Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Yrittäjän ammatillinen kuntoutus

Onko työkykysi heikentynyt? Aiheuttaako terveydentilasi haasteita yritystoiminnan pyörittämiselle? Elon ammatillinen kuntoutus voi olla ratkaisu tilanteeseesi.

Kuntoutuksen tarkoituksena on löytää reitti, jonka mahdollistaa työelämässä pysymisen terveydellisistä haasteista huolimatta. Se voi myös auttaa palaamaan takaisin työelämään sairausloman jälkeen. Kuntoutuksen avulla voit muokata yritystoimintaasi terveydentilallesi sopivaksi ja jatkaa toimintaasi yrittäjänä. Se voi myös auttaa sinua  aloittamaan uuden yritystoiminnan tai siirtymään toisen palvelukseen. 

Kuntoutus on osa YEL-vakuutuksen mukanaan tuomaa turvaa, joka turvaa paitsi yrittäjää itseään - myös hänen yritystoimintaansa.

Kuntoutuksen tavoite on auttaa sinua jatkamaan yrittäjänä. Tai löytämään uuden uran.

Eväste puuttuu paikkamerkki

Hyväksy videoevästeet, jotta voit katsoa videon.

Yrittäjän oikeus ammatilliseen kuntoutukseen

Elo voi tukea ammatillista kuntoutustasi jos:

 • olet alle alimman eläkeikäsi 
 • on olemassa uhka, että joudut työkyvyttömyyseläkkeelle lähivuosina
 • YEL-työtulosi on 5 edeltävältä kalenterivuodelta vähintään 39 157,84 € (vuonna 2023)
 • sinulla on ansioita edeltävien 36 kuukauden aikana tai olet ollut tänä aikana poissa ansiotyöstä alle 3-vuotiaan lapsen tai yli 3-vuotiaan adoptiolapsen hoidon vuoksi
 • et ole oikeutettu tapaturman tai liikennevahingon perusteella myönnettävään ammatilliseen kuntoutukseen.

 

Hoida kuntoutusasiasi verkossa

Elon verkkopalvelussa voit:

 • katsoa arvion kuntoutusrahan määrästä
 • hakea kuntoutusta
 • täyttää kuntoutussuunnitelman
 • hakea matkakorvausta
 • toimittaa Eloon liitteet ja asiakirjat
 • antaa palautteen kuntoutustoimenpiteestä sen päätyttyä

Miten yrittäjän kuntoutusasia etenee?

Yrittäjän kuntoutus etenee samaa reittiä kuin työntekijänkin kuntoutus - eli näin:

1. Tutustu kuntoutukseen

Pohdi samalla millä keinolla voisit jatkaa yritystoimintaasi tai työelämässä ylipäänsä terveydentilasi rajoitteista huolimatta. Asiasta on hyvä keskustella myös oman lääkärin kanssa, sillä kuntoutuksen hakeminen edellyttää B-lääkärinlausuntoa.

2. Hae kuntoutusta

Helpoiten haet kuntoutusta Elon verkkopalvelussa. Haettuasi kuntoutusta, saat ennakkopäätöksen oikeudestasi kuntoutukseen.

Lue lisää kuntoutuksen hakemisesta >

3. Tee kuntoutussuunnitelma

Yrittäjän kuntoutus on usein työkokeilua omassa yrityksessä. Kuntoutus voi olla myös esimerkiksi elinkeinotukea, jonka avulla tuemme yritystoiminnan jatkamista tai uuden aloittamista. Saat Elosta tarvittaessa apua kuntoutussuunnitelman tekoon.

Lue lisää kuntoutussuunnitelmasta ja kuntoutuksen eri keinoista >

4. Aloita kuntoutus

Voit aloittaa kuntoutuksen, kun olet saanut kuntoutussuunnitelmastasi myönteisen päätöksen. Kuntoutusetuuden maksamisesta saat erillisen päätöksen.

Ajankohtaista

Yrittäjän elinkeinotuki

Elinkeinotuki voi auttaa yrittäjää jatkamaan yritystoimintaansa, jos yrittäjän työkyky on heikentynyt. Lue lisää elinkeinotuesta >

Kuntoutus mahdollisti yritystoiminnan jatkamisen sairastumisesta huolimatta

Yrittäjä Sauli Saari joutui pari vuotta sitten sairauslomakierteeseen ja oman yrityksen kohtalo oli vaakalaudalla. Ammatillisen kuntoutuksen avulla hän sai uuden suunnan yritystoiminnalleen. Lue Saulin tarina >

 
<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>