Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Yrittäjän ammatillinen kuntoutus

Joskus terveydentilasi ja työkykysi voivat heikentyä niin, ettet pysty jatkamaan yrittäjänä entiseen tapaan. Voit saada apua Elon ammatillisesta kuntoutuksesta, jos sairaudesta tai vammasta johtuen et selviydy työtehtävistäsi ja sinua uhkaa työkyvyttömyys. Elon ammatillinen kuntoutus voi olla apuna myös, kun palaat takaisin työelämään määräaikaiselta työkyvyttömyyseläkkeeltä eli kuntoutustuelta.

Elon ammatillinen kuntoutus on keinovalikoima työelämässä jatkamisen tai työelämään paluun tukemiseksi. Keinoja ovat työpaikkakuntoutus eli työkokeilu ja työhönvalmennus, elinkeinotuki ja koulutus. Elon ammatillisen kuntoutuksen avulla voit muokata yritystoimintaasi terveydentilallesi sopivaksi ja jatkaa toimintaasi yrittäjänä. Se voi myös auttaa sinua  aloittamaan uuden yritystoiminnan tai siirtymään toisen palvelukseen. Saat tarvittaessa työvalmentajalta tukea sinulle sopivan keinon valintaan ja suunnitteluun.

Elon ammatillinen kuntoutus on osa YEL-vakuutuksen mukanaan tuomaa turvaa, joka turvaa sinua yrittäjänä, mutta myös yritystoimintaasi.

Voit hakea Elon ammatillista kuntoutusta verkkopalvelussamme. Palvelussa voit hoitaa myös muut kuntoutusasiasi helposti ja nopeasti.

Kirjaudu palveluun

Elon ammatillisen kuntoutuksen tavoite on auttaa sinua jatkamaan yrittäjänä. Tai löytämään uuden työn.

Eväste puuttuu paikkamerkki

Hyväksy videoevästeet, jotta voit katsoa videon.

Yrittäjän oikeus ammatilliseen kuntoutukseen

Elo voi tukea ammatillista kuntoutustasi, jos kaikki alla olevat kohdat täyttyvät:

  • olet alle alimman eläkeikäsi ja
  • on olemassa uhka, että joudut työkyvyttömyyseläkkeelle lähivuosina ja
  • YEL-työtulosi on 5 edeltävältä kalenterivuodelta vähintään 41 143,38€ (vuonna 2024) ja
  • sinulla on ansioita edeltävien 36 kuukauden aikana tai olet ollut tänä aikana poissa ansiotyöstä alle 3-vuotiaan lapsen tai yli 3-vuotiaan adoptiolapsen hoidon vuoksi ja
  • et ole oikeutettu tapaturman tai liikennevahingon perusteella myönnettävään ammatilliseen kuntoutukseen.

 

Hoida kuntoutusasiasi helposti ja nopeasti verkossa

Elon verkkopalvelussa voit muun muassa:

  • katsoa arvion kuntoutusrahan määrästä
  • hakea ammatillista kuntoutusta
  • täyttää kuntoutussuunnitelman
  • nähdä päätökset ja maksutiedot
  • toimittaa Eloon liitteet ja asiakirjat

Miten yrittäjän ammatillinen kuntoutus etenee?

Yrittäjän ammatillinen kuntoutus etenee Elossa pääosin samaa reittiä kuin työntekijänkin - eli näin:

1. Katso arvio kuntoutusrahan määrästä

Ennen kuntoutuksen hakemista katso arvio kuntoutusrahasi määrästä verkkopalvelussamme. Näin tiedät jo ennalta toimeentulosi mahdollisen ammatillisen kuntoutuksen aikana.

Jos olet kuntoutustuella, et voi laskea arviota kuntoutusrahasta. Tällöin kuntoutustukesi määrään lisätään +33 prosenttia ammatillisen kuntoutuksen ajaksi.

2. Hae kuntoutusta

Täytä kuntoutushakemus verkkopalvelussamme. Lähetä hakemuksen liitteenä ajantasainen lääkärin B-lausunto, joka on kirjoitettu 6 kk sisällä. Jos sinulla on jo kuntoutussuunnitelma, voit kertoa siitä hakemuksessasi.

Ennen hakemuksen tekoa keskustele ammatillisesta kuntoutuksesta oman lääkärisi kanssa. Lääkärin kanssa on hyvä keskustella onko ammatillinen kuntoutus ajankohtaista ja mikä ammatillisen kuntoutuksen keino sopii tilanteeseesi ja terveydentilaasi parhaiten.

Elon ammatillisen kuntoutuksen käsittelyä varten tarvitsemme hakemuksen ja lääkärin B-lausunnon. Jos emme saa lääkärin B-lausuntoa kahden viikon sisällä, hakemustasi ei voida käsitellä.

Haettuasi Elon ammatillista kuntoutusta, saat meiltä ennakkopäätöksen oikeudestasi kuntoutukseen. Myönteinen ennakkopäätös oikeudesta kuntoutukseen on voimassa 10 kuukautta, jonka aikana sinun tulee tehdä kuntoutussuunnitelma.

Lue lisää kuntoutuksen hakemisesta >

3. Tee kuntoutussuunnitelma

Yrittäjän kuntoutus on usein työkokeilua omassa yrityksessä. Kuntoutus voi olla myös esimerkiksi elinkeinotukea, jonka avulla tuemme yritystoiminnan jatkamista tai uuden aloittamista. Saat Elosta tarvittaessa apua kuntoutussuunnitelman tekoon.

Lue lisää kuntoutussuunnitelmasta ja kuntoutuksen eri keinoista >

4. Aloita kuntoutus

Voit aloittaa kuntoutuksen, kun olet saanut kuntoutussuunnitelmastasi myönteisen päätöksen. Kuntoutusetuuden maksamisesta saat erillisen päätöksen.

Ajankohtaista

Yrittäjän elinkeinotuki

Elinkeinotuki voi auttaa yrittäjää jatkamaan yritystoimintaansa, jos yrittäjän työkyky on heikentynyt. Lue lisää elinkeinotuesta >

Kuntoutus mahdollisti yritystoiminnan jatkamisen sairastumisesta huolimatta

Yrittäjä Sauli Saari joutui pari vuotta sitten sairauslomakierteeseen ja oman yrityksen kohtalo oli vaakalaudalla. Ammatillisen kuntoutuksen avulla hän sai uuden suunnan yritystoiminnalleen. Lue Saulin tarina >

 
<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>