


Työntekijä vakuutetaan TyEL-vakuutuksella, kun hän on 17−68-vuotias ja hänelle maksetaan palkkaa vähintään 60,57 euroa kuukaudessa. Jos kuukausipalkka on tätä pienempi, on TyEL-vakuuttaminen vapaaehtoista.

Näin hoidat kesätyöntekijälle työeläkevakuutuksen

 1. Jos sinulla on voimassa oleva TyEL-vakuutus ympärivuotisia työntekijöitä varten, kesätyöntekijät vakuutetaan samalla TyEL-vakuutuksella. Käytä tulorekisteri-ilmoituksessa samaa vakuutusnumeroa (eläkejärjestelynumeroa). Ansiot on ilmoitettava tulorekisteriin (www.tulorekisteri.fi) pääsääntöisesti 5 päivän kuluessa palkanmaksusta.

   

 2. Jos sinulla ei ole voimassa olevaa TyEL-vakuutusta ja työntekijöiden tarve on tilapäistä, voit toimia tilapäisenä työnantajana.

  Voit toimia tilapäisenä työnantajana, jos

  • palkkaat työntekijän kertaluontoisesti tai satunnaisesti
  • puolen vuoden (6 kk) aikana maksamasi kaikkien työntekijöiden yhteenlasketut palkat ovat alle 8 676 euroa
  • sinulla tai yritykselläsi ei ole voimassa olevaa TyEL-vakuutusta.

Ansiot on ilmoitettava tulorekisteriin pääsääntöisesti 5 päivän kuluessa palkanmaksusta.    

Jos teet palkkailmoituksen tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa, valitse:

1.    Maksajan tyyppi -kohdassa ”Tilapäinen työnantaja”.

2.    Vakuuttaminen -kohdassa:

a.    Tieto työeläkevakuutuksesta -kohdassa ”Työntekijän työeläkevakuutus”.
b.    Työeläkelaitos-kohdassa ”54 - Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo”.

Jos et voi toimia tilapäisenä työnantajana, ota yhteyttä asiakaspalveluumme puh. 020 694 730 arkisin klo 8–16.30, niin saat TyEL-vakuutuksen ja vakuutusnumeron tulorekisteri-ilmoituksia varten. Voit ottaa TyEL-vakuutuksen myös sähköisellä vakuutushakemuksella.

Tehdystä työstä kertyy eläkettä

Työnantajan velvollisuus on huolehtia työntekijöiden työeläkevakuuttamisesta, lakisääteisistä tapaturmavakuutus- ja sosiaaliturvamaksuista sekä veron ennakonpidätyksestä. Työnantaja hoitaa työeläkevakuuttamisvelvollisuutensa tekemällä palkkailmoituksen tulorekisteriin. Palkanmaksun yhteydessä työnantaja pidättää jokaisesta palkasta työntekijän työeläkemaksun. Työntekijälle kertyy eläkettä tehdystä työstä, kun TyEL-vakuuttaminen on hoidettu kuntoon.

Tutustu myös usein esitettyihin kysymyksiin tulorekisteristä >

Hae artikkeleita ja uutisia